31/01/2014

a bit of warming up ,again...

 
 
 
 
Sweet Potato Soup
 
1/2 kg sweet potatoes
1/2 leek,cut into rounds
1/2 onion, diced
1 clove garlic, chopped
1/2 Tbsp. butter
1/2 lt beef stock
1 bay leaf
1/8 tsp. chilli pepper
1/2 can chickpeas (around 200gms)
salt and pepper
oregano
a handful of cashew nuts,roasted as below 
 
 
 
peel and cube sweet potatos and place in the oven,200 C,
with a drizzle of olive oil and sea salt,for 25 minutes
you may roast a handful of cashewnuts,drizzled with butter and salt,
in the last 10 minutes of this roasting period 
in the mean time,prepare your vegetables:
braise leek,onion,and garlic in the butter
add the roasted sweet potatoes
then the broth,bay leaf,chilli pepper
simmer on low heat for around 20 minutes
puree half of the vegetables in blender and return to the soup mix
add the chickpeas and season with salt,pepper,oregano
serve with roasted cashews
 

 
 
tatlı patates çorbası
 
1/2 kg tatlı patates
1/2 pırasa,halka dilimlenmiş
1/2 soğan,doğranmış
1 diş sarımsak,kıyılmış
1/2 kaşık tereyağ
1/2 lt et suyu
1 defne yaprağı
1/8 çaykaşık pul biber
1/2 kutu haşlanmış nohut (yaklaşık 200gm)
Tuz,karabiber,kekik
bir avuç kaju ceviz,fırında kavrulmuş
 
 
 
  patatesleri,soyup,küp küp kesin,hafifçe zeytinyağı ve tuz ile ovalayıp,
200 C ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin
bu süreçin son 10 dakikasında bir avuç kaju cevizini,
 eritilmiş tereyağ ve tuzla karıştırıp,kızarmak üzere fırına verebilirsiniz 
bu arada sebzeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz:
pırasa,soğan ve sarımsağı,tereyağında çevirin
fırında közlenmiş tatlı patatesleri ekleyin
et suyu,defne yaprağı,ve pul biberi katıp,
20 dakika kısık ateşte kaynatın
sebzelerin yarısını blenderda pure yapıp tekrar içine katın
haşlanmış nohutları ekleyin
tuz,biber,kekik ile tatlandırın
kavrulmuş kaju cevizleri ile sunun
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...