23/09/2014

OMG !

 
 



 
OMG !
is my comment about this beauty!
roasted peaches dressed with salted caramel and walnuts crumbs
 and devoured with vanilla icecream...


 
 



 
olağanüstü leziz ! adeta cennetten çıkma…
fırınlanmış şeftaliler önce karamel sos ve cevizli çıtır-kırıntılarla sıvazlanıyor,
sonra vanilyalı dondurma ile hoooop yutuluyor...


 
 


 
crumbs:
1/2 cup pecans , toast in the oven (200 C) for 10 minutes,on baking paper
stir to ensure they toast evenly
and leave to cool
then place cooled pecans into your blender with
1 cup flour
1 tablespoon powdered sugar
1 tablespoon brown sugar
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon baking powder
70 gms butter, melted and cooled
1 teaspoon vanilla extract
and pulse the machine for few seconds till large and small crumbs form
spread them out on baking paper and bake for 8 minutes,
give it a stir for even browning, and bake them for another 4 to 5 minutes
and cool  ( you may store in an airtight jar for later use in your desserts ,or freeze it )
 
caramel:
place 2/3 cup sugar in a sauce-pan and set over medium heat
as the sugar melt,use a spoon to stir to break any chunks for melting evenly
stir till the melted sugar takes on an amber color
remove from heat and carefully stir in 2/3 cup cream,
 just a little drizzle at first and then the rest,stirring all the time…
if your sugar re-solidifies, return the saucepan to the stove over medium-low heat
and stir it until the sugar melts again
let cool slightly before adding  1 teaspoon vanilla extract
and  1/4 teaspoon fine sea salt
(you may store the caramel in a glass jar in the fridge)
 
peaches:
roast 4 large firm-ripe peaches (halved and pitted)
 at 200 C  for 30 minutes, face-down in a well-buttered dish
drizzle with few drops of maple syrup and cinnamon when done !
 
and now to serve:
place a peach half, face up
top with vanilla ice cream, caramel, and  a handful of nutty crumbs
indulge !
 


 
cevizli kırıntılar:
1/2 cup cevizi,200 C fırında yağlı kağıt üstünde kavurun… 10 dakika kadar
arada karıştırın,her tarafı aynı kızarsın
soğumaya bırakın
soğuduktan sonra cevizleri,
1 cup un
1 kaşık pudra şekeri
1 kaşık esmer şeker
1/4 çaykaşık tuz
1/4 çaykaşık kabartma tozu
70 gms tereyağ,eritilmiş ve soğumuş halde
1 kaşık vanilya ekstresi
ile mixer içine atın
pütürlü bir karışım elde edecek şekilde birkaç saniye makineyi çalıştırın
tekrar yağlı kağıt üstüne karışımı yayarak 200 C fırında
 önce 8 dakika ,arada bir karıştırdıktan sonra 5 dakika daha kızartın
fırından çıkartıp,soğumaya bırakın
(bu karışım tatlılarınıza eşlik edecek güzel bir malzeme,dondurabilirsiniz!)
 
karamel:
2/3 cup şekeri orta ateşte eritin
Ara ara karıştırarak,topak şeker parçaları tamamıyla eriyip,
koyu altın rengine dönene dek ateşte tutun
altını kapatıp,2/3 cup kremayı (ben bir paket kremayı ekledim)
önce azar azar karıştırarak ilave edin, karıştırarak tümünü yedirin
şeker tekrar topaklaşırsa ,kısık ateş üstünde açabilirsiniz
soğumaya bırakın ve içine 1 çaykaşık vanilya ekstresi ile
 1/4 çaykaşık deniz tuzu ekleyin
karamelinizi cam kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz
 
şeftaliler:
4 büyük olgun ancak sert şeftaliyi ikiye bölün,çekirdeğini çıkartın
kesilmiş yüzeyi alta gelecek şekilde tereyağlanmış payrex kaba yerleştirin ve
200 C de 30 dakika fırınlayın
çıkarınca sıcakken akçaağaç şurubu ve toz tarçın ile tatlandırın
 
ve geldik sunuma:
yarım şeftaliyi kesilmiş yüzeyi üste gelecek şekilde tabağa yerleştirin
bir top vanilyalı dondurma oturtun üstüne
sonra karamel sos ve bir avuç da cevizli kıtırlar…
buyrunuzzz !

 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...