pilaki is a style of Turkish meze,or dish
cooked in a sauce,
made out of onion, garlic, carrot, potato, tomato,and olive
oil,
garnished with parsley and lemon and served cold
this recipe is “Pilaki” of mussels,
with
an addition of ginger and coriander for a Far Eastern flavor !
sauté thinly sliced garlic and cubed onions
in olive oil
add 2 teaspoons of fennel seeds,or anise
seeds
and thin slices of red chili or green hot peppers,
sauté for another 1-2
minutes
add 3-4 tablespoons of Rakı/Ouzo,and
cook until it evaporates
add cube diced potatoes,ginger,carrots
with pureed tomatoes
cook for 8 minutes till the vegetables
are tender
add the mussels (I used “ready to use/cleaned” pack!)
cook for another 2-3 minutes
and season
with salt,pepper,lemon juice and plenty of chopped parsley & coriander
serve cold with crostini or toasted
bread!
Uzakdoğu esintili bir “Pilaki” oldu bu!
midye pilaki çok severim ama az yaparım
markette temizlenmiş,ayıklanmış midye
paketlerini görünce,dayanamadım,
şöyle bir karışım yapıverdim!
soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp zeytinyağında
soteledim
1-2 çaykaşığı rezene tohumu (yoksa anason
da olur),
ve ince doğranmış taze kırmızı chili biber ya da acı yeşil biber
ekledim,
sotelemeye devam…
3-4 kaşık rakı ekleyip,harlı ateşte
buharlaşınca,
içine küp küp doğranmış patates,havuç ve
zencefil ekledim
püre halinde bir domates de
ekleyip,sebzeler pişene dek 6-8 dakika pişirdim
en son midyeleri ekleyip,2-3 dakika daha
pişirip,altını söndürdüm
tuz,biber,limon suyu ve bol kıyılmış maydanoz
ve taze kişniş ilavesiyle soğumaya bıraktım
kızarmış ekmek ile şahane !
No comments:
Post a Comment