06/08/2014

salmon en croûte...

 
 
 
 


 
1 side of salmon, about 900g, skinned
3 tablespoons butter, softened
grated zest of 1 lemon
generous handful of basil leaves,dill leaves and scallions (all finely chopped)
  sea salt
 freshly ground black pepper
500g shortcrust pastry
1 egg , beaten
 
check the salmon for pin bones, removing any that you find with tweezers,
then cut in half
mix the softened butter with the lemon zest, basil, dill ,scallions
and some salt and pepper to make the filling
pat the salmon fillets dry with kitchen paper, then season lightly with salt and pepper
roll out your pastry thinly on a lightly floured surface to two rectangles,both large enough to enclose the salmon pieces
place one layer on your baking sheet lined with parchement paper
then place one piece of the salmon,skinside down,onto your pastry
spread the herb butter over it and
place the second piece of the salmon on top,this time skin side up ...
brush the surrounding pastry with egg
cover with the second rectangle of the pastry and
carefully seal the edges,trimming off any excess
brush lightly with beaten egg and lightly score a cross-hatch pattern using a knife
bake for 30 minutes in your preheated oven to 180 °C
let it rest  5 minutes, then cut into portions
 

 

 
1 somon filetosu,yaklaşık 900g, derisi üstünde
3 kaşık tereyağ,oda sıcaklığında yumuşamış
1 limon kabuğu rendesi
birer avuç ince kıyılmış dereotu,fesleğen ve yeşil soğan
deniz tuzu,taze öğütülmüş karabiber
500 gm milföy hamuru
1 yumurta , çırpılmış
 
somonu kılçıklarından arındırın,iki parçaya bölün
tereyağını limon kabuğu,kıyılmış otlar ve tuz,biber ile karıştırın
somon filetolarınızı,havlu kağıt ile kurulayıp,hafifçe tuz-biberleyin
milföy hamurunuzu somon filetolarını kaplayacak ebatta
 iki büyük dikdörtgen halinde açın
hamurun bir tanesini yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsinize yerleştirin
somon filetosunun tekini,derisi altta olacak şekilde,milföy hamurunuzun ortasına koyun
otlu tereyağ karışımını üstüne yayarak sürün
diğer somon filetoyu,bu sefer derisi üstte kalacak biçimde üstüne kapatın
hamuru hafifçe yumurta ile fırçalayın ve
 diğer hamur parçasını üstüne kapatarak yerleştirin
dikkatle kenarlarını katlayarak birbirine yapıştırın,ve artan hamur kenarları kesin
hafifçe yumurta ile fırçalayıp,bıçak ucu ile çok yüzeysel çiziklerle şekil verin
180 C ısıtılmış fırında 30 dakika pişecek
çıkardıktan sonra 5 dakika soğumaya bırakın ve sonra dilimleyin

 


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...