18/03/2013

rivalry...



  
   
 
 
 
         



Here is another pizza crust recipe that we discovered and tried out a couple of times lately
and I can tell you that it can easily compete with my earlier thin crust no-knead pizza !
you will find the dough, much easier to handle while rolling out ...
however this time you need to knead the dough a few times!
 

 
 
İşte bir ince hamur pizza tarifi daha!
Denendi ve daha önce yaptıklarımız kadar başarılı oldu...
diğerine göre aralıklarla yoğurma işlemi eksisi,
hamurun rahat ele gelip,oklava ile ince açılması ise artısı!
 
 
 
 
 

180 gm whole wheat flour
20 gm finely ground semolina flour
1 teaspoon fine sea salt
½ teaspoon dried yeast
½ spoon extra virgin olive oil
130 ml lukewarm water 

(makes 3 pizzas) 

Sieve the flour/s and salt on to a clean work surface and make a well in the middle.
In a jug, mix the yeast,and olive oil into the water and leave for 3-4 minutes,
 then pour into the well.
Using a fork, bring the flour in gradually from the sides and swirl it into the liquid.
Keep mixing,and when it all starts to come together,
 work the rest of the flour in with your hands.
Knead until you have a smooth, springy dough.
Place the ball of dough in a large flour-dusted bowl,
sprinkle some flour on top,
cover with cloth and place in a warm room for about an hour
until the dough has doubled in size.
Now remove the dough to a flour-dusted surface
 and knead it to push the air out for 4 minutes
leave to rest for another half an hour...
knead for another 4 minutes...
rest for half an hour...
knead and divide the dough up into 3 balls ...
leave to rest for 20 minutes and roll them out ...
and follow the same steps and tips of my earlier recipe!
  

 
 

180 gm tam buğday unu
20 gm ince irmik unu
1 çaykaşık deniz tuzu
½ çaykaşık kuru maya
½ kaşık sızma zeytinyağı
130 ml ılık su 

(üç kişilik) 

Un,irmikunu ve tuzu eleyerek tezgaha hazırlayın.
Ortasını açıp,
bir bardakta karıştırıp 3-4 dakika beklettiğiniz maya,zeytinyağı ve ılık suyu karışımını boşaltın
önce bir çatal ile unu ortaya örterek karıştırın,
sonrasında kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmek için
elle karıştırın!
pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun.
Hafif unlanmış bir kaba alıp,üstüne de hafif un serpip,mutfak bezinizle kapatıp,
bir-bir buçuk saat kabarana dek bekletin!
Hamuru söndürerek 4 dakika kadar yoğurun ve
tekrar yarım saat kadar beklemeye alın...
bi  4 dakika daha yoğurun ve yine yarım saat bekletin...
yoğurup,hamuru 3 parçaya bölün...
20 dakika beklettikten sonra oklava ile açıp,
önceki tarifimdeki adımları ve ipuçlarını da dikkate alarak
pizzalarınızı pişirebilirsiniz...



 


 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...