sourdough bread, basicly made with a
mixture of the starter and flour+water,
forming a dough,
left to rise for a long
period of time,
shaped into a loaf
and baked
320 gms water , 26-27 C
100 gms sourdough culture
50 gms wholewheat flour
455 gms wheat flour
10 gms salt
a quick test for the starter :
drop a tablespoon of the starter to a cup
full of lukewarm water,
if it does not sink and swim above it is
ready to be used!
if not, place your starter jar in a warm
place covered with a cloth!
start by mixing sourdough starter with
300 gms of water ,in a bowl ,with a wooden spoon
then add the flours,and mix by hand until
incorporated
cover with a cloth and leave to rest in a
warm place for 30 minutes
add the rest of the water (20 gms) and
the salt,and continue to mix
and knead by hand until you get a smooth
dough
and now we leave this dough to rise for 5
hours ,in a warm place,26-28 C,
preferably in your oven with a glass of
hot water placed in aswell!
and during this period,in the first two
hours course,every half an hour…
and then in the next three hours
course,every hour ,
you need to take it out of the oven,
wet your hands lightly
and gently fold
the edges of the dough from the outside in,for 3-5 times
by the end of this 5 hours period,
the dough will be ariated and expanded
(implement the folding process gently in
the last hour ,in order not to deflate !)
transfer your dough to a lightly floured
surface,
fold the edges in,turn the dough upside
down and shape into a big roll…
dust lightly with flour and cover with
cloth
and leave to rest for 3-4 hours in room temperature
place a large heavy covered pot
(cast
iron or ceramic,we used enameled cast-iron pot) in the oven ,
with the lid covered
and preheat oven and the pan at 250 C for
at least 30 minutes
carefully remove the hot pan from the
oven,remove lid,
gently place loaf in the pan,
cover and bake for 25 minutes at 225 C
remove the lid and bake for a further 20
minutes until the loaf has browned
remove from the oven,remove from the
pot,and cool on a wire rack!
sıra ekmeğe geldi
320 gram içme suyu, 26-27 derece arasında
100 gram ekşi maya
50 gram tam buğday unu
455 gram buğday unu
10 gram tuz
ekşi mayayı test etmek için bir yemek
kaşığı kadarını oda sıcaklığında su dolu bir kaseye aktarın, batmadan yüzüyorsa
hazır !
çöküyorsa, ekşi maya kavanozunuzu testi
geçene kadar,
örtülü halde mutfağınızın sıcak bir
köşesinde bekletin!
suyun 300 gramını bir karıştırma kabında ekşi
mayayla,tahta kaşıkla karıştırın
sonra unları ekleyerek ,un parçaları
tamamen kaybolana kadar elinizle karıştırın
mutfak havlusuyla örtün ve mutfağınızın
sıcak bir köşesinde yarım saat dinlendirin
dinlenme süresinin sonunda suyun geri
kalan kısmını (20 gr)
ve tuzu ekleyip hamura iyice yedirene
kadar elinizle yoğurun
bu pürüzsüz hamuru 5 saatlik bir kabarma
sürecine tabi tutacağız !
dinlendirme 26-28 C sıcaklıktaki bir
alanda yapılmalı,
tercihan kapalı fırın içinde,hatta yanına
bir bardak sıcak suyla bekletilerek!
lk iki saat boyunca her yarım saatte bir,
onu takip eden üç saat boyunca da saat başı
hamuru fırından çıkartıp,kabında nemli el
ile kenarlarından ortaya doğru katlayın,3-5 kez…
beş saatlik sürecin sonunda hamur kabarıp
havalanmaya başlayacak
(dikkat son katlamalarda hamuru
söndürmemeye çalışın)
hamuru hafifçe unladığınız bir tezgaha aktarın
yanlarından içine doğru katlayarak,ve ters
çevirip kenarlarından ellerinizle sıkıştırarak
yuvarlak
somun haline getirin
üzerini hafifçe unlayıp ,bezle örtün ve 3-4
saat oda sıcaklığında kabarmasını bekleyin
büyükçe kapaklı dökme demir tencerenizi kapağıyla birlikte fırına yerleştirip
250 derecede ısıtmaya başlayın
bu arada hamurunuzu unlanmış bir bezin
üstüne alıp,
yarım saatin sonunda kızmış bulunan
tencerenizin içine yerleştirin
tencerenin kapağını kapatın ve fırına
yerleştirin
fırının ısısını 225 dereceye indirip 25
dakika boyunca kapağı kapalı,
ardından kabuğu renk alana dek, 20-25
dakika boyunca da kapağı açık olarak pişirin
Be careful! You will become obsessed...
ReplyDeleteSee: http://wantonflavours.blogspot.co.uk/2011/09/my-sourdough-hell.html
loved the post ;)))
Delete