no meal tonight!
just the freshly baked loafs,virgin olive oil,and red wine!
bu akşama yemek yok,
ammaaaa ziyadesi var:
mis kokulu fırından çıkmış somun ekmeklerim,sızma zeytinyağım ve kırmızı şarabım!
loaf 1: cornmeal bread
1/4 cup cornmeal
1/2 cup boiling water
1/2 teaspoon salt
1/2 cup boiling water
1/2 teaspoon salt
Pour the cornmeal into a
pot with the boiling water.
Add the salt and stir
vigorously until thick, about 3-4 minutes.
Transfer the mixture to a
large mixing bowl to cool.
1/2 pack of fresh yeast (18 gms)
1/4 cup warm water
1/2 tablespoon granulated sugar
1/4 cup warm water
1/2 tablespoon granulated sugar
In a small bowl, combine
the yeast, sugar and water.
Allow the mixture to set
for 5 minutes, until frothy.
Pour the yeast mixture into
the mixing bowl with the cooled cornmeal.
Mix well. Add:
1/2 cup warm milk
2 teaspoons salt
1 tablespoon dark brown sugar
1/2 cup warm milk
2 teaspoons salt
1 tablespoon dark brown sugar
and
2 cups+1 tablespoon all-purpose flour,
2 cups+1 tablespoon all-purpose flour,
adding 1 cup at a time,
mixing well after each addition.
When well blended, turn out on a lightly
floured surface.
Knead until smooth and
elastic, about ten minutes.
Butter a large bowl and
place the dough inside.
Cover and set in a warm
place to double in bulk, about an hour.
Preheat the oven to 218C.
Punch the dough down and shape
into a loaf and place into the cooking dish,
cover and let rise again
until almost doubled in bulk.
Bake for 10 minutes,
then lower the temperature
to 175 C continue baking for 25 minutes,
loaf 1: mısırunlu ekmek
1/4 cup ince mısır unu
1/2 cup kaynamış su
1/2 çaykaşık tuz
Mısırununu,kaynayan suda,tuzu
da ekleyip 3-4 dakika karıştırarak pişiriyoruz
Ve soğumaya bırakıyoruz…
1/2 paket yaş maya
1/4 cup ılık su
1/2 kaşık şeker
Bir bardakda hepsini
karıştırıp,5 dakika köpürene dek bekletiyoruz
Mayalı karışımı,pişmiş
mısırununa ekleyip karıştırıyoruz.
Ve şunları da ekliyoruz:
1/2 cup ılık süt
2 çaykaşık tuz
1 kaşık esmer şeker
Ve sonrasında da
2 cups+1 kaşık unu,
azar azar,karışıma
yedirerek ekliyoruz…
hamuru pürüzsüz ve elastik
hal alana dek,8-10 dakika yoğuruyoruz.
Yağlı bir kapta iki misli
kabarana dek,
yaklaşık bir saat bekletiyoruz.
Bu arada fırını 218 C
ısıtıyoruz.
Hamuru söndürüp,tekrar
şekle sokarak,pişireceğimiz kaba yerleştiriyoruz,
üstü örtülü kabarması için
bekletiyoruz…
fırında once 10 dakika
pişirip,
fırının derecesini 175 C
indirip,25 dakika daha pişiriyoruz…
loaf 2: PPR=potato+pecorino+rosemary bread
1 cup cooked potatoes,cooled
cook with rosemary sprigs
and reserve 1/2 cup of cooking water
combine this reserved
cooking water (warm) 15 gms fresh yeast
1 teaspoon sugar
and allow to stand for 5
minutes until frothy…
In a separate bowl, combine
the potatoes with:
1/4 cup butter, melted
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons sugar
1 egg
1 teaspoon salt
1 tablespoon freshly
chopped rosemary
1/2 cup finely grated
Pecorino cheese
and mix well…
add
2 or 2,5 cups flour,one cup at a
time and mix until you have a soft dough.
Turn the dough out onto a
floured surface and knead for 6-7 minutes
until the dough is smooth.
Place the dough on your
baking sheet lined with parchement paper dusted with flour,
cover with a cloth and
allow to rise for 1-2 hours.
loaf 2:PPB=patates+pecorino+biberiye
ekmeğim
1 cup pişmiş püre
patates,
birkaç biberiye dalı ile
pişirdim ve 1/2 pişme suyunu ayırdım,
bu ılık suyu 15 gm taze
maya
1 çaykaşık şeker
ile karıştırıp,5 dakika
köpürene dek beklettim…
diğer kapta,patateslerime
şunları ekledim:
1/4 cup eritilmiş tereyağ
1 kaşık zeytinyağı
2 kaşık şeker
1 yumurta
1 çaykaşık tuz
1 kaşık taze kıyılmış
biberiye
1/2 cup ince rendelenmiş
Pecorino peyniri
Ve hepsini karıştırıp,azar
azar
2 ya da 2,5 cup unu ekledim.
Yumuşak ve düzgün bir hamur
elde edene dek yoğurdum…
Hafif un serpiştirilmiş
yağlı kağıt döşeli fırın tepsime,
hamuru yerleştirip,üstü
örtülü kabarana dek,
1-2 saat beklettim.
180°C ısıtılmış
fırında,30-35 dakika pişirdim.
işte sonuç:
işte sonuç:
Loaf 3 : oat bread
1 1/2 cups oat flour
1/4 cup oat bran
1/4 cup steel cut oats
1 1/2 cups all-purpose
flour
3/4 cup whole wheat flour
2 tsp baking soda
1 1/2 tsp sea salt
1 cup water
3/4 cup buttermilk
Preheat the oven to 200 C.
In a large bowl, mix all
dry ingredients.
Make a well in the center and
add the liquids.
Knead the dough until it
comes together in a ball…
Knead for 3-4 minutes and
shape into a flat loaf…
Brush the surface with some
buttermilk and dust with extra-flour.
Using a very sharp knife,
cut the surface of the bread
Loaf 3: yulaflı ekmek
1 1/2 cup yulaf unu
1/4 cup yulaf kepeği
1/4 cup kırık yulaf tanesi
(ben bir avuç dolusunu kahve öğütücüde kırdım)
1 1/2 cup kekun
3/4 cup tam buğday unu
2 çaykaşık karbonat
1 1/2 çaykaşık tuz
1 cup su
3/4 cup yayıkaltı süt (1
kaşık limon suyunun üstünü 1 cup’a dolduracak kadar süt ekle,
5 dakika beklet…tamamdır…)
Fırını 200 C ısıt...
Bir kapta tüm kuru
malzemeyi karıştır,
ortasını açıp sıvı
malzemeleri boşalt…
ve pürüzsüz yumuşak bir
hamur elde edene dek yoğur!
Şekil verip,üstünü biraz
hazırladığın süt ile fırçala,hafif un serp,çizikler at
Veeeee
ekùmek guzellemesi olmus bu :)
ReplyDeleteBeautiful! I would like to know how to make pretty panes!
ReplyDeleteall are easy to make & bake! start with the last one ,no yeast needed!
Delete