25/03/2014

kadaif cake!

 
 


 
  
a twist beyond the classic desert: 
kadaif cake for your celebrations ;)
 
 
 
 
klasik tel kadayıf tariflerimizin biraz dışına çıkalım dedik, 
ortaya bu nefis pasta geldi... 
tam da kutlamalık!




kadaif vanilla cream cake

300 gms kadaif pastry,cut in small pieces
3/4  cup sugar
1 cup walnuts , crushed
2 teaspoons cinnamon
30 gms butter,melted
3-4 spoons sunseed oil
zest of 1 orange
 

in a large frying pan,melt the butter and oil together
add the kadaif pastry and start roasting,stirring and coating in butter/oil
sprinkle the sugar and continue roasting until golden
add the walnuts and cinnamon and stir for roasting a bit more
turn off the heat and let it stand to cool down
later ,add the orange zest for extra flavor…

 

for the vanilla cream:
1 lt. milk
1 cup of sugar
1 egg yolk
1 vanilla bean pod, halved lengthwise,or vanilla extract
2 spoons flour
1 spoon cornstarch
to prepare the vanilla cream,start by mixing egg yolk,sugar,vanilla,flour and cornstarch
until you obtain a smooth heavy cream
I advise you use a mixer fitted with a whisk attachment
add the milk gradually into the mixture while constantly whisking
and start heating until thickened
remove from heat and allow to cool to room temperature
 

and now to assemble the cake
use only the outer circumference of your cheesecake baking mould
layer the inner circle with a sheet of baking paper
evenly spread 1/3 of the kadaif pastry inside the base of the round,
gently pressing to spread all over
spread 1/2  of the cream mix on this layer
then layer with 1/3 of the kadaif pastry the same way
then the remaining half of the cream
and finish with the last batch of kadaif pastry on top
leave to refrigerate overnight
carefully remove the circumference,and the baking paper just before serving
goes hand in hand with vanilla icecream!
 




kadayıf pastası
 

300 gr.tel kadayıf / ufalanmış halde
 3/4  bardak şeker
 1 bardak kırık ceviz
2 çay kaşık tarçın
2 kaşık tereyağ
4 kaşık ayçiçekyağı
1 portakal kabuğu rendesi
Geniş tavada tereyağ ve ayçiçek yağında,kadayıfları çevirerek kavurun
Şekeri ekleyip,kavurmaya devam edin
Rengi dönünce,ceviz ve tarçını ekleyipbiraz daha çevirin…
Altını kapatıp soğumaya bırakın
Soğuduğunda portakal kabuğu rendesini de ekleyin 

Ara kreması için
1 lt.süt
1 bardak şeker
1 yumurta sarısı
Vanilya ekstresi
2 kaşık un
1 kaşık mısır nişastası
Şeker,yumurta sarısı, vanilya,un ve nişastayı pürüzsüz olana dek karıştırın,
Içine azar azar sütü ilave ederek karıştırın,ve koyu bir muhallebi kıvamında pişirin
Altını söndürüp,kaymak tutmaması için üstünü stretch film ile kapatıp soğumaya bırakın

Sıra pastayı oluşturmaya geldi artık!
Kenarları çıkabilen (kelepçeli cheesecake kalıbı) kalıba ihtiyacımız var
Ben kalıbın sadece kenar çemberini kullandım ve çemberin içine yağlı kağıt çevirdim
Hazırladığımız çıtır kadayıfları 3e bölün
Birinci partiyi çemberin içinde kalacak şekilde,dibine , sunacağınız tabağa koyup,
Hafif kaşık ile bastırarak yayın
Kremanın yarısından biraz fazlasını bu katın üstüne dökün,ve yayın
Kadayıfın ikinci kısmını üstüne serpin ve yine hafifçe kaşıkla düzeltin
kalan kremayı bu katın üstüne dökün
Kadayıfın kalan son kısmını da en üste yayıp düzeltin ve buzdolabında bir gece bekletin
Servis öncesi çemberi çıkartıp,yağlı kağıdı soyun
Hazırrrrr
Vanilyalı dondurma ile nefis…


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...