matcha lava cake
80 gms white chocolate (1 pack)
40 gms butter, softened
35 gms sugar
1 egg
1 tablespoon matcha powder
25 gms flour
butter two ramekins and dust with flour
melt chocolate and butter in a pot,placed
on another pot with simmering hot water
(double-boil
method)
mix in the sugar,stir… beat in the
egg,stir… sift in the flour and matcha powder,stir...
pour into prepared ramekins, and put into
the freezer
you may bake them right out of the
freezer at 200 C,preheated oven for 15-17 minutes
leave the cake in the ramekin for 15
minutes to cool,
then use a knife to run the sides of the
cake so that it no longer sticks to the bowl
gently flip the ramekin onto another
plate so that the cake falls off nicely
serve with ice cream / fruit / or by
itself dusted with some icing sugar!
you may try this chocolaty version,here,
or
add 1 teaspoon of instant espresso coffee granules to flour for a coffee aroma …
or
another version of lemon flavor , here…
yeşil çaylı şelale kek
80 gm beyaz çikolata (1 paket)
40 gm tereyağ,oda sıcaklığında
35 gm şeker
1 yumurta
1 kaşık matcha tozu (yeşil çay)… tıklayın
25 gm un
fırına girebilecek iki ufak kalıbı
yağlayıp,hafifçe unlayın
çikolatayı,tereyağı ile birlikte ben-mari
usulde eritin
şekeri ekleyip karıştırın,
yumurtayı çırparak ekleyin ve karıştırın,
en son olarak un ve matcha tozunu
eleyerek ekleyin ve karıştırın…
kalıplara dökün ve derin dondurucuya
kaldırın
kekleri derin dondurucudan çıkarıp,çözülmeden
direk 200 C ısıtılmış fırına verebilirsiniz
15-17 dakikada pişiyor
10-15 dakika kapta bekletip,tersyüz
ederek tabağa çevirin
dondurma / meyve ya da sade biçimde
üstüne hafifçe pudra şekeri gezdirerek servis edin
çikolatalı farklı bir versiyon, burada…
ya da una 1 çaykaşık instant espresso
kahve tozu ekleyerek
kahve aromalı bir çeşit elde edebilirsiniz…
ya da limon seviyorsanız, buradaki tarifi
deneyin derim !
I love anything matcha.. so these lava cakes are perfect for me to make. They look incredible!
ReplyDeleteThks... thank God you left this comment Thalia! cause discovered and loved your blog! foe sure I will be a fan!
DeleteHi, may i know after pouring the batter into the ramekins, how long they need to be inside the freezer before putting them into the oven?
ReplyDeleteHii Prisca , I normally prepare them a day or weeks ahead and keep them freezed ,and use whenever needed ... however in your case 3-4 hours would do ! :)))
Delete