12/02/2013

another stewy dish!

 
 
 
 
sunday 4 PM:
 
game to watch on TV,
cracking woods on fire,
red wine to sip along the meal,
homemade grilled bread to dip into the juice,
and the "Osso Buco"!!!
could I ask for more?
 
 
 
 
pazar saat 16:00 civarı:
 
maç keyfi,
şömine keyfi,
kırmızı şarap keyfi,
bandırma ekmek keyfi,
veeee Osso Buco keyfi...
daha ne olsun?
 
 
 
 
3 pieces of osso buco (veal shank)
carrot , chopped
onion, chopped
couple cloves of garlic, smashed (skin removed)
bay leaves
rosemary and thyme leaves
a little flour for dusting
sea salt & ground pepper
tomatoes (I used the ones I jarred over the summer)
olive oil and butter
white wine
a cup of stock
black olives (pits removed)
slices of roasted red bell peppers
 
salt and pepper the osso buco and dredge in the flour,
in ironcast stew pot,on med-high heat,sauté the osso buco for 2 minutes on each side,
 in olive oil and pad of butter ...
then add carrots,onions and garlic and continue cooking,turning frequently
until it is colored...
add the wine and cook till it is reduced...
add the tomatoes,the aromatics,pepper,salt and stock
and bring up to a simmer...
remove from the stove,add the roasted redpeppers and the olives
place in 180 C heated oven covered about an hour
and cook for another half an hour uncovered ...
(you may add a little more stock towards the end if needed )
the cooking is done until the centers of the bone have melted away
 and the meat is falling away from the bone!
 
 
 
 
 
 
3 parça osso buco (dana incik)
havuç , dilimlenmiş
soğan , kıyılmış
birkaç diş sarımsak, ezilmiş (kabukları soyulmuş)
defne yaprağı
taze biberiye ve kekik
un
tuz ve biber
domates (yazdan kavanozladığım domateslerimmmmm)
zeytinyağ ve tereyağ
beyaz şarap
bir bardak et suyu
siyah zetin (çekirdekleri çıkartılmış)
dilimlenmiş közlenmiş kırmızı biber
etleri tuz ve biberleyip,az da un serptikten sonra,
döküm tencerede,orta-kızgın ateşte,zeytinyağ ve az tereyağ karışımında,
her iki tarafı 2şer dakika renk alana dek kızartıyoruz...
havuçları,soğanı,ve sarımsağı ekleyip karıştırarak sebzeler de hafif renk alana dek pişiriyoruz
şarabı ekleyip,uçuncaya dek pişiriyoruz...
domatesleri,taze otları,tuz,biber ve et suyunu ekleyip
kaynayana dek ateşte tutuyoruz...
altını kapatıp,közlenmiş biberler ve zeytinleri de katıp,
180 C ısıtılmış fırında,ağzı kapalı bir saat,
sonra ağzı açık yarım saat kadar pişiriyoruz...
(sonuna doğru gerekiyorsa et suyu ilave edilebilir,sıcak olarak!)
kemiklerin ortası eridiği ve etler kemikden ayrıldığı zaman pişmiştir!
 
 
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...