08/04/2013

dutch crunch

 
 
 
  
 
So-called “Tijgerbrood” or Dutch Crunch !
 
 





 
These rolls have a unique-patterned crust
 resulting from the rice paste applied to the surface prior to baking…
 and have a distinctive flavour with a crusty exterior and soft body…
 

 
Makes 6 rolls :
1 tablespoon (7 gm) active dry yeast
 ¼ cup warm water (lukewarm - hot to the touch)
 1 cup warm milk
 1½ tablespoons sugar
 2 tablespoons vegetable oil
 1½ teaspoons salt
3 cups + 1 tablespoons flour
 
In a bowl combine yeast, water, milk and sugar.
Stir to dissolve and let sit for about 5 minutes
(The mixture should start to bubble or foam)
 Add in vegetable oil, salt and 2 cups of flour.
Using a wooden spoon,or fingers, mix until the dough comes together.
Then add remaining flour,a quarter cup at time
 until the dough pulls away from the sides of the bowl…
Turn out onto a lightly floured surface and knead for about 5 minutes,
until smooth and elastic.
Place the dough in a lightly greased bowl and cover with plastic wrap.
Let rise for a couple of hours til doubled in size
Once the dough has risen,
turn it out onto a lightly floured surface and divide it into 6 equal portions.
Shape each into a ball and place on a parchment-lined baking sheet…
Cover with a teacloth and let rise for another 45 minutes
 while you prepare the topping.
 Topping
 
1 tablespoon (7 gm) active dry yeast
 1/2 cup warm water
 1 tablespoon sugar
 1 tablespoon vegetable oil
 ¼  teaspoon salt
 140 gm rice flour 

Combine all ingredients in a large bowl
and beat with a whisk until you get a stiff royal icing consistency –
spreadable, but not too runny.
Let stand for 25-30 minutes…

Now you are ready to coat the top of each roll with a thick layer of this topping.
and place them in your hot oven  190 C and bake for 25-30 minutes…
Let cool completely on a wire rack before eating.
 





 
 “Tijgerbrood” ya da Dutch Crunch !
 
Özelliği çıtır çıtır ve ebruli desenli kabuğu…
 ki bunu pişirmeden evvel üstüne sürülen pirinç hamuruna borçlu…
Gevrek bir tabaka altında pamuk gibi bir ekmek…
 
 
 





 
Önce 6 tane sandviç ekmeği yapalım: 
1 kaşık (7 gm) kuru maya
 ¼ cup ılık su
 1 cup ılık süt
 1½ kaşık tozşeker
 2 kaşık sıvı yağ
 1½ çaykaşık tuz
3 cups + 1 kaşık un 
Bir kapta,maya,su,süt ve şekeri karıştırıp,eritelim
 ve 5 dakika köpürene dek bekletelim.
Sıvı yağı,tuz ve 2 cup unu ekleyip,
tahta kaşık ya da elle karıştırarak yumuşak yapışkan bir hamur elde edelim…
Kalan unu azar azar ekleyerek
 hamuru tek parça halinde toplayana dek karıştıralım
 ve hafif unlu bir tezgahda, pürüzsüz ve elastik hale gelene dek yoğuralım (5 dakika)
Hafif yağlanmış bir kaba aktarıp
 üstünü bir bezle örterek, birkaç saat iki katı kabarana dek bekletelim
Bu ilk kabarmadan sonra
 hamuru 6 eşit parçaya ayırıp toplar haline getirerek
 yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi üstüne aralıklı dizelim
 ve tekrar üstünü örterek kabarmaya bırakalım…
Ben yaklaşık 45 dakika daha beklettim… ve bu esnada üst tabaka için:
1 kaşık (7 gm) kuru maya
 1/2 cup ılık su
 1 kaşık tozşeker
 1 kaşık sıvı yağ
 ¼ çaykaşık tuz
 140 gm pirinç unu

Tüm malzemeyi bir kapta karıştırarak kremamsı bir doku elde edene dek çırpalım…
(koyu bir kaplama şekeri kıvamında olacak…)
25-30 dakika bekletelim… (köpük köpük kabaracak) 

Artık, ikinci kere kabarmış olan ekmek toplarını
 bu pirinçli karışım ile kaplamaya hazırız…
Elle her top üstüne kalınca miktar sürelim
 ve doğruca 190 C ye ısıtılmış fırına girsinler…
25-30 dakika sonunda çatlamış,kızarmış,kıtır,çıtır ekmekler hazırrrrrr…
Durun biraz,soğusun yahu !
 
 
 
and this fluffy soft textured bread with a crunchy crust
is the ideal choice for burgers and sandwiches...


çıtır çıtır kabuklu,pofuduk yumuşacık bir ekmek bu!
burger ya da sandviç için biçilmiş kaftan...
 
 


14 comments:

  1. of ne yaptin kalakaldim ekranin onunde Leo'ya yapayim ben bunu en azindan koklarim bende:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. üstüne güzel de bi sandviç yap, ona !

      Delete
  2. hamur hazir simdi bekleme asamasinda bende 45 dk bekletecegim ogle yemegine yetissin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heyecannnnnnnnn had safhada ;)

      Delete
  3. gm yazmissin gram(gr) o degil mi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. evet evet.... ing-türkçe karışmış birbirine ;)))

      Delete
  4. of harika oldu Gul oyle boyle degil Leonardo trés bon dedi :)fotograf cektim nanelere koyayim dur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gördüm tabiki de... nefis olmuşlar... kokuları buraya kadar geldi :))

      Delete
  5. Ekmek yapmak istemiyorummmmm ama bu ekmeklere nasıl dayanılır.
    Kimse beni tutamaz ekmek de hamburgerde yapılacak ve afiyetle...
    Gül, ellerinize sağlık.
    Hepsi birbirinden güzel lezzetler paylaşıyorsunuz. Dayanılır gibi değil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sağol Sare'cim... sevgiyle,afiyetle...

      Delete
  6. Beste, o kadar istah kabartici anlatmis ki, kendimi burda buldum :) off of..harika görünüyorlar, ellerinize saglik..derhal bu haftasonu kahvalti sofrasinda yerlerini alacaklar :)
    sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. tşk.ler... umarım tüm öğünlerinizi şenlendirecek beğeniyi kazanırlar ;)

      Delete
  7. iyi geceler!! bir ekmek aşığı olarak bu saatde :) ...kaşık diye belirttiğiniz ölçü hangi kaşık acaba yemek mi yoksa tatlı kaşığı mı? birde şu "cup"ölçüsü anlayamıyorum su bardağınla karşılığı nedir ? FiLİZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhabalar Filiz Hm. :) kaşık = yemek kaşığı ! tatlı ya da çay kaşığı olursa ,muhakkak yazıyorum ... cup ise aşağı yukarı bizim su bardağımızdan azıcık az ölçüye denk geliyor... bloğumdaki sekmelerden "convert" kısmına tıklarsanız biraz daha bilgiye ulaşabilirsiniz... soru varsa yazın lütfen :)))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...