01/03/2014

yellow mellow


 
 

 
 
 


latest discovery : turmeric 

a creamy soup with leek,fennel and walnut

 

 
 

 
2 tablespoons sunflowerseed oil
2 leeks, chopped
 fresh thyme
 1 fennel bulb,chopped
 1 apple, peeled,chopped
 2 tsp ground turmeric
 1/2 cup walnuts, toasted
 salt + pepper
 4 cups vegetable stock

 

saute chopped leeks and thyme in sunflowerseed oil until they are soft
 add the chopped fennel and apples and stir for a few minutes
 add the turmeric and stir to coat all of the vegetables
saute the vegetables until the fennel is starting to soften
 add the walnuts ,season with salt and pepper
 add the vegetable stock and bring to a boil
simmer until all of the ingredients are very soft, about 15 minutes
 blend the soup into a smooth puree
and serve with chili flakes,toasted walnuts,mint leaves and a glob of cream
 

 




son keşiflerimden : zerdeçal  

pırasa,rezene ve ceviz kombini ile pürüzsüz bir çorba…

 

2 kaşık ayçiçek yağı
2 pırasa ,doğranmış
taze kekik
1 baş rezene,doğranmış
 1 elma,soyulmuş,doğranmış
 2 çaykaşık zerdeçal
 1/2 cup ceviz,tavada kavrulmuş
tuz,biber
4 cup sebze suyu 
 

pırasayı kekikle beraber ayçiçek yağında soteleyin
yumuşayınca,rezene ve elmaları ekleyin ve bir iki dakika çevirin
zerdeçalı ekleyip karıştırın
rezeneler yumuşayana dek sotelemeye devam…
cevizleri ekleyip,tuz biber ile tatlandırın
sebze suyunu ilave edip,kaynamaya bırakın…
kaynayınca kısık ateşte 15 dakika tüm malzeme yumuşayınçaya kadar pişirin
blendera alıp,pürüzsüz olana dek çekin
servis için pul biber,bir iki ceviz,nane yaprağı ve yarım kaşık krema kullanabilirsiniz

 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...