Gnocchi
3/4 cup water
6 tbsp butter
2 tsp salt
mix in a sauce pan and bring to a simmer
on medium heat…
add 1 cup sifted flour and stir well until
the mixture is even
and comes into a smooth dough
continue to cook on low heat for a few
minutes and remove from heat
stir until cool to touch
then add
1/2 tbsp mustard
1/2 tbsp ,finely chopped scallions
1/2 tbsp ,finely chopped dill or fennel
leaves
1/2 tbsp ,finely chopped parsley or coriander
leaves
stir to mix evenly,then add
1/2 cup shredded emmental cheese and stir
and then,add 2 eggs and 1 egg yolk,one at a
time,
mixing evenly before adding the next...
cool to room temperature and transfer the
dough into a piping-bag
bring a pot of water with a good pinch of
salt to simmer
and keep the water at a very gentle simmer
squeeze the dough out of the piping-bag
and
cut in small pieces into the simmering water
poach the gnocchi for few minutes till they float to the surface
remove them with a slotted spoon and continue
with the next batch
scatter the gnocchi on a parchment-lined
sheet
you may refrigerate up to next day or freeze
them till use...
gnocchi to serve :
fry half of the gnocchi above, in your pan
with 1 tablespoon of butter
remove them from the pan into dish,over
paper towel
add 1 tablespoon of olive oil into your
frying pan,
add a fillet of anchovy,smashed, and leave to melt over medium-high
heat
add an onion,sliced and sautee for 3-4 minutes
then add cubed chorizo,sautee for 2-3
minutes
add 50-80 grams of swiss chard,shredded
then add 2-3 tablespoons of fresh peas,
1/3 cup of chicken stock and let to
cook for 5-8 minutes
add grated Parmigiano cheese and a
tablespoon of cream
season to taste
finally add the pan-toasted gnocchi and
toss to combine
cook over high heat for a few more
seconds and serve immediately
Gnocchi (aslı patates hamuru ama ben unla denedim!)
3/4 cup su
6 kaşık tereyağ
2 çaykaşık tuz
malzemeyi bir sos kabına koyup,orta
ateşte kaynamaya bırakın…
1 cup elenmiş unu ekleyip,pürüzsüz bir
hamur olana dek tahta kaşıkla karıştırın
birkaç dakika kısık ateşte çevirerek
pişirdikten sonra
ateşten alıp, ara ara karıştırarak soğumaya bırakın
1/2 kaşık hardal,ve yarımşar kaşık ince
kıyılmış yeşil soğan,
dereotu ya da arapsaçı,maydanoz ya da kişniş ekleyip iyice karıştırın
sonra, 1/2 cup rendelenmiş emmental peyniri
ekleyip,karıştırın
2 yumurta ve 1 yumurta sarısını,teker teker
ekleyin
ve her ekleme sonrası iyice karıştırın
hamur oda sıcaklığı ısısına geldikten
sonra,sıkma torbasına doldurun
diğer tarafta bir tutam tuz ile kaynayan
suyu,kısık ateş üstünde bekletin
hamuru sıkma torbasından sıkıp,keserek
küçük küçük lokmalar halinde kaynayan suya atın
birkaç dakika içinde yüzeye çıkmaya
başlayacaklar
hamurları süzgeç kepçeyle sudan alıp,
yağlı kağıt serili bir tepsiye alın
bir diğer parti hamuru sıkarak devam edin
bu hamurları ertesi güne dek kullanmak
üzere buzdolabında saklayabilirsiniz
ya da ileriki zamanlarda kullanmak üzere
dondurabilirsiniz
"Gnocchi"leri nasıl pişirelim
hazırlanan hamurların yarısını kullandım
önce tereyağında hafifçe kızartıp,havlu
kağıt üstüne aldım
tavaya biraz da zeytinyağı ekleyip,1-2 ince ançuez filetosunu çatal ile ezip,
eriyene dek orta ateşte soteledim
sonrasında ince küp kesilmiş soğanı 3-4
dakika soteledim
yine küp küp kesilmiş 4-5 dilim sucuk ekleyip,
soteledim
50-80 gm doğranmış pazı yaprağı
ekledim,sönene dek çevirdim
2-3 kaşık taze bezelye ekleyip,az miktar
tavuk suyu ekledim
ve 5-8 dakika pişmeye bıraktım
rendelenmiş parmezan peyniri,ve bir-iki
kaşık krema ekleyip
tuz ve karabiber ile tatlandırdım
en son kızartılmış hamurları da ekleyip,
sallayarak tavada tüm malzemenin karışmasını sağladım
birkaç saniye yüksek ateşte çevirip,hemen
tabaklara servis …
No comments:
Post a Comment