20/04/2014

happy Easter pie!


 


 

a Holiday recipe for Easter brunch!... could be named “ricotta pie” !

 

Shortcrust pastry :
2 cups flour
1 tablespoon sugar
1 teaspoon baking powder
 1/4 teaspoon salt
 1/2 cup of vegetable shortening
 1 large egg beaten slightly
3 tablespoons of ice water
into a bowl, sift the flour, sugar, baking powder, and salt
add the shortening and blend until the mixture resembles coarse crumbs
in another bowl, whisk together the egg and 2 tablespoons of the ice water
add the egg mixture to the flour mixture and form a dough
chill the dough, wrapped in plastic, until firm
on a lightly floured surface, roll out the dough
place into your pie pan
prick the bottom, and chill while making the filling 

500 gms  ricotta (drain it overnight in the fridge)
3/4 cup sugar
5 large eggs
 1 tablespoon vanilla
 1/2 teaspoon cinnamon
 zest of one orange
 1/2 cup of  diced mixed candied peel (orange+lemon)
1 tablespoon of raisins (soaked in Grand Marnier overnight) 

preheat the oven to 170 C.
in a large bowl with an electric mixer, beat the ricotta with the sugar until very smooth
add the eggs,one at a time, beating well after each addition
beat in the vanilla and cinnamon
stir in the candied fruit,orange rind and raisins
pour the filling into the pie shell
sprinkle the top with cinnamon and swirl it with the tip of a knife
bake the pie for 40 minutes
turn off oven and prop open door slightly
leave pie in oven for another 30 minutes, then remove and cool 
 chill in the refrigerator before you slice… 

Happy Easter! 

 

 Paskalya zamanı yapılan bir klasik... lorlu turta da denebilir !

 

önce turtası için:
2 cup un
1 kaşık şeker
1 çaykaşık kabartma tozu
 1/4 çaykaşık tuz
 1/2 cup tereyağ
 1 yumurta,hafif çırpılmış
3 kaşık soğuk su
un,şeker,kabartma tozu ve tuzu karıştırın bir kapta…
tereyağı parçalar halinde ekleyip elle karıştırarak irmik gibi bir kıvamda karıştırın
diğer bir kapta yumurtayı sui le karıştırın ve azar azar unlu karışıma yedirerek hamur haline getirin
stretch filme sarıp bir sure buzdolabında dinlendirin
oklava ile açıp,yağlanmış tart kalıbınıza döşeyin
çatalla ufak delikler açıp,iç malzemeyi hazırlayana dek tekrar buzdolabına koyun!
 

500 gm  ricotta peyniri  (bir gece evvelden süzgeçe koyun, extra suyu aksın)
3/4 cup şeker
5 yumurta
 1 kaşık vanilya ekstresi
 1/2 çaykaşık tarçın
bir portakal kabuğu rendesi
 1/2 cup küp kesilmiş turunçgil şekerlemesi
1 kaşık kuru üzüm (bir gece evvel portakal likörüne yatırılmış) 

fırını 170 C ye ısıtın
ricotta peynirini şekerle, mixerinizde iyice çırpın
sonra sırasıyla yumurtaları teker teker ekleyerek karıştırın
vanilya ekstresi,tarçını ekleyin
daha sonra da meyve,üzüm ve rende kabukları…
bu karışımı tart kalıbınıza döküp,üsütne hafif tarçın serpin
ve bir bıçak ucu ile gezdirerek şekillendirin
40 dakikida pişiyor
fırını söndürdükten sonra,fırın kapağı aralıklı 20 dakika bekletin içinde...
sonra çıkartıp soğumaya bırakın!
ancak sabırrr…
zira dilimlemeden önce iyice soğuyup,hatta buzdolabında beklemeli bir süre !

 


 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...