1 side of salmon, about 900g, skinned
3 tablespoons butter, softened
grated zest of 1 lemon
generous handful of basil leaves,dill leaves and scallions (all finely chopped)
sea salt
freshly ground black pepper
500g shortcrust pastry
1 egg , beaten
check the salmon
for pin bones, removing any that you find with tweezers,
then cut in half
mix the softened
butter with the lemon zest, basil, dill ,scallions
and some salt and pepper to make the
filling
pat the salmon
fillets dry with kitchen paper, then season lightly with salt and pepper
roll out your
pastry thinly on a lightly floured surface to two rectangles,both large enough
to enclose the salmon pieces
place one layer
on your baking sheet lined with parchement paper
then place one
piece of the salmon,skinside down,onto your pastry
spread the herb
butter over it and
place the second
piece of the salmon on top,this time skin side up ...
brush the
surrounding pastry with egg
cover with the
second rectangle of the pastry and
carefully seal the edges,trimming off any
excess
brush lightly with
beaten egg and lightly score a cross-hatch pattern using a knife
bake for 30
minutes in your preheated oven to 180 °C
let it rest 5 minutes, then cut into portions
1 somon filetosu,yaklaşık
900g, derisi üstünde
3 kaşık
tereyağ,oda sıcaklığında yumuşamış
1 limon kabuğu
rendesi
birer avuç ince
kıyılmış dereotu,fesleğen ve yeşil soğan
deniz tuzu,taze
öğütülmüş karabiber
500 gm milföy
hamuru
1 yumurta ,
çırpılmış
somonu kılçıklarından
arındırın,iki parçaya bölün
tereyağını limon
kabuğu,kıyılmış otlar ve tuz,biber ile karıştırın
somon
filetolarınızı,havlu kağıt ile kurulayıp,hafifçe tuz-biberleyin
milföy
hamurunuzu somon filetolarını kaplayacak ebatta
iki büyük dikdörtgen halinde
açın
hamurun bir
tanesini yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsinize yerleştirin
somon
filetosunun tekini,derisi altta olacak şekilde,milföy hamurunuzun ortasına
koyun
otlu tereyağ
karışımını üstüne yayarak sürün
diğer somon
filetoyu,bu sefer derisi üstte kalacak biçimde üstüne kapatın
hamuru hafifçe
yumurta ile fırçalayın ve
diğer hamur parçasını üstüne kapatarak yerleştirin
dikkatle
kenarlarını katlayarak birbirine yapıştırın,ve artan hamur kenarları kesin
hafifçe yumurta
ile fırçalayıp,bıçak ucu ile çok yüzeysel çiziklerle şekil verin
180 C ısıtılmış
fırında 30 dakika pişecek
Şölen!
ReplyDelete