slow-braised veal shin stew, perfect dish for winter !
2 pieces of veal shin (4-5 cm thick cut
pieces,skin on)
small onions
fennel bulb,chopped
sweet potato,Jerusalem artichoke,beetroot
, all peeled and chopped
2 garlic cloves, thinly sliced
1 tablespoon tomato puree
250ml ouzo or white vine
beef or chicken stock
bay leaf, fresh thyme (or sage,rosemary,marjoram
)
salt & pepper to taste
season the veal shin with salt and pepper
and sear in a heavy-based pot in a splash of oil
and butter, until browned on both sides
remove the shin from the pot and set
aside
in the same pot,add 2 tablespoons of
oliveoil
and fry the onion,fennel,and root
vegetables until soft and fragrant
add garlic and fry for another 30 seconds
pour in the tomato puree,and ouzo/wine and allow to come up to a simmer
add the veal shins back into the pot and
pour in the stock,
add the fresh herbs
turn the heat down and cover with a lid
allow to simmer for 1,5-2 hours until the
veal is soft
ağır ateşte dana incik yahni : mükemmel
bir kış yemeği!
2 parça dana incik (4-5 cm kalınlıkta
dilim halinde)
arpacık soğan
rezene soğanı ,doğranmış
tatlı patates,yerelması,pancar ,
soyulmuş,doğranmış halde
2 diş sarımsak,ince kıyılmış
1 kaşık domates püresi
250 ml rakı ya da beyaz şarap
et ya da tavuk suyu
taze otlar (defne
yaprağı,kekik,adaçayı,biberiye ya da mercanköşk)
tuz,biber
incikleri tuz ve biber ile ovun
dökme tencerede tereyağ ve zeytinyağı
karışımında her iki yanını kızartın
kenara bir tabağa alın ,
ve aynı tencerede tekrar 2 kaşık
zeytinyağ ilavesi ile
soğan,rezene,ve kök sebzeleri çevirin
sarımsağı ekleyip,tekrar çevirin
domates püresini ve rakıyı ilave edin,
kaynamaya başlayınca etleri tekrar
tencereye yerleştirin
et suyunu ilave edin
taze otları ekleyin
ateşi kısıp,kapaklı olarak 1,5-2 saat pişirmeye
bırakın !
No comments:
Post a Comment