26/05/2015

say cheese ...





 


say it with chocolate
say it with raspberry
say it with lemon
say cheese…cheesecake!



zebra cheesecake

crust made with
1 1/2 cups finely crushed gingersnaps
1/2 cup ground almonds
6 tablespoons butter, melted
mix crackers,almonds and melted butter until combined
press along the bottom and sides of a 9 inch springform pan
place the crust in the freezer while you prepare the batter

batter mix in three flavors:
raspberry layer:
230 gms cream cheese
1/2 cup sour cream
1/2 cup sugar
2 eggs
1/4 cup flour
1/2 cup raspberry purée,(blend frozen raspberries in your food processor)

chocolate layer:
230 gms cream cheese
1/2 cup sour cream
1/2 cup sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1/4 cup milk
1/4 cup cocoa powder
1/4 cup flour

lemon layer:
230 gms cream cheese
1/2 cup sour cream
2 eggs
1/2 cup sugar
2 teaspoons vanilla extract
1/4 cup milk
1/4 cup flour
1 teaspoon lemon extract
1 tablespoon lemon rind

combine all ingredients for each flavor:
use an electric beater at medium speed to beat the cream cheese,and sugar first!
beat in the flour
add the eggs, 1 at a time, beating well after each addition until combined
stir in the sour cream and milk until just combined
and lastly the flavorings,namely cacao,raspberry,lemon…
whisk at low speed until smooth
now you need to assemble
remove the crust from the freezer
place a scoop (3 tablespoons)of raspberry batter in the center of the crust
then a scoop of lemon mixture in the center of raspberry mix
and then a scoop of the chocolate batter in the center of the lemon mix
repeat the process,alternating between flavors
bake at 170 C for 40 minutes
after turning off the heat,leave the cheesecake in the oven to cool slowly for at least an hour





çikolata ile ,
frambuaz ile,
limon ile,
cheesecake yapalım…

zebra cheesecake

tabanı için
1 1/2 cup ince dövülmüş zencefilli bisküvi
1/2 cup toz badem
6 kaşık eritilmiş tereyağ
malzemeleri karıştırıp,tabanı çıkan cheesecake kalıbınıza
 taban ve yanlara doğru bastırarak yerleştirin
derindondurucuya kaldırıp,iç malzemeyi hazırlamaya başlayın

üç farklı tat ile oluşturulacak iç malzeme:
frambuaz katmanı:
230 gm krem peynir (Philadephia türü)
1/2 cup süzme yoğurt
1/2 cup şeker
2 yumurta
1/4 cup un
1/2 cup frambuaz püresi(donmuş frambuazları blenderda çekin!)

çikolatalı katman:
230 gm krem peynir (Philadephia türü)
1/2 cup süzme yoğurt
1/2 cup şeker
2 yumurta
1 çaykaşık vanilya ekstresi
1/4 cup süt
1/4 cup kakao
1/4 cup un

limonlu katman:
230 gm krem peynir (Philadephia türü)
1/2 cup süzme yoğurt
1/2 cup şeker
2 yumurta
2 çaykaşık vanilya ekstresi
1/4 cup süt
1/4 cup un
1 çaykaşık limon aroması
1 kaşık limon kabuğu rendesi

her lezzetin malzemelerini şu sırayla birleştirin:
elektrikli el mixeri ile önce orta hızda krem peyniri ve şekeri çırpın
sonra unu ekleyin
sonra birer , birer yumurtaları…
her ilaveden sonra karıştırmaya devam edin
yoğurt ve sütü ekleyin
ve son olarak da farklı aromaları ; yani kakao,frambuaz ve limon
artık üç ayrı lezzette iç malzemeler hazır…
dondurucudan çıkardığımız cheesecake tabanına önce çilekli karışımdan 3 kaşık,
hafifçe yayıldıktan sonra ortasına 3 kaşık limonlu karışım,
ve daha sonra da yine ortasına 3 kaşık çikolatalı karışımdan dökün…
aynı sıra ile tüm iç malzeme bitene dek üçer kaşık dökmeye devam edin
170 C ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin
fırını söndürdükten sonra , cheesecake içinde soğumaya bırakın

bir saat sonra kalıbından çıkarabilirsiniz…

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...