24/04/2015

slightly sweet!








Jerusalem artichoke soup

If you like pumpkin soup , that slight sweet taste in soups, then try this recipe!


a tablespoon of butter
2 tablespoons of oliveoil
an onion,chopped into small cubes
600 gms of Jerusalem artichoke,peeled and chopped into cubes
300 gms of potatoes,peeled and chopped into cubes
50 gms of Emmental cheese,grated
1 lt of chicken stock
150 ml of cream
salt and pepper,to taste
crispy artichoke slices/ham/thyme/chili flakes to garnish

in a saucepan,sauté the onions with butter and oil over medium heat
then add the potatoes and Jerusalem artichokes,and sauté for a few minutes
add the chicken broth and season with salt and pepper
bring to boil,and lower the heat to medium
 and cook for about 30 minutes until the vegetables are tender
add the cheese, and cook until it melts
transfer the soup into your blender and beat to a smooth and silky texture
add the cream and stir
heat over low heat before serving
and garnish with oven-dried crispy Jerusalem artichoke slices,and ham
and some thyme twigs and chili flakes!




yerelması çorbası

balkabağı çorbası türü hafif tatlı çorbaları severseniz, bu tarifi deneyin!

bir kaşık tereyağ
2 kaşık zeytinyağı
bir soğan,ince küp doğranmış
600 gm yerelması,soyup,küp küp kesin
300 gm patates,soyup küp küp kesin
50 gm Emmental peynir,rendelenmiş ( ya da tulum,parmezan türü eriyen bir peynir çeşidi)
1 litre tavuk suyu
150 ml krema
tuz ve biber,tatlandırmak üzere
kıtır yerelması dilimleri,pastırma/taze kekik/pul kırmızı biber,son rötuşlar için !


tavada tereyağı ve zeytinyağı eşliğinde soğanı soteleyin
daha sonra patates ve yerelmaIarını ekleyip sotelemeye devam edin
tavuk suyunu ekleyip,tuz biber ile hafifçe tatlandırıp kaynamaya bırakın
kaynayınca ateşi kısıp,30 dakika pişirmeye bırakın
süre sonunda sebzeler yumuşamış olacak
peyniri ekleyip,karıştırarak eritin
çorbayı blenderda pürüzsüz olana dek çekin
kremayı ekleyin,karıştırın
servis öncesi kısık ateşte hafifçe ısıtın
kısık hararetteki fırınınızda kuruttuğunuz çıtır yerelması dilimleri ve pastırma dilimleri ile
ve taze kekik ile pul biber ile süsleyerek sunabilirsiniz!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...