20/02/2015

white romance









white romance starts with this soup!


cauliflower soup


place 1 onino,chopped into cubes in a heavy bottom large pan
with 2 tablespoons butter and
sauté for 5 minutes until soft and transparent
season with salt and pepper
add 2 cloves of crushed garlic and some fresh thyme leaves
continue cooking for a few minutes and then add
one cauliflower head , chopped into florets
cook stirring occasionally till the florets starts to brown
add 1,5 litres of chicken stock
bring to boil
reduce to a simmer and cover loosely over the top
cook for 25 minutes
add 1/2 cup of cream,1/2 cup of milk and 1/2 cup of grated parmesan
continue cooking for another 5 minutes
carefully transfer the soup to a blender
blend until you have a smooth,creamy texture
taste and adjust seasoning (salt,pepper,nutmeg)
serve hot
top with globs of cream and fresh thyme leaves
 if you like, you can sauté a couple of florets of cauliflower to add on top
but best served with toasted slices of sourdough bread,
grilled with blue cheese and walnuts



romantic bir menu başlangıcı :


karnıbahar çorbası


küçük küp küp doğranmış bir soğanı,2 kaşık tereyağı ile tenceremizde 5 dakika soteliyoruz
biraz tuz,biber ile tatlandıralım bu arada…
2 diş ezilmiş sarımsak ile taze kekik yaprakları ekleyip,biraz çevirelim
ve sonra bir ortaboy karnıbaharı,ufak demetlere ayırıp,
tenceremize ekleyelim
biraz karıştırarak kavuralım
ve daha sonra 1,5 litre tavuk suyu ekleyelim
kaynamaya bırakalım
kaynayınca altını kısıp,yarılayarak kapağını örtüp,25 dakika pişmeye bırakalım
1/2 cup krema,1/2 cup süt ve 1/2 cup of nde parmezan peyniri ekleyip
5 dakika daha pişmeye bırakalım
mutfak robotuna alıp,pürüzsüz kremamsı dokuda çekelim
tuz,biber ve muskat ilavelerini yapıp tattıktan sonra servise hazır artık…
ister krema damlaları ve taze kekik ile
ister tranş ince kesilmiş ve yağda kızartılmış karnıbahar çiçekleri ile…
ama asıl kızarmış ekşi maya ekmek dilimlerini rokfor türü bir peynir ve ceviz ile fırınlayarak sunmak şart!

 

2 comments:

  1. En sevdiğim çorbalardan biri...
    Kekikli ve parmesanlı da denemem gerekiyor.
    İyi fikir, ellerine sağlık:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. çok teşekkürler... şimdiden afiyetler!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...