12/12/2012

fall cake

 
 
 

Think of this combination;
moist,dense,almost like a fudgy nature of a carrot-pumpkin cake,
sweet caramelized pears,
and crunchy toasted pecans …
and then  imagine served slightly warm with vanilla ice cream…
Let’s go…


 
Önce şunu bi düşün;
ıslak,yoğun bir kıvamda havuç,balkabağı keki,
karamelize olmuş armutlar,
ve kavrulmuş cevizler…
sonra ılık ılık vanilyalı dondurma eşliğinde tattığını hayal et…
Ve kolları sıva …

 

 
 
For the topping:

4 tbsp (55 gms) butter
½ cup brown sugar
¼ cup honey
2 pears, peeled, cored, and sliced
1 cup pecans, lightly toasted
melt the butter in your iron skillet over moderate heat.
Swirl the skillet to coat the bottom and the sides with melted butter.
Add the brown sugar and honey and simmer,
stirring, until most of the sugar is melted, about 2 minutes.
Take off the heat.
Arrange the pear slices over the melted sugar.
Sprinkle the pecans and set aside while making the cake batter.

For the cake:

220 gms flour
90 gms carrots, grated
100 gms pumpkins, grated
65 gms apples, grated
35 gms sunflower oil
55 gms honey
2 eggs
1/2 teaspoon of ground cloves
1/2 teaspoon of ground cardamom
1 teaspoon of ground cinnamon
bit of salt
1 ½ teaspoon of baking powder
1 teaspoon of vanilla extract
mix the dry ingredients ; flour,spices,baking powder
whisk the eggs with honey and salt,
and add the oil,and vanilla extract ,whisking continuously
then add the dry mixture and the grated veggies-fruits
alternately to the egg mixture ,stirring well till you obtain a homogenius batter
spoon this batter over the pear slices in the skillet.
Spread the batter evenly without disturbing the pears,
and bake the cake in 180 C hot oven for 45-50 minutes…
Cool the cake in the skillet on a rack for 15 minutes,
then place a large serving plate over the skillet.
keeping the plate and skillet firmly pressed together,
invert the cake onto the plate.
Serve the cake warm or at room temperature with whipped cream or ice cream…
 
 
 
 
 
önce üstü için:

4 kaşık ya da  55 gm tereyağ
½ cup esmer şeker
¼ cup bal
2 armut,soyulmuş,çekirdekleri çıkarılıp,dilimlenmiş
1 cup amerikan cevizi ,hafif tavada kavrulmuş
fırına da girebilecek döküm tavamızda tereyağı eritip ,
sallayarak tavanın her tarafının yağlanmasını sağlıyoruz.
Esmer şeker ve balı ekleyip eriyene dek,yaklaşık 2 dakika ateşte tutuyoruz.
Altını söndürüp dilimlenmiş armutları diziyoruz,
daha sonra da cevizleri aralara serpiştiriyoruz…
kek karışımımızı yaparken bu tava bir köşede beklesin…

kek için:

220 gm un
90 gm rendelenmiş havuç
100 gm rendelenmiş balkabağı
65 gm rendelenmiş elma
35 gm çiçek yağı
55 gm bal
2 yumurta
1/2 çaykaşık toz karanfil
1/2 çaykaşık toz kakule
1 çaykaşık toz tarçın
az tuz
1 ½ çaykaşık kabartma tozu
1 çaykaşık vanilya ekstresi
once kuru malzemeyi karıştırıyoruz: un,baharatlar ve baking powder
diğer tarafta yumurtaları bal ve tuz ile çırpıyoruz,
ince ince yağı akıtarak çırpmaya devam,vanilya ekstresini de ekleyip
iyice karıştırdıktan sonra bu yumurtalı karışıma kuru malzeme ile rendelenmiş meyve-sebzeleri
dönüşümlü ekleyerek karıştırıyoruz,homojen bir kek  hamuru elde edene dek ..!
tavamızdaki armutların üstüne bu karışımı döküyoruz
ve 180 C ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişiriyoruz…
Çıkardıktan sonra 15 dakika soğumaya bırakıp,
servis tabağına tersyüz ederek hazırlıyoruz…
Ilık halde dondurma ile nefis…
 
 




2 comments:

  1. Gül, şimdi pizza yapıyorum.
    Ne yapacağımı şaşırdım.
    Harika bir lezzet olmuş, denenmeli.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...