That is a family lunch we had last fall,on a chilly day,when we were craving to have a big saucy hot stew
to dip into with our loaves of bread!
and with the weather getting cooler,and bonitos getting abounded,
I tell you;now is the time to repeat this recipe, as we did the other day ;)
bir balık yahni çekti.
havalar soğudukça,ve palamutlar bollaştıkça,bu tarifi tekrarlamak şart oldu!
deneyin!
We started with the sauce;
onions shredded and sautéed in oliveoil,
then we added sliced and (some smashed)garlic,fresh parsley or coriander,
bay leaves,fresh ginger chopped into small cubes (or grated),lemon rind,
black pepper,sea salt,pureéd tomatoes and some water.
When it started to boil,we added some potatoes cut into cubes
and left to cook till they are tender...
then we added zucchinis cut into cubes...
and then cherry tomatoes and cut pieces of bonitos previously salted and peppered...
and a couple of spoons of garlic flavored olive oil...
In 3-4 minutes,we are done!
serve with fresh parsley and toasted bread...
great taste and aroma , thanks to ginger!
And everybody was happy,in line for dips!
önce sos hazırlayalım:
kıyılmış soğanlar zeytinyağında hafif öldürülüp
içine diş sarımsak,birkaç tanesi ezilmiş halde,limon kabuğu rendesi,rende taze zencefil,
kişniş ya da maydanoz,defne yaprağı,rende domates,ekleyip
biraz su ilavesi ile kaynatalım...tabi tuz, biberi ile tatlandırmak lazım...
sonrasında küp kesilmiş patatesleri ekleyip,pişirmeye bırakıyoruz...
küp kesilmiş kabakları ekliyoruz...hafif diriliklerini kaybedince,
çeri domates ve irice parçalara böldüğümüz tuzlayıp,karabiberlediğimiz palamutları ekliyoruz...
biraz da sarımsaklı zeytinyağı...
3-4 dakikada pişer...
bol taze kıyılmış maydanoz ve kızarmış ekmekle servise...
banmaktan çok mutlu olacaksınız ;))
Gul'cum harika gozukuyor,ellerine saglik! Bu aksam bizim evde bu yahninin somonlu versiyonu pisecek ve kulaklariniz cinlatilacak.xxx
ReplyDeleteafiyetler olsun... ben de akşam kadehimi size kaldırıcam ;))
Delete