Seafood risotto-wheat as rice alternative!
Bu sefer denizmahsullü risottonuzu bulgur
ile deneyin!
Cooking wheat risotto is more or less the same process as in my earlier
risotto recipe,here!
Broil a few cloves of garlic in oliveoil,just to give their flavor to the
oil,then discard!
Add onions,cut into small bits... (oops,teardrops again!) then into the
oliveoil,
sauté for a few minutes,then add the wheat
(I use the coarse grains)...
stir for a minute,then add tomatoes,peeled and minced...
stir for a minute,then add tomatoes,peeled and minced...
and now we start the cooking
process,
adding, bit by bit, your hot fish broth and stiring all the while till it
evaporates...
then a bit more...
all the cooking takes about 15-17
minutes if using coarse grains,
13 minutes if using normal cracked wheat...
do not forget the seasoning!...
I added mussels,shrimps and
preboiled sweetpeas into the mixture
in the middle of the cooking
process...
turn off the heat,add a bit of butter,
and into your plates with some chopped parsley!
Sistem aynı buradaki risotto tarifimde anlattığım gibi!
Zeytinyağda, kırılmış bir-iki diş sarımsağı kızartıp atıyoruz
(sırf aromasının yağa geçmesi için)
Sonra ince kıyılmış soğanı
çeviriyoruz (tüh,yine gözyaşı)
sonra iri bulgur...
bir dakika çevirip,rende domates ekliyoruz
ve bu sefer kaynatılmış sıcak balık suyu ile çektire çektire pişirme
işlemine başlıyoruz..
bulgur daha çabuk piştiği için
yaklaşık süre: iri bulgura 15-17 dak.,normal bulgura 13 dak.
tuz, biber unutmayalım
Ben yarısında, yani sekizinci dakika civarı, içmidye ve karidesler ile
haşlanmış bezelyeyi (şart diil!) ekledim.
Baştan koyarsanız karidesler çok pişer ve cansız bir tada ulaşır,hatta
sertleşir...
midye zaten çok çabuk pişer...
Altını kapatınca yine tereyağı katıyorum
ve tabaklara ... kıyılmış maydanoz yakışırrrr!
And for those who don’t like seafood... with a
twist of lemon rind!
Bu da deniz mahsulü sevmeyenlere,limon rendesi
ilavesiyle!
hepsi de çok iştah açıcı, tok olan bile tadına bakmak için sabırsızlanır...sunumlar süper, ellerinize sağlık...
ReplyDeleteçok teşekkürler... sevgiler...
Delete