29/06/2014

kıpır kıpır...

 


 
a cake resembling a bit of "strudel" and a bit of "kuru baklava"
serve as your winning dessert for your Ramadan feast !
"Happy Ramadan"
 
 
Filling mix:
1 egg and 1 egg yolk
90 gms sugar
120ml strained yogurt
120ml hazelnut oil
120 gms semolina
juice of 1 lemon and the zest
100 gms walnuts, grounded (you can use pistachios if you wish!,I prefer walnuts with cinnamon and pistachios with dried cranberries)
1 apple,shredded and squeezed of its juice…
50 gms raisins
1 teaspoon of vanilla extract
1-2 teaspoons of cinnamon
Mix all ingredients till well incorporated,divide in three portions…
 
 
 


 
sheets of filo pastry (I used 10 sheets)
20 gms melted butter and 3-4 spoons of hazelnut oil for brushing the layers
place a filo sheet in a round pie pan,greased lightly with butter
leaving the excess pastry hanging over the sides
brush lightly with oil
lay a second sheet on top,brush with oil and then  a third one!
spread  one portion of your filling mix
then repeat the same process,with filo layers and then the filling portions …
finally lay one sheet on top,lightly brush and fold all the hanging edges  towards middle…
bake at 180 C for 38 minutes…
when cool,sprinkle icing sugar on top and serve with vanilla icecream
 




 
biraz Alman|Avusturya "strudel"lerini,
biraz da Antep'in kuru baklavasını anımsatıyor... 
Ramazan sofralarınızın havalı tatlısı olsun !
"hayırlı Ramazanlar"
 
 



iç malzemesi
1 yumurta ve 1 yumurta sarısı
90 gm şeker
120 ml süzme yogurt
120 ml fındık yağı (ayçiçek de olabilir)
120 gm irmik
1 limon suyu ve kabuğunun rendesi
100 gm ceviz,kabaca öğütülmüş
(antepfıstığı da kullanılabilir… cevizle tarçın-elma,fıstık ile kuru kızılcık güzel eşleşiyor)
1 elma,rendelenmiş ve suyu sıkılmış olarak
50 gm kuru üzüm
1 çaykaşık vanilya ekstresi
1-2 çaykaşık tarçın
Tüm malzemeyi karıştırıp,birbirine yedirin,üç porsiyona bölün…
 
 



 
 
baklava hamuru (ben 10 kat kullandım)
20 gm eritilimş tereyağ ile 3-4 kaşık fındık yağı karışımı (kat aralarını yağlamak için)
hafifçe yağlanmış tart kalıbınıza önce bir kat baklava hamuru yayın
uçları kabın kenarından sarkıtın
hafifçe yağlayın
2. kat hamuru yayın,yağlayın ve 3. katı yayın
Iç malzeme dolgusundan bir porsiyonu bu kata yayın
ve üstüne tekrar 3 kat hamur katı,araları yağlayarak hazırlayın
ve diğer dolgu porsiyonlarla,katları döşeyip,
en üste bir kat baklava hamuru gelecek şekilde bitirin
hafifçe yağlayıp,kenardan sarkan hamurları ortaya doğru katlayın
180 C de 38 dakika , kızarana dek pişecek
soğuyunca pudra şekeri serpip,vanilyalı dondurma ile sofraya…
 

 

 

8 comments:

  1. Çok pratik ve şık bir pasta-tatlı olmuş.
    Ellerinize sağlık. Mutlaka deneyeceğim, sevgiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eminim tadını da çok beğeneceksiniz... tşk.ler ve şimdiden afiyet olsun!

      Delete
  2. Annem de yapiyor buna cok benzer bir tatli. Strudel de zaten bizim baklavadan gelme bir tatliymis. Hatta Italya'daki Kim Milyoner Olmak Ister? yarismasinda sorulmustu bu soru da ordan ogrenmistim ben de :)
    Deneyecegim mutlaka.
    Sevgiler
    Deniz

    ReplyDelete
    Replies
    1. hem kolay,hem havalı,hem leziz... annen olayı bizden evvel çözmüş zaten :D

      Delete
  3. Elmalı her tatlı kabulüm :) Çok iştah açıcı görünüyor, fotoğraflar harika zaten. Ellerinize sağlık. İştahımı kontrol etmemi zorlaştıracak bir keşif oldu ama olsun ben çok mutluyum :) Mutlu haftalar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. çok çok teşekkürler... yaz-kış elma,tarçın,ceviz kombini benim de vazgeçilmezlerim! size de leziz haftalar...

      Delete
  4. this is a showstopper. it's gorgeous!

    ReplyDelete
    Replies
    1. voaww ... such a "gorgeous" comment :D .. thks

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...