10/05/2013

DIY yogurt




                                                                                                                                                 
       





 
               
 
tastes better and no preservatives added!
you just need
 
 
 1 lt dairy full fat pasteurized milk
1 tablespoon of plain/unflavored yogurt (at room temperature)
 









Heat the milk to the boiling point...
 and keep simmering on low heat for 20 minutes...
(tip 1= rinse your pan with cold water ahead!
that way, the bottom of the pan will be cleaned easily)
pour the milk into your earthenware pots...
and let cool to lukewarm (45 C),
the temperature at which the yogurt cultures
 will consume the lactose in the milk, and reproduce themselves.
(tip 2= you can easily determine this temperature:
insert your finger into the milk and while counting to 7,
your finger should not burn from the heat!)
my milk reaches to this ideal temperature exactly in 35 minutes...
if the temperature is below than this desired level, fermentation will not occur!
if the temperature is too high,
fermentation will occur too soon and will cause a sour taste!
at this moment,you may add 1 tablespoon of yogurt-diluted with
 2-3 tablespoons of lukewarm milk,
into our pots very gently,pouring down the side,
so that any skin that may have formed on top is not disturbed...
the reason we dilute the yogurt before mixing in,
is that the yogurt and milk will be at same temperatures,
before fermentation starts,which will avoid the “sour” taste...
(tip 3= cover the pots with colanders instead of lids,
which facilitates evaporation/ventilation!)
Cover with a clean dishtowel,then wrap with a thicker cloth...
and leave to rest for 5 hours
put in the fridge without the lids,and leave it for a day!
 
 
Then the rest is up to your imagination! 
(Don't forget to save a small amount to make the next batch!)
 
 






 
 
Ev yapımı 
hem tadı güzel,hem katkısız...
 
 
1 lt günlük süt (çiftlik sütü bulursanız şahane!)
 1 yemek kaşığı yoğurt (oda sıcaklığında)
 
sütü çelik tencerede kaynatın,
altı kısık yaklaşık 20-25 dakika kaynama noktasında
 sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam...
(püf 1= tencereyi öncesinde,soğuk su ile çalkalarsanız,
dibi tutmuyor ve kolay temizleniyor)
 sonrasında sütü mayalayacağımız çömlek kaplara aktarın...
doğru mayalama ısısına gelene dek (45 C) ılımaya bırakın!
(püf 2= bu ısı parmağınızı süte batırdığınızda
 ve 7 ye kadar saydığınızda,
yanmayacağı sıcaklıktaki ısıdır!)
benim kaplarımda bu ısıya yaklaşık 35 dakika sonra ulaşılıyor...
eğer bu ısının altındaysa,mayalanma olmaz...
üstündeyse mayalanma hızlı olup yoğurtun tadında ekşilik oluşur
bu aşamada,bir kasede ılık süt ile incelttiğimiz oda ısısındaki yoğurdu,
çömleklerin kenarından,sütün tutan kaymağını bozmaksızın katın ve karıştırın...
burada,yoğurtu ılık süt ile inceltmedeki amaç,
hem mayanın sütün sıcaklığına erişmesini sağlamak
ve hem de sıcaklık farkından dolayı ekşimeyi önlemektir...
(püf 3= kapların üstünü kapak yerine süzgeç
ya da ızgara nehalelerle kapatın,
böylelikle buharlaşma-havalanma daha kolay sağlanıyor...)
önce mutfak bezi ile,sonra da daha kalın bir örtü ile sarıp sarmalayıp
 5 saat bekletin...
buzdolabına ağzı açık olarak kaldırın
ve 1 gün yoğurdunuza dokunmayın...
 
 
sonrası size kalmış artık... 
(amannn , bi daha ki sefer için ayırmayı unutMA!)
 









10 comments:

  1. you write pasteurized milk...but will it still work with RAW milk?

    thank you!

    -zosia

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prb. I wrote pasteurized because it's difficult to find raw milk from a trusted source... in fact it is better for nutricious values,however you need to follow the first step,meaning heating the milk to the boiling temperature and simmering slowly for 20-25 minutes and then letting it cool down to 45 C before fermentation ... :)))

      Delete
  2. Brilliant description and very detailed too. My Mum (84) has been making yogurt like this for as long as I remember and she never uses a thermometer - just judges the heat with her finger. It really isn't complicated as you have shown.

    By the way I have tried wit with soya milk in the past and it worked well though the milk had to be warmer I seem to remember. Must give it another go .......... xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks. Simmy... good old recipes ;))) soya milk would be an exciting trial ?! ;)

      Delete
  3. barbabietolaa.bloğspot.com12/06/2013, 13:45

    Merhaba,
    Yaptığınız her şey harika.
    Ben Barbabietolaa.blogspot.
    yoğurt yaptıkça tecrübem arttı,
    bende ilk mayalayacağım zaman,
    sizin yaptığınız gibi kabın yanından yavaş yavaş süte karıştırırdım,
    şimdi küçük kavanozlara yapıyorum . Sütü kaynattığım çelik tencereye, ılık hale gelince, tüm mayayı da katıp kavanozlara döküyorum kapaklarını yarım kapatıp, yün bir örtü ile sarıyorum 4 saat bekliyorum sonuç mükemmel.
    İyi günler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba sevgili Belgin,
      kavanozlar porsiyon olarak da iyi fikir...
      çömlekde yoğurt duygusunu sevdiğim için,bir de çömlek sanki daha uzun süreli sıcaklığı muhafaza edebildiği için tercihim oldu hep...
      yogurtlu günlere devam...afiyetle :)

      Delete
  4. Hi - we have tried this many times but the yoghurt comes out too runny? Any hints please?

    ReplyDelete
    Replies
    1. most probably the temperature of the milk to start your yogurt was a bit too low, I think ... this time try to check the heat by inserting your finger, it should be hot,but not burning immediately... I mean you should feel the heat,almost like burning your finger after you count to 10... and insert your yogurt as a starter by first warming it up and liquidizing at the same time with a few spoonfuls of hot milk... then mix without disturbing the skim formed and let it rest without any movement for at least 5 hours , preserving its warm temperature (wrap around several cloths) ... hope it will work this time for you ! let me know ;)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...