a cracking chocolate roulade with a boozy
sour cherry filling …
once you prepare the cherry compote ,a
month ahead,you may keep it in your fridge for use in any cakes or trifle
recipes or with icecream …
boozy cherry compote
1 cup water
1 cup sugar
500 gm cherries (I used frozen
ones,straight out from the freezer!)
put cherries,water and sugar in a pot
split a vanilla bean, scrape out the
seeds and add to the saucepan along with the vanilla bean pod
heat to boiling point ,boil for 8-10
minutes
add 1 tablespoon of lemon juice and simmer
for another 3-5 minutes …
turn off the heat and let rest to cool
down
add 1 tablespoon vodka +3 tablespoons
amaretto liquor
and a few cinnamon sticks+cloves+star anise
to add some aroma to the syrup
keep in your refrigerator for 5 weeks
,for all the flavors to develop!
flourless chocolate sponge
150 gm dark chocolate, coarsely chopped
2 tablespoons boiling water
4 eggs, separated
3/4 cup sugar
melt the chocolate over a pan of gently
simmering water
add the boiling water and stir to combine
allow to cool slightly
place the egg yolks and sugar in a large
bowl
whisk until the eggs are fluffy and thick,for
8 minutes
stir in the chocolate mixture
place the egg whites in a large bowl and
whisk them until they form soft peaks
gently fold the whites into the chocolaty
mix until well combined
pour this mixture into your baking
sheet,lined with parchment paper
bake at 180 C for about 13-15 minutes
once out the oven,flip onto a sheet of
baking parchment ,
cover with a tea towel and allow to cool
completely
the filling
250 ml cream
1 cup drained cherries
chopped pistachios
icing sugar or cocoa to dust
chocolate curls
whip the cream until it forms soft peaks
spread the cream mixture over the roulade
scatter with some cherries
roll the sponge, using the paper to help
don't worry if the roulade cracks as it
rolls!
transfer the cake to a serving plate and
refrigerate
decorate with chocolate curls,pistachios
and dusting of icing sugar/cocoa
vişneli,çikolatalı rulo… biraz da sarhoş!
tarif basit,ancak can alıcı vişneli
kompostonun neredeyse biray öncesinden hazırlanıp,
buzdolabınızda yerini alması gerek!
pastalar,tatlılar ve dondurma yanında
acil elaltı kurtarıcı …
dediğim gibi kekin tarifi basit,iç
hazırlığı kolay,hem de rustik görünümü cezbedici !
vişneli komposto
1 cup su
1 cup şeker
500 gm vişne (ben dondurulmuşlardan
yapıverdim)
Malzemeleri tencereye koyup,
Içine bir de varsa,vanilya çubuğu ekledim
(çubuğu bıçak ucu ile yarıp,içindeki vanilya
zerreciklerini sıyırarak karışıma ekleyin…
sonradan atılmak şartıyla vanilya çubuğunu da
koyabilirsiniz)
kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika
pişirin
1 kaşık limon suyu ekleyip,3-5 dakika
daha kaynatın
altını söndürüp,soğumaya bırakın,
1 kaşık votka + 3 kaşık amaretto likörü
ilave edin
ayrıca çubuk tarçın,yıldız anason ve
karanfil taneleri ekleyebilirsiniz
cam kavanozda,buzdolabında 5 hafta
bekletin
tüm aroma ve tatlar oluşmuş olacak!
unsuz çikolatalı taban
150 gm bitter çikolata
2 kaşık kaynamış su
4 yumurta,akları ve sarıları ayrılmış
3/4 cup şeker
çikolatayı benmari usulde eritin
kaynamış su ileve edip,iyice karıştırın
ara ara karıştırarak soğumaya bırakın
yumurta sarılarını şeker ile kabarana
kadar ,8 dakika çırpın
içine soğumuş çikolatayı
ekleyin,karıştırın
diğer bir kapta,katı kar halinde
çırptığınız yumurta aklarını
söndürmeden çikolatalı karışıma ekleyin ve çevirerek
karıştırın
yağlı kağıt döşeli fırın tepsinize
döküp,180 C de 13-15 dakika pişirin
fırından çıkarınca diğer bir yağlı kağıt
üstüne altüst edin
ve
üstünü haifçe bir bez ile örterek tamamıyla soğuması için bekletin
dolgu için
250 ml krema
1 cup süzülmüş vişne
antep fıstığı
pudra şekeri ya da kakao
çikolata kırıkları
kremayı koyulaşıncaya dek çırpın
kekin üstüne yayın
vişneleri aralıklı serpiştirin
keki bir kenarından yuvarlamaya
başlayarak,yağlı kağıdın yardımıyla da rulo sarın
çatlama ve kırılmalar olursa da ,problem
değil…
elinizle düzeltebilirsiniz
servis tabağına alıp,buzdolabında hafifçe
sertleşmesi için bekletin
sunum öncesi çikolata
parçaları,fıstık ile süsleyebilir,
Gorgeous cake, love the flavors you used
ReplyDeletealmost like "the Black Forest" cake !!! ;))) Thks.
Delete