04/06/2014

always a winner : trifle




 
Strawberry Tiramisù

 
 

  
-stir  3 tablespoons strawberry jam and
4 tablespoons of orange liqueur in a small bowl to blend
 
-place a heatproof bowl over a pan of simmering water with an egg yolk
and 40 gms sugar ;whisk until pale, creamy and doubled in volume
remove from the heat and whisk for another 1 min until cool
 
-beat the white of the egg to form soft peaks
 
-in another bowl beat 2 tbsp cream,100 gms mascarpone
and 1 tsp vanilla extract until combined and creamy
slowly fold this mixture into the creamy yolks
and then fold in the beaten egg white
assemble by lining your cups with ladyfingers
spread some jam mixture over the ladyfingers
spread the cream mixture over the jam mixture
then cover with fresh strawberries
repeat layering the same way
cover and refrigerate at least 5 hours or overnight

 
 


 
Çilekli Tiramisù

  

-3 kaşık çilek marmeladını 4 kaşık pportakal likörü ile inceltin
 

-ben mari usulü bir kapta 1 yumurta sarısını 40 gm şeker ile çırpın,
taaaki açık renk,kremamsı kıvamda kabarana dek...
ateşten indirin ve karıştırmaya devam ederek soğutun
 

-diğer tarafta yumurtanın akını katı kar haline çırpın
 

-bir diğer kapta 2 kaşık kremayı,100 gm mascarpone peyniri ve
bir çaykaşık vanilya ekstresi ile çırpın
 
yavaşça bu karışımı benmaride soğuttuğunuz kaptaki yumurtalı karışıma ekleyin
ve sonra da çırpılmış yumurta akını söndürmeden karıştırın
 
artık biraraya getirmeye hazırız:
önce fincanlara savayer bisküviler
biraz marmelatlı karışım ile ıslatılacak
üstüne hazırlanan krema
ve taze çilekler
sonra aynı katlar tekrarlanacak
üstlerini stretch film ile kapatıp buzdolabına...
servisden önce en az 5 saat dinlensinler,
hatta ertesi gün daha iyi!




 


 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...