I keep my promise of last year and
tried out "the very real marzipan christstollen"
this recipe calls for yeast i/o baking powder,I used in my last year's version,
which ends up in a more breadlike,dry texture,but enriched with marzipan and ginger...
verdiğim sözü tutarım...
işte size "marzipanlı en hakiki
stollen"
bu sefer,geçen seneki tarifimde kullandığım kabartma tozu yerine,maya kullandım!
kıpır kıpır,kek gibi bir doku yerine,daha kuru - ekmek dokusunda bir tat elde ettim...
ancak badem ezmesi ile zencefil bu tadı daha da zenginleştirmişti...
60g
sultanas
40g currants
5tbsp congac,or brandy
375g
flour
Pinch sea salt
50g sugar
3tsp dry yeast (40 g fresh yeast)
120ml lukewarm milk
50g butter, melted
1 egg, lightly beaten
70g candied mixed peel
30g candied ginger,chopped into small
cubes
1Tsp orange rind
3-4 drops of each;almond,lemon and rom
extract
50g blanched whole almonds, chopped
roughly
Marzipan (recipe following!make ahead…)
Melted butter, for dusting
Icing sugar for dusting
Soak sultanas and currants in congac
overnight…
Sift the bread flour and salt together,
then add the sugar and stollen spices and mix together.
Put the yeast into a small bowl and pour
over the lukewarm milk,mix…
Make a well in the flour and pour the
yeast mix into this
and cover the liquid over with a bit of flour.
Cover the
bowl with some cling film and leave in a warm place for 30 minutes.
This stage
gets the yeast active and growing.
Now add the melted butter and whisked egg
and mix together to a soft dough.
Tip the dough onto a lightly floured
surface
and knead for 10 minutes until the dough has a smooth, elastic texture.
Put the dough into a lightly oiled mixing
bowl,
cover with clingfilm and leave in a warm place to rise.
Mine took 2 hours to double in size…
Take the dough onto a lightly floured
surface and punch the risen flour.
Flatten and add the sultanas, currants,candied
mixed peel and ginger,
orange rind,aromas, chopped almonds.
Fold over the dough
and press and
gently knead the dough until all the fruits have become
incorporated.
Roll out the dough to an oval shape (30 x
23cm),
then slightly depress the centre with the rolling pin to make it thinner
like a crease on a card.
Place your marzipan into the slight
depression on the dough,
leaving a short space at either end.
Fold over the dough, so that it covers
the marzipan
and gently seal the edges.
Place the loaf on a prepared baking tin lined
with parchment paper
and cover with a cloth.
Leave in a warm place to rise to double
the volume again,about 1 hour.
Preheat the oven to 200C.
Bake the stollen loaf for about 25-30
minutes…
While warm,prick holes all over with
toothpick,
brush the surface with some melted butter
and dust with icing sugar.
You can keep them for 2 weeks ,wrapped in
clingfilm…
115g ground almonds
50g sugar
50g icing sugar
½ tsp almond extract
½ tsp lemon juice
½ egg, lightly beaten
you simply mix all the ingredients
together and knead to a soft, smooth paste
(just be careful to add the necessary
amount of the whisked egg!)
roll into a long thin sausage shape and put
in the fridge until you need it
60g
sarı üzüm
40g kuş üzümü
5 çayk konyak
375g
un
Accık tuz
50g şeker
3 çayk kuru maya (40 g taze maya)
120ml ılık süt
50g tereyağ,eritilmiş
1 yumurta,çırpılmış
70g turunç şekerlemesi (limon-portakal)
30g zencefil şekerlemesi ,minik küpler
halinde
1 kaşık portakal kabuğu rendesi
3-4’er damla badem-limon ve rom aroması
50g çiğ badem,haşla-kabukları
soy-kurut-iri kırıntılar halinde
Badem ezmesi /marzipan (tarif
aşağıda,önceden yap!)
Erimiş tereyağ,pişince üstüne…
Pudra şekeri,pişince üstüne…
Üzümleri akşamdan konyakla ısla…
Unu,tuzla bir kaba ele…şeker ve
baharatları ilave edip karıştır…
Mayayı bir kapta ılık süt ile karıştır…
Unlu karışımın ortasına dök,ve
çevresindeki unla üstünü kapatıp,
kabı stretch film ile kapat ve oda
sıcaklığında yarım saat köpürmesi için beklet…
bu aşamada maya active olmaya başlar…
Erimiş tereyağ ile çırpılmış yumurtayı
ekleyip,yumuşak bir hamur elde et…
Unlu tezgahda 10 dakika yoğur…
Hafif yağlanmış bir kaba
yerleştirip,
üstünü kapat ve iki misli kabarana dek beklet.
Benimki 2 saat sürdü…
Tekrar tezgahda hamuru söndürüp,yoğur ve
hafif açıp ortasına,üzümleri,şekerlemeleri,
portakal
kabuğu rendesi,aromalar, ve bademleri ekleyip,
hamuru malzemeler tümüyle
karışana dek hafifçe yoğur…
(30 x 23cm) oval bir şekilde açıp,
ortasını
ince oklava ile incelterek ,kat yeri yap…
buraya marzipanı yerleştiricez!
Hamuru katlayarak kenarları birbirine
yapıştır…
Yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine al,
üstünü bezle ört ve oda sıcaklığında 1
saat kadar,
iki misli kabarana dek beklet…
200 C ye ısıtılmış fırında,25-30 dakika
pişir…
Fırından çıkarınca,kürdanla tüm üstüne
delikler aç,
eritilmiş tereyağ sür,
ve pudra şekerini eleyerek kapla…
Stretch filme sararak,2 hafta
saklayabilirsiniz…
Badem ezmesi/marzipan için:
115g badem,toz halinde
(ben hazırlardan
kullanmıyorum!”
çiğ bademi haşla,soy,kurut,kahve makinesinde çek” usulü
hazırlıyorum)
50g şeker
50g pudra şekeri
½ tsp badem aroması
½ tsp limon suyu
½ yumurta,hafif çırpılmış
Tüm malzemeyi karıştırıp,hamur haline
getir…
(yumurtayı azar azar ekle,hamur kıvamını
alıcak kadar kullan!)
uzun rulo haline getirip,stretch filme
sararak,buzdolabında beklet!
No comments:
Post a Comment