Jerusalem artichoke soup
If you like pumpkin soup , that slight
sweet taste in soups, then try this recipe!
a tablespoon of butter
2 tablespoons of oliveoil
an onion,chopped into small cubes
600 gms of Jerusalem artichoke,peeled and
chopped into cubes
300 gms of potatoes,peeled and chopped
into cubes
50 gms of Emmental cheese,grated
1 lt of chicken stock
150 ml of cream
salt and pepper,to taste
crispy artichoke slices/ham/thyme/chili
flakes to garnish
in a saucepan,sauté the onions with
butter and oil over medium heat
then add the potatoes and Jerusalem
artichokes,and sauté for a few minutes
add the chicken broth and season with salt
and pepper
bring to boil,and lower the heat to
medium
and cook for about 30 minutes until the
vegetables are tender
add the cheese, and cook until it melts
transfer the soup into your blender and beat
to a smooth and silky texture
add the cream and stir
heat over low heat before serving
and garnish with oven-dried crispy
Jerusalem artichoke slices,and ham
and some thyme twigs and chili flakes!
yerelması çorbası
balkabağı çorbası türü hafif tatlı
çorbaları severseniz, bu tarifi deneyin!
bir kaşık tereyağ
2 kaşık zeytinyağı
bir soğan,ince küp doğranmış
600 gm yerelması,soyup,küp küp kesin
300 gm patates,soyup küp küp kesin
50 gm Emmental peynir,rendelenmiş ( ya da
tulum,parmezan türü eriyen bir peynir çeşidi)
1 litre tavuk suyu
150 ml krema
tuz ve biber,tatlandırmak üzere
kıtır yerelması dilimleri,pastırma/taze
kekik/pul kırmızı biber,son rötuşlar için !
tavada tereyağı ve zeytinyağı eşliğinde
soğanı soteleyin
daha sonra patates ve yerelmaIarını
ekleyip sotelemeye devam edin
tavuk suyunu ekleyip,tuz biber ile
hafifçe tatlandırıp kaynamaya bırakın
kaynayınca ateşi kısıp,30 dakika
pişirmeye bırakın
süre sonunda sebzeler yumuşamış olacak
peyniri ekleyip,karıştırarak eritin
çorbayı blenderda pürüzsüz olana dek
çekin
kremayı ekleyin,karıştırın
servis öncesi kısık ateşte hafifçe ısıtın
kısık hararetteki fırınınızda
kuruttuğunuz çıtır yerelması dilimleri ve pastırma dilimleri ile
ve taze kekik ile pul biber ile
süsleyerek sunabilirsiniz!
No comments:
Post a Comment