18/12/2014

millet = akdarı







My new discovery , millet , is a cereal crop , mildly sweet and nutty ,
 used in everything from pilafs to cookies.
 It is an ancient seed, originally cultivated in the dry climates of Africa and northern China. The interest in the grain has been growing,
 especially in gluten-free diets,
due to its nutritious content,providing fiber, iron, B vitamins, manganese,
 phosphorus, and magnesium – and highly alkaline,
 making it easily digestible and soothing to the stomach.

To cook basic millet:
 rinse and drain millet
 in a medium saucepan, bring 2 1/2 cups water and 1 cup millet to a boil
 cover, reduce heat to medium-low, and cook 15 minutes
 remove from heat and let sit uncovered for 20 minutes
 toss with butter or olive oil and season to taste with salt, pepper, or herbs
 makes about 3 cups
for a nuttier flavor, toast the millet before cooking
 toast it in a dry skillet over medium heat,
 stirring constantly until fragrant, about 3 minutes

and here is an easy recipe for a breakfast variety:

 1 cup uncooked millet
1 tsp cinnamon
1/2 tsp nutmeg
1/8 tsp ground cloves
1 cup raspberries
1 cup blueberries
1/2 cup almond flakes
2 eggs
2 cups milk
1/4 cup honey

in a bowl mix uncooked millet with spices and place in a medium size greased baking dish.
 place berries on top and cover with nuts
in another bowl mix eggs, milk and honey
pour it over your millet mix and with a spoon move it around a bit
bake at 175 C, for about an hour
serve with cream,yogurt,fruits or honey





Bu seneki yeni keşfim : millet = akdarı ! 
Bizde henüz tariflerde yerini almasa da,içerdiği besin değerleri, 
yüksek lif oranı,kolay sindirilebilme özelliği ve
 glutensiz beslenme sistemindeki rolü dolayısıyla 
popülerliği dünya mutfaklarında yükselen bir trend izliyor!
 Kökeni Hindistan olarak bilinen akdarı, 
eski çağlardan beri Afrika ve Kuzey Çin’de yetişen,kuraklığa dayanıklı bir bitki…

En basit biçimi ile ,
 akdarı yıkanıp süzdükten sonra,
2 1/2  cup suya 1 cup akdarı ölçüsü ile kaynamaya bırakılır
hafif ateşte,15 dakika pişirilir
altı söndürülüp 20 dakika demlenmeye bırakılır
tereyağ,zeytinyağı,baharat,taze otlar ile tatlandırılarak kullanılabilir…
 akdarıyı pişirmeden evvel 2-3 dakika tavada kavurarak ,
daha lezzetli ve aromatik bir tat yakalanabilir!

gelelim bizim kahvaltılık tarife :


1 cup akdarı
1 çaykaşık tarçın
1/2 çaykaşık muskat
1/8 çaykaşık toz karanfil
1 cup frambuaz
1 cup yaban mersini
1/2 cup file badem
2 yumurta
2 cup süt
1/4 cup bal

yağlanmış fırın tepsinize akdarı ve baharatları karıştırıp,yayınız
üstüne meyveleri ve bademi koyun
yumurta,süt ve balı karıştırıp, tepsiye dökün
kaşıkla hafifçe karıştırıp,
175 C fırında 1 saat pişirin
krema,yoğurt,meyve ya da bal ile kahvaltınıza yeni bir soluk ! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...