21/11/2012

holy holy holy season...







Now is the time for uniting,sharing,caring and understanding eachother...
Now is the time for cooking this precious desert,
Ashura/Noah’s pudding,
symbolizing the sweetness in common...
in fact,it is prepared by cooking many different kinds of fruits,nuts,wheat in the same pan.
Each ingredient contributes to give the unique taste of each Ashura of its own,
depending on which ingredient was used at what amount...




And so this is how I got my unique taste ;)
1 cup / 250 gms wheat grain
1/2 cup / 125 gms chickpeas
1/2 cup / 125 gms whitebeans
70 gms dried apricots
70 gms raisins
A handfull of almonds,boiled and skins removed...
80 gms rice
2 lts water
2 cup sugar
Orange zest
Topping ingredients : walnuts,pinenuts,pomegranate seeds,currants...

*Night ahead : Washed wheat grains,covered up with water,brought to boiling temperature and
 turned off the heat and let it rest...
*Night ahead : soak chickpeas and whitebeans overnight,in separate pans...

Boil chickpeas and beans,in separate pans till soft... 
remove the outer shell of the chickpeas!
Wash apricots,dice in small cubes and boil in water with an addition of a tablespoon of sugar...,
then remove them out of this syrup and put washed raisins in the same syrup
 and let boil for 7 minutes...
Drain wheat grain and place in your big pot,
add rice (wash ahead),and 2 lts of water and let it come to boiling temperature...
then add the chickpeas and let simmer for few minutes... 
then the whitebeans and let simmer for another few minutes...
 (at this point you may reserve a big scoop of the liquid and blend to a puree and 
put in back into the boiling liquid!?!) ...
 add the apricots and raisins,almonds,half a spoon of orange zest
 and boil on low heat until all the ingredients are soft.
Time to add the sugar and continue cooking 
at low heat for 5 minutes and turn off.
Let sit for half an hour.
Pour into serving bowls while still warm. 
Let cool, and then sprinkle topping ingredients on top.

You may add dried figs alike dried apricots and 
a few spoonfulls of rose water at the end of cooking!





Şimdi Aşure vakti...
 paylaşma,kaynaşma vakti...
 hep beraber tatlı tatlı yaşama vakti...
Herkesin Aşure tatlısı,içine konulan malzemeler ve miktarlara göre çeşitlilik gösterir,
öyle ki herkesin tarifi,bu tatlıyı kişiye özel kılar...





işte benim tarifim de şöyle :
1 bardak / 250 gm buğday
1/2 bardak / 125 gm nohut
1/2 bardak / 125 gm kurufasulye
70 gm kuru kayısı
70 gm kuru üzüm
Bir avuç çiğbadem,kaynatıp,kabuklarını soyun!
1/2 çaybardağı / 80 gm pirinç
2 litre su (yaklaşık 6 bardak)
2 bardak şeker
Portakal kabuğu rendesi
Üstüne konulacak malzemeler : ceviz,çamfıstığı,nar taneleri,kuşüzümü...

*bir gece evvel : buğdayı iyice yıkayıp,üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ile kaynatın.
Kaynayınca altını kapatıp,tencerenin kapağını kapatıp sabaha kadar bekletin...
*bir gece evvel : nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda ıslayın...

Nohut ve fasulyeyi kendi kaplarında ayrı ayrı yumuşayana dek kaynatın...
dikkat: pişmiş ancak dağalmamış olsunlar...nohutların dış zarlarını ayıklayın!
Kayısıları yıkayıp küçük,küp küp kesin ve 1 kaşık şeker ilavesiyle
 7-8 dakika suda haşlayın.
Elekli kepçe ile kayısıları bir kenara alıp,
aynı şuruba önceden yıkamış olduğunuz kuruüzümleri atın 
ve onları da 7 dakika kaynatın.
Buğdayı akşamki kaynamış suyundan süzüp büyük tencerenize alın,
yıkanmış pirincinizi ekleyin...2 litre su ilavesiyle orta ateşte kaynayıncaya dek pişirin...
nohutu ekleyin ve tekrar kaynama noktasına gelince birkaç dakika kaynatın 
ve fasulyeleri ekleyin...
her malzeme ilavesinde kaynama noktasına gelmesini bekleyip
 bir-iki dakika kaynamaya bırakın... 
(bu aşamada,dilerseniz,bir kepçe dolusu kaynayan karışımdan,
 blenderda boza kıvamında çekip,tekrar kaynayan tencereye katabilirsiniz...)
Kayısı ve üzümleri,bademleri,yarım kaşık portakal kabuğu rendesini de ekleyip,
kısık ateşte tüm malzemeler yumuşayana dek pişirin (3-5 dakika!) 
Artık şekeri ekleme vakti...
tekrar kısık ateşte 5 dakika pişirin ve altını söndürün...
Ilınınca kaplara döküp,soğumaya bırakın...
Servis öncesi üst malzemeleri serpiştirin...
“Allah kabul etsin!”

Dileyen kuru incir de ilave edebilir (aynı kuru kayısı gibi)...
 ve pişirme işlemi sonlanırken birkaç kaşık gül suyu da ilave edebilir...!



7 comments:

  1. Cok estetik gorunuyorlar. Ellerinize saglik ve Allah kabul etsin.

    ReplyDelete
  2. Allah kabul etsin. Çok göz alıcı can yakıcılar... Allah tan bizde yaptık. :=))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tşk.ler Sarecim... bereketiniz bol olsun!!

      Delete
  3. Noah Puddıng mı?? Ama bu bızım asure...dedım...Sıteyı zıyaret edeym dedm...Yıne gulumsedım kocaman...Tesekkurler Gul, bu hem zahmetlı bır tarıftır, ustune usenmeden 2 dılde yazdıgın yazılar...Keyıflı payllasımlarını KEYIFLE takıp etmeye devam o zaman....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tamam o zaman ;))) ... teşekkürler EMİNE!

      Delete
  4. İlk defa aşure yaptım ve bu tarifi uyguladım. Harika oldu, ölçüler tam ayarında :)
    Ellerinize sağlık!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sizin ellerinize sağlık! Çok sevindim :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...