21/07/2012

krizzzzzzz anında....



 


Trifle, kind of…..




The only recipe you need in this scene is the lemon curd:

In a stainless steel bowl placed over a saucepan of simmering water, whisk together 3 eggs,150 gms of sugar,and 80ml of lemon juice until blended. Cook, stirring constantly  until the mixture becomes thick. This will take approximately 10 minutes .check if you have a thermometer:you should not exceed  70 C.Remove from heat.Cut 55 gms of unsalted butter into small pieces and whisk into the mixture until the butter has melted. Add 1 tablespoon of finely shredded lemon zest and let cool. The lemon curd will continue to thicken as it cools.Cover immediately with film (so a skin doesn't form)..you can freeze the unused quantity!


then think about layers of fruits,almond flakes,crushed ginger cookies,meringues,
sponge cakes soaked with preserves,coffee or liquors,mascarpone whipped with icing sugar,pistachios,caramelized walnuts,honey,icecream,.....
 the list goes on and on and on....




lemon curd,olmazsa olmazzzzzz!!!

Ben mari usulde 3 yumurta,150 gm şeker ve 80 ml (yaklaşık 2 limon suyu) çırpılacak... elde çırpıcı ile 10 dakikada koyulaşır.... püf noktası kaynama noktasına gelmeden ateşten alın !termometre varsa  70 dereceyi geçmiycek! ve içine 55 gm tereyağı küp küp kesip karıştırın,bir de limon kabuğu rendesi (1 kaşık kadar) ... üstünün kaymak tutmaması için stretch film ile kapatılması gerekli...her an bulunmalı buzdolabında,deepfreezede de durur!


ve sonrası size kalmış ... birleştirebileceğiniz o kadar çok malzeme sayabilirim ki:
 meyveler,file badem ya da krokan,zencefil aromalı bisküvi kırıntıları,bezeler,
ya da marmelat-likör karışımı ile ıslanmış savayerler
 ("panettone" de hem kendinden aromalı olması sebebi ile
 hem de hafif ıslatılınca çok leziz oluyor,bu arada!!),
pudraşekeri ile tatlandırılmış mascarpone,antepfıstığı,
karamelize ceviz parçaları,bal,dondurma,.....
hadi artık siz devam edin....





4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...