Sweet Potato Soup
1/2 kg sweet potatoes
1/2 leek,cut into rounds
1/2 onion, diced
1 clove garlic, chopped
1/2 Tbsp. butter
1/2 lt beef stock
1 bay leaf
1/8 tsp. chilli pepper
1/2 can chickpeas (around 200gms)
salt and pepper
oregano
a handful of cashew nuts,roasted as below
peel and cube sweet potatos and place in
the oven,200 C,
with a drizzle of olive oil and sea salt,for
25 minutes
you may roast a handful of cashewnuts,drizzled
with butter and salt,
in the last 10 minutes of this roasting
period
in the mean time,prepare your vegetables:
braise leek,onion,and garlic in the butter
add the roasted sweet potatoes
then the broth,bay leaf,chilli pepper
simmer on low heat for around 20 minutes
puree half of the vegetables in blender and
return to the soup mix
add the chickpeas and season with
salt,pepper,oregano
serve with roasted cashews
tatlı patates çorbası
1/2 kg tatlı patates
1/2 pırasa,halka dilimlenmiş
1/2 soğan,doğranmış
1 diş sarımsak,kıyılmış
1/2 kaşık tereyağ
1/2 lt et suyu
1 defne yaprağı
1/8 çaykaşık pul biber
1/2 kutu haşlanmış nohut (yaklaşık 200gm)
Tuz,karabiber,kekik
bir avuç kaju ceviz,fırında kavrulmuş
patatesleri,soyup,küp küp kesin,hafifçe
zeytinyağı ve tuz ile ovalayıp,
200 C ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin
bu süreçin son 10 dakikasında bir avuç kaju
cevizini,
eritilmiş tereyağ ve tuzla karıştırıp,kızarmak
üzere fırına verebilirsiniz
bu arada sebzeleri hazırlamaya
başlayabilirsiniz:
pırasa,soğan ve sarımsağı,tereyağında
çevirin
fırında közlenmiş tatlı patatesleri ekleyin
et suyu,defne yaprağı,ve pul biberi katıp,
20 dakika kısık ateşte kaynatın
sebzelerin yarısını blenderda pure yapıp
tekrar içine katın
haşlanmış nohutları ekleyin
tuz,biber,kekik ile tatlandırın
kavrulmuş kaju cevizleri ile sunun
No comments:
Post a Comment