27/01/2013

a winter soup,full of hearty texture…

 
 
 
 
 
 
 
  
Is there anything more soul warming
 on a cold,snowy day than this nutritious bowl of soup?
it is glutenfree,and rich of proteins…
 
quinoa lentil soup
 
 
buzzzz gibi karlı bir günde içimizi ısıtacak,
şu besleyici çorbadan dahası ne olabilir ki?
glutensiz,ve protein bombası…
 
kinoa-mercimekli sebze çorbası
 
 

 

For the lentils:
3/4 cup green lentils
soak in water overnight
boil in 5 cups of water with an addition of pinch of salt,
for 20 minutes until just tender.
Drain water and rinse lentils
 

 For the soup:
4 Tbsp extra virgin olive oil
 1 onion, diced
1 1/2 tsp salt
1 tsp black pepper
2 carrots,sliced
1 small celery,sliced
1 Tbsp garlic,minced
2 tsp dried parsley
2 tsp dried oregano
2 tomatoes,diced
7 cups of vegetable broth or chicken broth
1sweet potato,cubed
 1/2 cup uncooked quinoa
2 cups finely chopped spinach leaves
3/4 cup green lentils,cooked above
toppings: pumpkin seeds and/or parsley
 

 Heat the olive oil in a large soup pot and
add the onion,salt,pepper,
and cook stirring frequently until softened.
Add the carrots and celery and cook for 4-6 minutes,stirring frequently.
Add in the garlic, parsley, oregano.Stir for about a minute.
Add the diced tomatoes and stir for a minute.
 Pour in 7 cups of broth,
and bring to a boil over medium-high.
Add the quinoa and sweet potato,stir, then return to boil.
 Reduce heat to simmer for 15 minutes, stirring occasionally.
Add the spinach and cooked lentils, then simmer for 20 minutes covered.
Serve and top with seeds and parsley if desired.

 did you see my earlier recipe with quinoa?!
 
 

 

Mercimekleri hazırla:
3/4 cup yeşil mercimek
geceden ıslat,
az tuz ilavesiyle üstünü örtecek miktarda suda,
yumuşayana dek,20 dakika kaynat
süz ve kenarda beklet
 

Çorba için:
4 kaşık zeytinyağı
 1 soğan,doğranmış
1 1/2 çaykaşık tuz
1 çaykaşık karabiber
2 havuç,ince dilimler halinde
1 ufak boy kereviz,iri rende ya da ince dilimler halinde
1 kaşık sarımsak,ezilmiş
2 çaykaşık kuru maydanoz
2 çaykaşık kuru kekik
2 domates,doğranmış
7 cup sebze ya da tavuk suyu
1tatlı patates,küp doğranmış
 1/2 cup kinoa,(haşlanmamış halde,bol suda yıkayın sadece)
2 cup ince doğranmış taze ıspanak yaprağı
3/4 cup yeşil mercimek,hani yukarıda haşladık ya!
Servisde üstüne:kabak çekirdeği ve taze maydanoz 
 

Zeytinyağını büyük çorba tenceresinde ısıt,
soğan,tuz,biberi ekle ve yumuşayana dek karıştırarak pişir.
Havuç ve kerevizi ekleyerek 4-6 dakika pişir.
Sarımsak,maydanoz ve kekiği ekle,karıştır…
Domatesleri ekle ve bir dakika karıştır…
Sebze ya da tavuk suyunu ekle,
orta/yüksek ateşte kaynama noktasına gelince,
kinoa ve tatlı patatesi ekle…
Tekrar kaynamaya başlayınca,altını kısıp 15 dakika,
aralarda karıştırarak pişirmeye bırak…
Ispanağı ve haşlanmış mercimeği ekle ve kapağı kapalı,kısık ateşte 20 dakika pişir.
Servis yaparken kabak çekirdeği ve taze maydanoz ayrı bir güzellik katıyor!
 
quinoa'lı dolmalarımı fark etmiş miydiniz ? ... buradan lütfen !!
 
 


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...