16/07/2013

bluberry pie

 





 

 
 
the crust:
(again, my one and only recipe)
 
200 gms flour
100 gms butter
1/4 cup of water
(1 spoonful of sugar/not necessary!)
 
In a large bowl, combine flour and sugar.
Cut in butter until mixture resembles coarse crumbs.
Stir in water, a tablespoon at a time, until mixture forms a ball.
Wrap in plastic and refrigerate for 3-4 hours.
 
 
the filling :
 
400-500 gms of bluberries
juice of half lemon
1 tablespoon of lemon rind
1teaspoon of cinnamon
1 tablespoon of flour
1 tablespoon of cornstarch
2 eggs + 1 yolk
1/2 cup of sugar
1/2 cup of milk
 
eggs whisked with sugar,
then stirred with lemon juice,lemon rind,cinnamon,flour,cornstarch,
then with milk
and lastly with bluberries
 
place your 3/4 of your crust into your greased pie pan,
pour in your filling
cover with rest of your dough and seal the edges
make some slits on top and brush with eggwash
into the oven preheated to 180 C
mine baked in 1 hour 10 minutes!
 


 
 
 
turta hamuru:
(herzamanki vazgeçilmez tarifim)
 
200 gm un
100 gm tereyağ
1/4 cup soğuk su
(1 kaşık şeker,şart diil)
 
un ile şekeri karıştır
yağı parçalar halinde ekleyip kırıntılı bir hamur elde et
suyu azar azar ekleyip yoğurarak hamuru toparla
stretch filme sarıp,3-4 saat buzdolabında beklet
 

 
iç malzemesi:
 
400-500 gm yaban mersini
yarım limon suyu
1 kaşık limon kabuğu rendesi
1 çay kaşık tarçın
1 kaşık un
1 kaşık mısır nişastası
2 bütün yumurta + 1 yumurta sarısı
1/2 cup tozşeker
1/2 cup süt
 
yumurtaları şeker ile çırp,
limon suyu,limon kabuğu rendesi,tarçın,un ve nişastayı ekle,
daha sonra sütü...
ve en son yaban mersinini...
 
 
hamurun 3/4 ünü,açıp yağlanmış tart kalıbına döşe
içine iç malzemeyi dök,
kalan hamuru açıp üstüne yanlardan alttaki hamurla birleştirerek kapat
üstüne bıçak ile çizikler atıp,sulandırılmış yumurta sarısı ile fırçala...
180 C ısıtılmış fırında benimki 1 saat 10 dakikada pişti!
 




14 comments:

  1. Harika. "Çok lezzetliyim" diyor.

    ReplyDelete

  2. Bluberry yok ama şahane böğürtlenlerim var.
    Sevgilerimle...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sare, çok komiksin... yorumlar kademe kademe... sanki mutfağa gidip gelip,yazıyormuşsun gibi :))) böğürtlenle de şahane olur valla...

      Delete
    2. Gül, meyvelerde yumurta yok ama nişastayı denemek gerçekten güzel oldu.
      Sağol, tatlım.

      Delete
  3. Cok iyi denk geldi Gul. Senin tart hamurunu kullanarak bir kac kez yapmistim ama tarifi yazmamisim bir yere. Sonra da "allam allam, ben nerden almistim o tarifi" diye inan 2 gundur firil firil donuyorum evde ki haftasonuna yapmak istiyordum gelecek misafirlere. Su "cup" olcusunun cevirisi, sitendeki gibi di mi? Yani o ceviri hatasiz di mi Gul? Ben bir kere mantarli turtadan yapmistim ama sut, krema karisimi cok gelmisti benim yuksek olmayan turta kalibima da. Ben mi yanlis cevirdim olculeri diye dusunmustum sonra. Tesekkurler
    Sevgiler
    Deniz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sevgili Deniz, ölçüler tmm'dır... sanırım kullanılan pie-tart kalıbının hacmiyle de alakalı dediğin gibi iç malzeme ölçüleri,yoksa kıvam açısından bir sorun olmuyor... zaten burada kullanılan nişasta-un-yumurta akışkanlığı daha kremamsı hale sokuyor :) tart-quiche hamuruna gelince,kafamda klasik şaşmaz ölçü 200 gm una, 100 gm yağ ve yarım çaybardağından biraz az soğuk su... tuzlu için 1 yumurta sarısı,biberiye,haşhaştohumu ilavesi , tatlı için 1 kaşık şeker,limon kabuk rende ilavesi ... haydi kolay gelsin ...

      Delete
  4. Çok güzel! Ellerinize saglık, esimin kortizon tedavisi bitsin yapacagım insallah o zamanki meyvelerle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sevgili Figen, çok geçmiş olsun... en kısa sürede sağlığa ve keyifli sofralara kavuşmanız dileğimle :)

      Delete
  5. Sevgli Gül,
    Tam bana göre tariflerin var.Bu tarif şeftali ile olur mu? Şöyle sulu tatlı şeftalilerle..Ya da başka hangi meyvalar yakışır?
    Gülşah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olmaz mı , Gülşah ! Hem de şahane olur... belki öncesinde biraz şeker ile sulanmalarını da bekleterek,içine vanilya ya da badem gibi farklı aromalar katarak... kayısı, tüm orman meyveleri ... çilek hariç ... , mürdüm eriği... :)))

      Delete
  6. biz bugun leo ile pazardan sabah toplanmis mrtille'ler aldik ve kendisinin fikriyle tarat yaptik. bizim hamur sizinkine cok benziyor francois'nun babasindan ogrendigim ununun yarisi tereyagi ve az su. ama bu kapali amerikan pie'lari gibi cok havali geldi gozume bundan da yapalim olurrrrr :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bu Leo,ağzının tadını çok iyi biliyooo... nedense ?!?? ;D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...