27/07/2015

green risotto








spring green risotto

1 cup fava beans,shelled
1/2 cup sweet peas
bunch of asparagus (7-8 stems),cut in half and blanched for 3 minutes
1-2 cloves garlic,slightly smashed
4-5 cups vegetable broth or water,at boiling temperature
1 tablespoon butter
1-2 tablespoons olive oil
1 cup risotto rice
salt,pepper to taste
and crumbled feta cheese
heat oliveoil in your saucepan over medium high heat
add garlic and cook until wilted for a minute and discard
add the rice and stir to completely coat it with oil,and cook, stirring for few minutes
season with salt and pepper
add about one ladlefull of simmering stock to the rice and cook, stirring
when most of the broth is absorbed (this is when you can see the bottom of the pot for a few seconds when you stir) add another ladle of the warm broth
continue cooking, and stirring, and adding broth until the rice is almost tender to the bite (it takes around 13 minutes )
add the asparagus,peas and fava beans in the last 5 minutes and continue cooking and stirring and adding broth as needed
turn the heat off, add the butter,stir in till it melts
top with fresh cracked pepper,crumbled feta cheese and lemon zest





yemyeşil bir risotto



1 cup taze iç bakla,soyulmuş
1/2 cup bezelye,soyulmuş
7-8 sap kuşkonmaz,kesilip,3 dakika kaynar suda haşlayıp,buzlu suya atın
1-2 diş sarımsak,hafif ezik halde
4-5 cup sebze suyu ya da su,kaynama hararetinde
1 kaşık tereyağ
1-2 kaşık zeytinyağ
1 cup risotto pirinci
tuz,biber
ufalanmış halde sert beyaz peynir
zeytinyağını tavanızda,orta ateşte ısıtın
sarımsakları ekleyip,aroması zeytinyağına geçene dek pişirin,tavadan çıkartıp atın
pirinci ekleyip tamamıyla yağ ile bütünleşene dek karıştırın
tuz ve biber ile tatlandırdıktan sonra
bir kepçe sıcak sebze suyundan ekleyerek,ve karıştırarak pişirme işlemini sürdürün
suyu iyice emildikten sonra yeniden azar azar su ekleyin
bu şekilde ,pişirme işlemi pirinçler hafif yumuşayana dek sürdürün
(aşağı yukarı 13 dakika)
kuşkonmaz,bezelye ve iç baklaları ekledikten sonra ,5 dakika daha pişirme süresi oluyor
hem pirinçler dişe gelir kıvamda pişmiş oluyor,hem de yeşil sebzeler...
bu sürede de su sadece aldığı kadar az miktarlar ile yedilerek eklenmeli!
altını söndürüp,tereyağını katın
ve yağ eriyene dek hafifçe altüst ederek karıştırın

taze öğütülmüş karabiber,ufalanmış beyaz peynir ve limon kabuğu rendesi ile sunabilirsiniz





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...