05/05/2013

yemeği beklerken...

 
 
 
 
definitely must be placed on your table for your hungryguests,
waiting anxiously for dinner to be served…
 
 
bunlar ,
yemeği sabırsızlıkla bekleyen,karınları guruldayanmisafirlerimiz için
şarap,zeytin üçlemesini tamamlamak üzere
 kesinlikle soframızdayer almalı
 
 
Rosemary Grissini
 
1.5 tablespoon finely cut,fresh rosemary leaves
 63 gms semolina flour
 150 gms wholewheatflour + 100 gms flour
 4.5 gms salt
 3.2 gms instant yeast(1 teaspoon)
 195 gms cold water
 14 gms olive oil

 





combine the rosemary, semolina flour, flour, salt, and yeast
 combine the liquids,waterand the olive oil
while working with your hands,add the liquids to the dryingredients in a thin stream
continue processing until the dough holds together
transfer the dough to a lightly oiled, covered container
and leave to double in size,for about 1.5-2 hours 

 preheat the oven to175 C
and line two baking sheets with parchment paper
 divide the dough intotwo pieces
while working with the first piece, cover and refrigeratethe other
on a floured counter,stretch and roll the dough into arectangle (20X10 cm)
cut the dough into 13-15 strips and stretch or roll eachstrip
 to the length of your baking sheets
brush with olive oil and sprinkle with coarse salt
 bake for about 30minutes, until lightly browned.
 
 
biberiyeli grissini
 
1.5 kaşık doğranmış taze biberiye yaprakları
 63 gm irmik unu
 150 gm tam buğday unu+ 100 gm un
 4.5 gm tuz
 3.2 gm kuru maya (1çay kaşığı)
 195 gm soğuk su
 14 gm zeytinyağı
 

biberiye,unlar,tuz ve mayayı karıştırın
sıvı malzemeleri (su ve zeytinyağ) karıştırın
sıvı malzemeyi,kuru malzemelere azar azar eklerken,
elle karıştırarak yapışkan bir hamur elde edeceksiniz…
hafif yağlanmış bir kap içine alıp,üstünü örterek,
1.5-2 saat , iki katı kabarana dek dinlenmeye bırakın

fırını 175 C  ısıtın
ve iki fırın tepsisini yağlı kağıt ile döşeyin
hamuru ikiye bölüp,ilki ile çalışırken diğerini örterekbuzdolabında bekletin
unlanmış tezgahda hamuru dikdörtgen şekilde açın (yaklaşık20X10 cm gibi)
uzunlamasına 13-15 çubuk kesip, elinizle hafif yuvarlatarak,
 tepsinizin boyutunagöre inceltip ayarlayabilirsiniz…
fırına vermeden evvel hafif zeytinyağı ile fırçalayıp,irituz serpebilirsiniz
fırında 30 dakikada piştiler…
 
 
 

8 comments:

  1. I love your pictures and recipes. I'd like to inform you of a great new website www.foodieportal.com. I would like to invite you to come and join us and share your wonderful pictures with us. We are simply foodies and we are not photography snobs, so picture perfection is not important, all we care about is delicious food. We're pretty new so give us a chance. :)

    ReplyDelete
  2. hay allah oglene yapayim dedim ama irmik yok ! dur karistirayim bir dolaplari :)

    ReplyDelete
  3. irmik buldum dolabin diplerinde diye sevinirken aha iyiki uyardin irmik unu! acaba kahve ogutucude olur mu?

    ReplyDelete
  4. YES! Its crunch and delicious! Love with beer :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...