15/10/2014

onion tarte tatin...

 
 
 
 

 
tasty, caramelized onions with earthy thyme and a flaky, nutty crust

 

 
 
for the crust :
flour mix composed of
65 gms whole wheat flour+55 gms all purpose flour+
50 gms oat bran+30 gms ground cashewnuts
 1 teaspoon salt
100 gms butter, cold and cut into small cubes
 4 tablespoons iced water
1 tablespoon poppyseeds
place all the dry ingredients in a bowl
add the butter
incorporate the butter and flour until the mixture resembles to a coarse meal
slowly add the cold water and carefully with your hands form a dough
 that just holds together
do not over work the dough
cover with stretch film and refrigerate for couple of hours
 
 
4 onions cut in circles
2 potatoes thinly sliced
 1 tablespoon honey
2 tablespoons olive oil
 4 tablespoons butter
 Salt + Pepper
fresh thyme
 
I used 2 (20 cm diameter) skillets for this recipe,
you may use one (23 cm diameter) skillet that goes into your oven 
melt the butter in the skillet,add olive oil,and honey,slightly roast and
sprinkle sea salt and freshly ground pepper
place tightly your cut onions
season with salt,pepper and thyme
top with a layer of thin slices of potato
again season with salt,pepper and thyme
roll out your chilled dough into a circle
and cover the inside of the skillet with the dough
tuck the edges
make 4 incisions on top
bake at 220C for 35 minutes
remove from the oven, and let cool for 20 minutes
then flip it into your serving plate!
sprinkle some pepper and thyme leaves
you may top with creamy goat cheese and a little drizzle of olive oil
 
 
 
soğanlı tersyüz turta
 

 

aromalı gevrek bir tart hamuru ile taze kekik ve karamelize soğan birlikteliği…

 


tart hamuru için:
unlu karışım:
65 gm tam buğday unu+55 gm beyazun
+50 gm yulaf kepeği+30 gm toz çekilmiş çiğ kaju fıstık
1 çaykaşık tuz
100 gm tereyağ,soğuk ve küp küp kesik halde
 4 kaşık soğuk su
1 kaşık haşhaş tohumu
tüm kuru malzemeleri bir kaba boşaltın
tereyağı ekleyip,
parmak uçları ile yedirin,kalın irmik görünümü olacak…
azar azar sudan ekleyerek hamur haline getirin
yoğurmanız gerekmiyor
top halinde stretch filme sarıp buzdolabında bekletin birkaç saat!

 


4 soğan , halka kesilmiş
2 patates, soyulup,halka kesilmiş (soğanlardan daha ince doğrayın)
1 kaşık bal
2 kaşık zeytinyağ
4 kaşık tereyağ
tuz + biber
taze kekik

 

ben 20 cm çaplı, 2  tavada pişirdim…
siz 23 cm çaplı , fırına sokabileceğiniz bir tava kullanabilirsiniz 

tereyağı tavada eritin,zeytinyağı ve balı ekleyip,1 dakika ateşte çevirin
ateşi kapatıp,tuz,biber ekleyin
soğan halkalarını sıkıca dizin
tekrar tuz,biber ve kekik ile tatlandırın
patates dilimlerini dizin üstüne
yeniden,tuz,biber ve kekik…
tart hamurunu tavayı kaplayacak şekilde yuvarlak açın
tavanızın üstüne kapatın
yan kısımları içeri doğru sıkıştırın
hamurun üstüne bıçak ucu ile birkaç çizik atın
220 C de 35 dakika pişecek
fırından çıkarınca 20 dakika soğumaya bırakın
servis tabağınıza tersyüz edin!
taze öğütülmüş karabiber ve kekik ile son rötuşlar…
arzu ederseniz taze keçi peyniri,ve az zeytinyağı da eşlik edebilir!
 
 
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...