13/03/2014

mis... mis... !


 

 

 

Soooo fragnant…
Soooo rich…
Soooo smooth…
 

 

Creamy fennel soup

2 tablespoons olive oil
2 fennel bulbs, and tender stalks,sliced
2 tablespoons of butter
2 onions, chopped
  2 cloves of garlic, finely chopped
1 tsp. coriander seeds
2  cardamom pods, crushed
1/2 tablespoon anise seeds
2  potatoes, peeled-chopped
60ml raki-ouzo-pernod or any pastis-type liqueur
500ml vegetable stock
125 ml cream
 chili flakes
salt and pepper
400g smoked salmon 

roast the fennel sliced,drizzled with olive oil, in the oven(160 C) for 15-20 minutes
 melt the butter and sauté the onions and garlic  for 3-4 minutes
roast the all seeds in a skillet pan over low heat until fragnant,for a minute,
crush them using a pestle and add them to sautéed onions
now,you may add the fennel to the onion mix,then the potatoes,
stir for a few minutes,
add Raki and stir until it evaporates
then add the stock,
bring to a boil
simmer for 20-25 minutes
blend the soup into a smooth puree
stir in the cream making sure the soup does not boil again
slice the salmon into bite size pieces and add to the soup
season with salt and pepper and chili flakes
 
 
 

misss gibi bir koku…
farklı tatlarda damaklarda kayıp giden bir çorba…
 

rezene çorbası

 

2 kaşık zeytinyağı
2 baş rezene,körpe sapları ile dilimleyin
2 kaşık tereyağ
2 ufak soğan,doğranmış
2 diş sarımsak,ince kıyılmış
1 çaykaşık kişniş tohumu
2 kakule tohumu,ezilmiş
1/2 kaşık anason
2 patates,küp doğranmış
60ml rakı
500ml sebze suyu
125 ml krema
 pul biber
tuz ve biber
400g somon füme 

rezeneyi hafif zeytinyağı ile karıştırıp,
160 C ısıtılmış fırında 15-20 dakika kızartın
diğer tarafta tereyağında,soğan ve sarımsağı soteleyin
bir diğer tavada da anason,kakule ve kişniş tohumlarını kokuları çıkana dek,
bir dakika ısıtın ve sonrasında havanda dövün
sotelediğiniz soğanlara ekleyin
ve sırasıyla rezene ve patatesleri de ekleyerek çevirin
rakıyı ekleyip,buharlaşana dek pişirin
sebze suyunu katıp,kaynamaya bırakın
ve kaynadıktan sonar kısık ateşte 20-25 dakika pişirin
artık çorbamız oldu sayılır,
blenderdan pürüzsüz olana dek geçirip,
kremayı ekleyin, ancak artık kaynatmayın
içine dilimlenmiş somon fume parçaları ekleyip servise geçin
tabii tuz,biber ve chili biber ile tatlandırmayı unutmuyoruz !

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...