another sister recipe ,
thanks to Lale’cim ,
originally calls for
cherries to justify the traditional French dessert of the Limousin region,”clafoutis”,
said to come from the Occitan dialect word claufir meaning to cover/fill …
in fact,the cherries are
covered in a light batter and then baked in the oven
to make this rustic looking dessert
you may use blackberries,
blueberries as I have done here,
or raspberries, apples, plums, peaches, pears, cranberries,
nectarines with this recipe…
which will convert the
dessert to be called “a flaugnarde”
just keep in mind to
adjust your measurement of sugar,
depending on the
sweetness of the fruit used
300 gms blueberries
1/2 cup milk
1/2 cup cream
5 tablespoons flour
3 eggs
1/2 cup sugar
3 tablespoons melted
butter
2-3 teaspoons of lemon
or orange rind
1 teaspoon of vanilla
extract
preheat the oven to 180C
grease your baking dish,and
lightly dust with sugar,layer with bluberries
sift the flour,and mix
with sugar
whisk in the eggs, milk,
cream and melted butter, until you have a smooth batter
stir in the vanilla
extract and zests
pour this batter into prepared
baking dish and bake for 35 minutes
best served lukewarm
with a dusting of icing sugar
and maybe a small dollop
of creme fraiche,or vanilla ice cream
bu tarif de, Lale’den,
hem özel, hem güzel
orjinalinde,vişnelerle
yaptığı bu tarif,Fransa’da Limousin bölgesine has, geleneksel
clafoutis”
tatlısının hakkını veriyor
bu arada , tatlının
isminin kaynağının Occitan lehçesinde kullanılan claufir,yani doldurmak,üstünü
örtmek fiilinden geldiği söyleniyor
tatlı da aynen vişneleri
, ince bir sulu hamur ile örterek,fırına vermekten oluşuyor
arzuya göre,siz de benim
burada yaptığım gibi vişne yerine yaban mersini,
ya da diğer orman
meyveleri,elma,erik,şeftali,kayısı,armut gibi meyveler kullanabilirsiniz
ancak o zaman tatlının
adı “ flaugnarde” a dönüşüyor!
kullanılan meyveye gore şekerin
dozunu ayarlamaya dikkat!
300 gm yaban mersini
1/2 cup süt
1/2 cup krema
5 kaşık un
3 yumurta
1/2 cup şeker
3 kaşık eritilmiş
tereyağı
2-3 çaykaşık limon veya
portakal kabuğu rendesi
1 çaykaşık vanilya
ekstresi
fırını 180C ye ısıtın
pyrex bir tart kalıbını
yağlayıp,hafifçe tozşeker ile kaplayın
meyvenizi yerleştirin
diğer tarafta,elenmiş
unu,şekerle karıştırın
yumurta,süt,krema ve
eritilmiş tereyağını sırasıyla kuru malzeme ile çırpın
pürüzsüz akışkan bir
hamur elde edene dek karıştırın
vanilya ekstresi ve
limon(portakal) kabuğu rendelerini ekleyip
hazır tart kalıbınıza
dökün
35 dakika pişecek
ılık olarak,pudra şekeri
serpip,servis edin
Just baked an apricot clafoutis, love your blueberry variation!
ReplyDeleteymmm... apricots in season ! love it... :P
Deleteit looks wonderful!
ReplyDelete:P ...
DeleteThese are so beautiful! Pinning.
ReplyDeletesure, Thanks ;))
Delete