Now is the time for uniting,sharing,caring and understanding eachother...
Now is the time for cooking this precious desert,
Ashura/Noah’s
pudding,
symbolizing the sweetness in common...
in fact,it is prepared by
cooking many different kinds of fruits,nuts,wheat in the same pan.
Each
ingredient contributes to give the unique taste of each Ashura of its
own,
depending on which ingredient was used at what amount...
And so this is how I got my unique taste ;)
1 cup / 250 gms wheat grain
1/2 cup / 125 gms chickpeas
1/2 cup / 125 gms whitebeans
70 gms dried apricots
70 gms raisins
A handfull of almonds,boiled and skins removed...
80 gms rice
2 lts water
2 cup sugar
Orange zest
Topping ingredients : walnuts,pinenuts,pomegranate seeds,currants...
*Night ahead : Washed wheat grains,covered up with water,brought to boiling
temperature and
turned off the heat and let it rest...
*Night ahead : soak chickpeas and whitebeans overnight,in separate pans...
Boil chickpeas and beans,in separate pans till soft...
remove the outer
shell of the chickpeas!
Wash apricots,dice in small cubes and boil in water with an addition of a
tablespoon of sugar...,
then remove them out of this syrup and put washed
raisins in the same syrup
and let boil for 7 minutes...
Drain wheat grain and place in your big pot,
add rice (wash ahead),and 2 lts
of water and let it come to boiling temperature...
then add the chickpeas and
let simmer for few minutes...
then the whitebeans and let simmer for another
few minutes...
(at this point you may reserve a big scoop of the liquid and
blend to a puree and
put in back into the boiling liquid!?!) ...
add the
apricots and raisins,almonds,half a spoon of orange zest
and boil on low heat
until all the ingredients are soft.
Time to add the sugar and continue cooking
at low heat for 5 minutes and
turn off.
Let sit for half an hour.
Pour into serving bowls while still warm.
Let
cool, and then sprinkle topping ingredients on top.
You may add dried figs alike dried apricots and
a few spoonfulls of rose
water at the end of cooking!
Şimdi Aşure vakti...
paylaşma,kaynaşma vakti...
hep beraber tatlı tatlı
yaşama vakti...
Herkesin Aşure tatlısı,içine konulan malzemeler ve miktarlara göre
çeşitlilik gösterir,
öyle ki herkesin tarifi,bu tatlıyı kişiye özel kılar...
işte benim tarifim de şöyle :
1 bardak / 250 gm buğday
1/2 bardak / 125 gm nohut
1/2 bardak / 125 gm kurufasulye
70 gm kuru kayısı
70 gm kuru üzüm
Bir avuç çiğbadem,kaynatıp,kabuklarını soyun!
1/2 çaybardağı / 80 gm pirinç
2 litre su (yaklaşık 6 bardak)
2 bardak şeker
Portakal kabuğu rendesi
Üstüne konulacak malzemeler : ceviz,çamfıstığı,nar taneleri,kuşüzümü...
*bir gece evvel : buğdayı iyice yıkayıp,üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su
ile kaynatın.
Kaynayınca altını kapatıp,tencerenin kapağını kapatıp sabaha kadar
bekletin...
*bir gece evvel : nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda ıslayın...
Nohut ve fasulyeyi kendi kaplarında ayrı ayrı yumuşayana dek
kaynatın...
dikkat: pişmiş ancak dağalmamış olsunlar...nohutların dış zarlarını
ayıklayın!
Kayısıları yıkayıp küçük,küp küp kesin ve 1 kaşık şeker ilavesiyle
7-8
dakika suda haşlayın.
Elekli kepçe ile kayısıları bir kenara alıp,
aynı şuruba
önceden yıkamış olduğunuz kuruüzümleri atın
ve onları da 7 dakika kaynatın.
Buğdayı akşamki kaynamış suyundan süzüp büyük tencerenize alın,
yıkanmış
pirincinizi ekleyin...2 litre su ilavesiyle orta ateşte kaynayıncaya dek
pişirin...
nohutu ekleyin ve tekrar kaynama noktasına gelince birkaç dakika
kaynatın
ve fasulyeleri ekleyin...
her malzeme ilavesinde kaynama noktasına
gelmesini bekleyip
bir-iki dakika kaynamaya bırakın...
(bu aşamada,dilerseniz,bir
kepçe dolusu kaynayan karışımdan,
blenderda boza kıvamında çekip,tekrar kaynayan
tencereye katabilirsiniz...)
Kayısı ve üzümleri,bademleri,yarım kaşık portakal kabuğu rendesini de
ekleyip,
kısık ateşte tüm malzemeler yumuşayana dek pişirin (3-5 dakika!)
Artık şekeri ekleme vakti...
tekrar kısık ateşte 5 dakika pişirin ve altını
söndürün...
Ilınınca kaplara döküp,soğumaya bırakın...
Servis öncesi üst malzemeleri serpiştirin...
“Allah kabul etsin!”
Dileyen kuru incir de ilave edebilir (aynı kuru kayısı gibi)...
Cok estetik gorunuyorlar. Ellerinize saglik ve Allah kabul etsin.
ReplyDeleteAllah kabul etsin. Çok göz alıcı can yakıcılar... Allah tan bizde yaptık. :=))
ReplyDeletetşk.ler Sarecim... bereketiniz bol olsun!!
DeleteNoah Puddıng mı?? Ama bu bızım asure...dedım...Sıteyı zıyaret edeym dedm...Yıne gulumsedım kocaman...Tesekkurler Gul, bu hem zahmetlı bır tarıftır, ustune usenmeden 2 dılde yazdıgın yazılar...Keyıflı payllasımlarını KEYIFLE takıp etmeye devam o zaman....
ReplyDeletetamam o zaman ;))) ... teşekkürler EMİNE!
Deleteİlk defa aşure yaptım ve bu tarifi uyguladım. Harika oldu, ölçüler tam ayarında :)
ReplyDeleteEllerinize sağlık!
Sizin ellerinize sağlık! Çok sevindim :)
Delete