31/10/2012

trick 'r treat : fall treats

 
 
 
 
 
 
 
Here comes the time to cook the pumpkin I bought from the farmers market in Alaçatı…
The other day ,I’ve made a puree out of the half ;
some of which I used to make these “trufflesome” cookies…!
Some of the puree went within a cake mix (my fall cake),
some of it into an icecream base (a homemade icecream with autumn flavors)
 and the rest into the freezer unit to be used later in  risotto,pie and soup recipes,
waiting in line to be cooked for cooler days …

 
Artık şu Alaçatı köy pazarından almış olduğum dekoratif balkabağımı kesme zamanı geldi…
Geçen gün yarısını kesip,aklımda olan birçok tarifde kullanmak üzere
 balkabağı püresini hazırladım;
 ki ilk kullanımım bu “bonbon” cookie yapımında oldu,hem de bayağı güzel oldu!
 Püreden bir kısmını kek yapımında,
bir kısmını dondurma yapımında (tariflerim gelecek,pek yakında )
 kalanı da daha soğuk günler için yaparım dediğim çorba ve risotto,belki de tart yapımında
 kullanmak üzere  freezer’a yerleşti…
 
 
 
 
For the pumkin puree :roast-scoop-puree!

 
Preheat your oven to 200 C . Lightly oil your baking sheet.
 Halve the pumpkin,scoop out the seeds.
 Cut into big chunks and place them, cut side down on your baking sheet,
add 1 cup of water and roast the pumpkin until it is completely tender inside…
mine took about 50 minutes.
 Scrape the pumpkin flesh off the skin,
and puree in a blender or food processor until smooth.
 Let cool .
 

Balkabağı püresi: fırınla-ez!

 
Fırınınızı 200 C ye ısıtın.Tepsinizi hafif yağlayabilirsiniz.
Kabağı ikiye bölüp,çekirdekleri temizleyin.
Büyük parçalar halinde kesip,kesik yüzleri altta kalacak şekilde tepsinize dizin,
1 cup su ekleyip fırında içleri yumuşayıncaya dek pişirin…
benimkiler 50 dakikada piştiler.
İç kısmını kabuklarından sıyırıp,blender'da püre haline getirin.
 
 
 
 

Pumpkin pecan cookies:
 



1/2 cup butter (room temperature)
1/2 cup pumpkin purée
1/2 cup brown sugar
1 teaspoon vanilla
1 1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground cardamom
1/4 teaspoon ground clove
1 tablespoon orange zest
1/2 teaspoon salt
1 cup toasted pecan pieces
1 1/2 cups flour
1/2 cup ginger snaps (fine crumbs)
powdered sugar for final coating

 Preheat oven to 175 C.
Line a cookie sheet with parchment paper.
In a large bowl,mix all ingredients well,and form into a solid paste.
Shape the dough into 1-inch balls.
 Place them on the baking sheet (they will not expand in size).
Bake for 15 minutes.
Let cool for 3-4 minutes on the baking sheet.
 Pour the powdered sugar into a small bowl and roll the warm cookies liberally to coat in powdered sugar.

 
 
 
 
 
 

Balkabaklı ikrâmlıklar:

 
1/2 cup tereyağ (yumuşamış)
1/2 cup balkabağı püresi
1/2 cup esmer şeker
1 çaykaşık vanilya ekstresi
1 1/2 çaykaşık toz tarçın
1/4 çaykaşık toz kakule
1/4 çaykaşık toz karanfil
1 çorbakaşık portakal kabuğu rendesi
1/2 çaykaşık tuz
1 cup amerikan cevizi (kavrulmuş ve dövülmüş)
1 1/2 cups un
1/2 cup zencefilli bisküvi (un halinde çekilmiş)
Pudra şekeri (son olarak bisküvileri kaplamak için) 

Fırınınızı 175 C ye ısıtın.
Fırın tepsinizi yağlı kağıt ile kaplayın.
Bir kapta bütün malzemeyi iyice karıştırın.
Hamurdan küçük toplar yapıp,
fırın tepsinize dizin (sık aralıklı olabilir,şişmeyecekler!)
15 dakika pişirin.
3-4 dakika bekleyip,
pudra şekerine iyice bulayın!
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...