10/05/2015

Swiss Roll!





a cracking chocolate roulade with a boozy sour cherry filling …

once you prepare the cherry compote ,a month ahead,you may keep it in your fridge for use in any cakes or trifle recipes or with icecream …

the roulade is simple to make , effortless to assemble , and swanky to offer to your guests…


 


boozy cherry compote

1 cup water
1 cup sugar
500 gm cherries (I used frozen ones,straight out from the freezer!)
put cherries,water and sugar in a pot
split a vanilla bean, scrape out the seeds and add to the saucepan along with the vanilla bean pod
heat to boiling point ,boil for 8-10 minutes
add 1 tablespoon of lemon juice and simmer for another  3-5 minutes …
turn off the heat and let rest to cool down
add 1 tablespoon vodka +3 tablespoons amaretto liquor
and a few cinnamon sticks+cloves+star anise to add some aroma to the syrup
keep in your refrigerator for 5 weeks ,for all the flavors to develop!

flourless chocolate sponge

150 gm dark chocolate, coarsely chopped
2 tablespoons  boiling water
4 eggs, separated
3/4 cup sugar
melt the chocolate over a pan of gently simmering water
add the boiling water and stir to combine
allow to cool slightly
place the egg yolks and sugar in a large bowl
whisk until the eggs are fluffy and thick,for 8 minutes
stir in the chocolate mixture
place the egg whites in a large bowl and whisk them until they form soft peaks
gently fold the whites into the chocolaty mix until well combined
pour this mixture into your baking sheet,lined with parchment paper
bake at 180 C  for about 13-15 minutes

once out the oven,flip onto a sheet of baking parchment ,
 cover with a tea towel and allow to cool completely

 the filling

250 ml cream
1 cup drained cherries
chopped pistachios
icing sugar or cocoa to dust
chocolate curls
whip the cream until it forms soft peaks
spread the cream mixture over the roulade
scatter with some cherries
roll the sponge, using the paper to help
don't worry if the roulade cracks as it rolls!
transfer the cake to a serving plate and refrigerate
decorate with chocolate curls,pistachios and dusting of icing sugar/cocoa

 



vişneli,çikolatalı rulo… biraz da sarhoş!

tarif basit,ancak can alıcı vişneli kompostonun neredeyse biray öncesinden hazırlanıp,
buzdolabınızda yerini alması gerek!
pastalar,tatlılar ve dondurma yanında acil elaltı kurtarıcı …

dediğim gibi kekin tarifi basit,iç hazırlığı kolay,hem de rustik görünümü cezbedici !


vişneli komposto

1 cup su
1 cup şeker
500 gm vişne (ben dondurulmuşlardan yapıverdim)
Malzemeleri tencereye koyup,
Içine bir de varsa,vanilya çubuğu ekledim
(çubuğu bıçak ucu ile yarıp,içindeki vanilya zerreciklerini sıyırarak karışıma ekleyin…
 sonradan atılmak şartıyla vanilya çubuğunu da koyabilirsiniz)
kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika pişirin
1 kaşık limon suyu ekleyip,3-5 dakika daha kaynatın
altını söndürüp,soğumaya bırakın,
1 kaşık votka + 3 kaşık amaretto likörü ilave edin
ayrıca çubuk tarçın,yıldız anason ve karanfil taneleri ekleyebilirsiniz
cam kavanozda,buzdolabında 5 hafta bekletin
tüm aroma ve tatlar oluşmuş olacak!

unsuz çikolatalı taban

150 gm bitter çikolata
2 kaşık kaynamış su
4 yumurta,akları ve sarıları ayrılmış
3/4 cup şeker
çikolatayı benmari usulde eritin
kaynamış su ileve edip,iyice karıştırın
ara ara karıştırarak soğumaya bırakın
yumurta sarılarını şeker ile kabarana kadar ,8 dakika çırpın
içine soğumuş çikolatayı ekleyin,karıştırın
diğer bir kapta,katı kar halinde çırptığınız yumurta aklarını
 söndürmeden çikolatalı karışıma ekleyin ve çevirerek karıştırın
yağlı kağıt döşeli fırın tepsinize döküp,180 C de 13-15 dakika pişirin
fırından çıkarınca diğer bir yağlı kağıt üstüne altüst edin
 ve üstünü haifçe bir bez ile örterek tamamıyla soğuması için bekletin

dolgu için

250 ml krema
1 cup süzülmüş vişne
antep fıstığı
pudra şekeri ya da kakao
çikolata kırıkları
kremayı koyulaşıncaya dek çırpın
kekin üstüne yayın
vişneleri aralıklı serpiştirin
keki bir kenarından yuvarlamaya başlayarak,yağlı kağıdın yardımıyla da  rulo sarın
çatlama ve kırılmalar olursa da ,problem değil…
elinizle düzeltebilirsiniz
servis tabağına alıp,buzdolabında hafifçe sertleşmesi için bekletin
sunum öncesi çikolata parçaları,fıstık  ile süsleyebilir,

hafifçe pudra şekeri serpebilirsiniz …


2 comments:

  1. Gorgeous cake, love the flavors you used

    ReplyDelete
    Replies
    1. almost like "the Black Forest" cake !!! ;))) Thks.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...