latest discovery : turmeric
a creamy soup with leek,fennel and walnut
2 tablespoons sunflowerseed oil
2 leeks, chopped
fresh
thyme
1
fennel bulb,chopped
1
apple, peeled,chopped
2
tsp ground turmeric
1/2 cup walnuts, toasted
salt + pepper
4
cups vegetable stock
saute chopped leeks and thyme in
sunflowerseed oil until they are soft
add the chopped fennel and apples and stir for
a few minutes
add the turmeric and stir to coat all of the
vegetables
saute the vegetables until the fennel is
starting to soften
add the walnuts ,season with salt and pepper
add the vegetable stock and bring to a boil
simmer until all of the ingredients are
very soft, about 15 minutes
blend the soup into a smooth puree
and serve with chili flakes,toasted
walnuts,mint leaves and a glob of cream
son keşiflerimden : zerdeçal
pırasa,rezene ve ceviz kombini ile pürüzsüz
bir çorba…
2 kaşık ayçiçek yağı
2 pırasa ,doğranmış
taze kekik
1 baş rezene,doğranmış
1 elma,soyulmuş,doğranmış
2 çaykaşık
zerdeçal
1/2 cup ceviz,tavada kavrulmuş
tuz,biber
4 cup sebze suyu
pırasayı kekikle beraber ayçiçek yağında
soteleyin
yumuşayınca,rezene ve elmaları ekleyin ve
bir iki dakika çevirin
zerdeçalı ekleyip karıştırın
rezeneler yumuşayana dek sotelemeye
devam…
cevizleri ekleyip,tuz biber ile
tatlandırın
sebze suyunu ilave edip,kaynamaya
bırakın…
kaynayınca kısık ateşte 15 dakika tüm
malzeme yumuşayınçaya kadar pişirin
blendera alıp,pürüzsüz olana dek çekin
servis için pul biber,bir iki ceviz,nane
yaprağı ve yarım kaşık krema kullanabilirsiniz
No comments:
Post a Comment