tasty, caramelized onions with earthy
thyme and a flaky, nutty crust
for the crust :
flour mix composed of
65 gms whole wheat flour+55 gms all
purpose flour+
50 gms oat bran+30 gms ground cashewnuts
1
teaspoon salt
100 gms butter, cold and cut into small cubes
4
tablespoons iced water
1 tablespoon poppyseeds
place all the dry ingredients in a bowl
add the butter
incorporate the butter and flour until
the mixture resembles to a coarse meal
slowly add the cold water and carefully
with your hands form a dough
that just holds together
do not over work the dough
cover with stretch film and refrigerate
for couple of hours
4 onions cut in circles
2 potatoes thinly sliced
1
tablespoon honey
2 tablespoons olive oil
4
tablespoons butter
Salt + Pepper
fresh thyme
I used 2 (20 cm diameter) skillets for
this recipe,
you may use one (23 cm diameter) skillet
that goes into your oven
melt the butter in the skillet,add olive
oil,and honey,slightly roast and
sprinkle sea salt and freshly ground
pepper
place tightly your cut onions
season with salt,pepper and thyme
top with a layer of thin slices of potato
again season with salt,pepper and thyme
roll out your chilled dough into a circle
and cover the inside of the skillet with
the dough
tuck the edges
make 4 incisions on top
bake at 220C for 35 minutes
remove from the oven, and let cool for 20
minutes
then flip it into your serving plate!
sprinkle some pepper and thyme leaves
you may top with creamy goat cheese and a little drizzle of olive oil
soğanlı tersyüz turta
aromalı gevrek bir tart hamuru ile taze
kekik ve karamelize soğan birlikteliği…
tart hamuru için:
unlu karışım:
65 gm tam buğday unu+55 gm beyazun
+50 gm
yulaf kepeği+30 gm toz çekilmiş çiğ kaju fıstık
1 çaykaşık tuz
100 gm tereyağ,soğuk ve küp küp kesik
halde
4 kaşık
soğuk su
1 kaşık haşhaş tohumu
tüm kuru malzemeleri bir kaba boşaltın
tereyağı ekleyip,
parmak uçları ile yedirin,kalın irmik
görünümü olacak…
azar azar sudan ekleyerek hamur haline
getirin
yoğurmanız gerekmiyor
top halinde stretch filme sarıp
buzdolabında bekletin birkaç saat!
4 soğan , halka kesilmiş
2 patates, soyulup,halka kesilmiş
(soğanlardan daha ince doğrayın)
1 kaşık bal
2 kaşık zeytinyağ
4 kaşık tereyağ
tuz + biber
taze kekik
ben 20 cm çaplı, 2 tavada pişirdim…
siz 23 cm çaplı , fırına sokabileceğiniz
bir tava kullanabilirsiniz
tereyağı tavada eritin,zeytinyağı ve balı
ekleyip,1 dakika ateşte çevirin
ateşi kapatıp,tuz,biber ekleyin
soğan halkalarını sıkıca dizin
tekrar tuz,biber ve kekik ile tatlandırın
patates dilimlerini dizin üstüne
yeniden,tuz,biber ve kekik…
tart hamurunu tavayı kaplayacak şekilde
yuvarlak açın
tavanızın üstüne kapatın
yan kısımları içeri doğru sıkıştırın
hamurun üstüne bıçak ucu ile birkaç çizik
atın
220 C de 35 dakika pişecek
fırından çıkarınca 20 dakika soğumaya
bırakın
servis tabağınıza tersyüz edin!
taze öğütülmüş karabiber ve kekik ile son
rötuşlar…
arzu ederseniz taze keçi peyniri,ve az
zeytinyağı da eşlik edebilir!
No comments:
Post a Comment