03/08/2013

smell it or taste it ?!?

 
 
 
 
 
 
  
definitely a must for a holy evening
...güllaç...
again with a twist of flavors !
 
 
 
 
 
bu kutlu akşamı güllaç ile kutlamak gerek...
hem de farklı tatlarla!
 
 
 
 
 
 
use ready-made "güllaç" wafers
(they are thin,dry pastry sheets made of starch,
available at Turkish foodmarkets)
 
4 sheets of güllaç
1 kilo milk (boiled with lavander buds)
140 gms lavander sugar + 2 spoons for the apricots
(  I keep a jar of sugar with freshly gathered lavander buds to use in baking )
10 apricots (halved,and cut into slices)
a handful of almond flakes (toasted)
1/2 tablespoon of butter
 
add the lavander sugar into the boiling milk,stir until sugar has dissolved and leave to cool down for 10-15 minutes
in the mean time melt the butter in saucepan,
broil the sliced apricots in pan by adding 2 spoons of lavander sugar
 
now time to assemble our "güllaç"
gently submerge 1 güllaç sheet into milk to soften slightly
trim to fit inside your serving dish
follow with the next sheet,the same way
spread the apricots and toasted almond flakes on top
then repeat layering with the rest of the two sheets 
pour any remaining milk mixture over the leaves in your serving dish
chill until almost most of the milk is absorbed
garnish with apricots,almonds,lavander buds just before serving
(serves 4)
 
 
 
 
 
 
4 güllaç yaprağı
1 kilo süt (lavanta ile kaynattım)
140 gm lavantalı şeker + 2 kaşık da kayısılar için
( tozşekerimi taze toplanmış lavantalar ile kavanozda bekletiyorum,
hatta bir avuç kadarını şekerle kahve öğütücüde çekip içine atıyorum...
nefis aromalı bir şeker elde etmiş oluyorsunuz,deneyin!)
10 kayısı (yarım kes,çekirdekleri çıkart,dilimle)
bir-iki avuç file badem (hafif kavruyorum)
1/2 kaşık tereyağ
(4 kişilik)
 
şekeri kaynayan süte ekleyip,karıştırarak erittim,
10-15 dakika soğumaya bıraktım
(güllaçları ıslama için ısısı ideal oluyor)
bu arada tavada tereyağını eritip,
kayısıları kızarttım...
sonuna doğru da 2 kaşık lavantalı şekeri de ekleyerek yumuşayıp,
güzel bir renk alana dek pişirdim
 
tamamdır... toparlamaya geldik:
ilk güllaç yaprağını sütte yumuşatıp,
servis kabıma göre kestim,yerleştirdim
sonrasında aynı şekilde ikinci yaprağı
(ben küçük kaplarda yaptığım için katlar 4-5 gibi oldu)
üstüne kayısıları ve bademleri yaydım
ve yine diğer 2 güllaç yaprağı ile aynı işlemleri yaparak
kayısıların üstüne yine yaklaşık 4 kat hazırladım
kalan sütün de tamamını döktüm
soğumaya bıraktım,bu arada neredeyse sütün tamamını çekti...
servise sunma aşamasında kayısı,badem ve lavantalarla süsledim...
afiyet olsunlar !!!
 
 
 


6 comments:

  1. eline sağlık,yine harika görünüyor:)aralara pudra şekeri ve hindistan cevizi serpmemişsin sence böyle daha mı güzel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pudra şekerini ben normal versiyonda da koymuyorum... sütteki şeker yeterli geliyor die... hindistan cevizini ise, badem-kayısı-lavanta üçlüsünün aromaları birbirine çok uyumlu,daha da karıştırmak istemedim... ama size kalmış artık, istediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz :)

      Delete
  2. Lavanta lavanta... Yakışır.
    Ellerine sağlık, canım. Afiyetler olsun.

    ReplyDelete
  3. Güllaç hiç yapmadım ama bu şekilde nefis geliyor kulağa. Kayısılar güzelleşsin denemek istiyorum ben de. Çok güzel bir tarif. Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...