Think of this combination;
moist,dense,almost like a fudgy nature of a
carrot-pumpkin cake,
sweet caramelized pears,
and crunchy toasted pecans …
and then
imagine served slightly warm with vanilla ice cream…
Let’s go…
Önce şunu bi düşün;
ıslak,yoğun bir kıvamda havuç,balkabağı keki,
karamelize olmuş armutlar,
ve kavrulmuş cevizler…
sonra ılık ılık vanilyalı dondurma eşliğinde
tattığını hayal et…
Ve kolları sıva …
For
the topping:
4
tbsp (55 gms) butter
½
cup brown sugar
¼
cup honey
2
pears, peeled, cored, and sliced
1
cup pecans, lightly toasted
melt
the butter in your iron skillet over moderate heat.
Swirl
the skillet to coat the bottom and the sides with melted butter.
Add
the brown sugar and honey and simmer,
stirring,
until most of the sugar is melted, about 2 minutes.
Take
off the heat.
Arrange
the pear slices over the melted sugar.
Sprinkle
the pecans and set aside while making the cake batter.
For
the cake:
220
gms flour
90
gms carrots, grated
100
gms pumpkins, grated
65
gms apples, grated
35
gms sunflower oil
55
gms honey
2
eggs
1/2
teaspoon of ground cloves
1/2
teaspoon of ground cardamom
1
teaspoon of ground cinnamon
bit
of salt
1
½ teaspoon of baking powder
1
teaspoon of vanilla extract
mix
the dry ingredients ; flour,spices,baking powder
whisk
the eggs with honey and salt,
and
add the oil,and vanilla extract ,whisking continuously
then
add the dry mixture and the grated veggies-fruits
alternately
to the egg mixture ,stirring well till you obtain a homogenius batter
spoon
this batter over the pear slices in the skillet.
Spread
the batter evenly without disturbing the pears,
and
bake the cake in 180 C hot oven for 45-50 minutes…
Cool
the cake in the skillet on a rack for 15 minutes,
then
place a large serving plate over the skillet.
keeping
the plate and skillet firmly pressed together,
invert
the cake onto the plate.
Serve
the cake warm or at room temperature with whipped cream or ice cream…
önce
üstü için:
4
kaşık ya da 55 gm tereyağ
½
cup esmer şeker
¼
cup bal
2
armut,soyulmuş,çekirdekleri çıkarılıp,dilimlenmiş
1
cup amerikan cevizi ,hafif tavada kavrulmuş
fırına
da girebilecek döküm tavamızda tereyağı eritip ,
sallayarak
tavanın her tarafının yağlanmasını sağlıyoruz.
Esmer
şeker ve balı ekleyip eriyene dek,yaklaşık 2 dakika ateşte tutuyoruz.
Altını
söndürüp dilimlenmiş armutları diziyoruz,
daha
sonra da cevizleri aralara serpiştiriyoruz…
kek
karışımımızı yaparken bu tava bir köşede beklesin…
kek
için:
220
gm un
90
gm rendelenmiş havuç
100
gm rendelenmiş balkabağı
65
gm rendelenmiş elma
35
gm çiçek yağı
55
gm bal
2
yumurta
1/2
çaykaşık toz karanfil
1/2
çaykaşık toz kakule
1
çaykaşık toz tarçın
az
tuz
1
½ çaykaşık kabartma tozu
1
çaykaşık vanilya ekstresi
once
kuru malzemeyi karıştırıyoruz: un,baharatlar ve baking powder
diğer
tarafta yumurtaları bal ve tuz ile çırpıyoruz,
ince
ince yağı akıtarak çırpmaya devam,vanilya ekstresini de ekleyip
iyice
karıştırdıktan sonra bu yumurtalı karışıma kuru malzeme ile rendelenmiş
meyve-sebzeleri
dönüşümlü
ekleyerek karıştırıyoruz,homojen bir kek
hamuru elde edene dek ..!
tavamızdaki
armutların üstüne bu karışımı döküyoruz
ve
180 C ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişiriyoruz…
Çıkardıktan
sonra 15 dakika soğumaya bırakıp,
servis
tabağına tersyüz ederek hazırlıyoruz…
Ilık
halde dondurma ile nefis…
Gül, şimdi pizza yapıyorum.
ReplyDeleteNe yapacağımı şaşırdım.
Harika bir lezzet olmuş, denenmeli.
Sarecim, kolay gelsin... :))
Delete