25/09/2012

tall!!




Pear and Custard Tart

check here for the original recipe



Armutlu Tart

orijinal tarif burada
ancak bu tarif ile ilgili gezinirken,yeni birşey de öğrenmiş oldum:
"tart" lar,iç malzeme koymaksızın ön pişirme gerektiren ve
dolayısıyla iç malzemesi ile kalıptan çıkartılarak sunuma konulabilen tatlılarmış!
"pie" lar ise iç malzemesi ile tek pişirimde ve
kalıbının içinde sunum yapılabilen tatlılarmış!

gelelim bu armutlu tartın tarifine:
biraz uzunca ama oldukça lezzetli!


önce armutları ön pişirme :
1 limonun suyu ve rende kabuğu,2 cup kaynayan su,ve 1,5 cup şekeri karıştırıp,
içine 2 cup soğuk su ve bir çaykaşığı vanilya ekstresi ekliyoruz
ve kaynamaya başlayınca bütün soyulmuş,ve alt kısımlarından
iç çekirdekleri oyularak çıkartılmış
armutları bu şurupda 10 dakika pişiriyoruz.
Altını kapatıp armutlar içinde soğumaya bırakıyoruz...
 (ben extra olarak yıldız anason ve tarçın çubuğu da ekledim!)


böyle bile leziz gözüküyorlar!

bu arada tart hamuru için :
3 cup un
1 çaykaşık tuz
1 çaykaşık kabartma tozu
1 1/4 cups küp kesilmiş tereyağ
1 yumurta
1 kaşık sirke (ben pirinç sirkesi kullandım!)
5-6 kaşık soğuk su
un,tuz,kabartma tozunu bir kapta karıştırıp,
içine tereyağı ekleyerek parmak uçlarınızla kırıntılı bir karışım elde ediyoruz.
Yumurta,sirke ve su'lu malzemeyi karıştırarak,unlu karışıma yediriyoruz.
Hamuru yüksek kenarlı tart kalıbımıza döşeyip,çatalla delikler açarak ve
 üstünü yağlı kağıt ile kapatarak 200 C ısıtılmış fırında 15 dakika boş olarak pişiriyoruz.
Soğuduktan sonra içine armutlarımızı dik olarak yerleştiriyoruz!


2 kaşık un
2 kaşık şeker
1/2 cup armutları pişirdiğimiz su
2 yumurta
1/3 cup krema
1 çay kaşık vanilya ekstresi

bu malzemeleri sırası ile karıştırarak tart hamurunun içine döküyoruz,
ve 175 C fırında 30 dakika pişiriyoruz...
(ben bu kremanın hepsini boşaltıverdim,ve pişirme süresini 40 dakikaya uzattım :((
 bir daha yapacak olsam tüm krema malzemesini kullanmam!...
 armutlar yarısına dek kaplanırsa daha şık duruyorlar)


22 comments:

  1. Gülllll, ne yapmışsın böyle...
    Ben burada peynir ekmekle açlığımı giderirken, ellerine sağlık.
    Fotoğraflar bir harika.
    Yorum göndermeyi kolaylaştırdığın için de teşekkürler:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. çok sağol Sare'cim... amaç yalandırmak diil,denetmek tabii ;)))öptüm

      Delete
  2. Ufff gorunce yumm dedim, mis gibide kokuyordur kesin, ellerinize saglik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. çok teşekkürler... yapması uzun,ama denemeye değer ;))

      Delete
  3. Merhaba..Ben bu blogu nasıl daha önce görmemişim diye bir saattir söyleniyorum ve sizin bu muhteşem blogunuzu geziyorum..Her şey o kadar zevkli ve özenliki bayıldım..Ve bu tarta vuruldum resmen,hemen deneyeceğim.ellerinize sağlık..sizi izlemeye aldım ..tanışmaya banada beklerim.memnun olurum..sevgiler nurşen..nurlumutfakta.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhabalar Nursen,o çok güzel yorumların için çok teşekkürler... ben de takipte olacağım...sevgiyle:)

      Delete
  4. muhtesem gozukuyor. benim bu tart hamurlariyla aram bozuk. eger onceden pisirirsem (ne kadar delsem de uzerine agirlik koysam da) kabarmaya basliyor... pisirmezsem de malzemeden dolayi islaniyor... gerci benim kullandigim hamurlar hazir, pie crust olarak geciyor, bilmem farkeder mi...

    elinize saglik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sevgili Ayşe,ben hiç hazır hamurlardan kullanmadım ama buradaki gibi hoşuma giden tarifleri denemenin dışında kafama göre yaptığım tart,pie,quiche hamuru için şaşmaz kombinim 200 gm una 100 gm tereyağ ve 4-5 kaşık soğuk su... tatlı için kullanacaksam 1 kaşık şeker,limon kabuğu eklenebilir... tuzlu quiche için ise az tuz,biberiye gibi bir aroma yeterli... pişirmeden direk meyvelerle (çiğden) kullanacağım hamurlarda yaydıktan sonra bir yumurta sarısını şekerle karıştırıp fırça ile sürüyorum ve sonra meyveleri yerleştirip pişiriyorum,ıslaklık problemi ortadan kalkıyor!! dene bi :)

      Delete
  5. Fotoğraflar harika! Demek tart ve pie arasındaki fark buymuş. Dikkat etmek lazım öyleyse bundan sonra.
    Çok güzel görünüyor, kremsi bir kıvamı oluyor sanırım.
    Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
    Replies
    1. çok sağolun... evet lezzet ve kıvam olarak kremsi ... içinde armutlar...!! ancak anlatırken de yazdığım gibi,bir;kremanın hepsini kullanmamak gerek sanki...hani armutlar biraz daha açıkta kalsaydı görüntü daha da hoş olucaktı... ve iki;bir dahaki sefere armutların iç çekirdek ve sert kısmını alttan kabak oyacağı ile çıkarırdım... yerken,keserken daha rahat olur sanırım:))

      Delete
  6. merhaba,bloğunuz harika.bir şey sormak istiyorum.cup ölçüsü ne kadara tekavül ediyor? siz öçlü için ne kullandınız?

    ReplyDelete
  7. çok çok teşekkürler... ben de cup ölçekli metal kaplar vardı ancak 1 cup ...un için 125 gm,şeker için 200 gm,yağ için 225 gm,su için 235 gm a eşdeğer gibi !? ;)) kolay gelsin şimdiden...

    ReplyDelete
  8. cevap için çok teşekkür ederim..sevgiler

    ReplyDelete
  9. Sahane gorunuyor, ellerinize saglik, tam bir gorsel ziyafet. "Bestenin naneleri" blog sayfasi sayesinde gordum sizi, iyi ke gormusum, sahane paylasimlarinizin takipcisi olacagim, basarilar :)

    ReplyDelete
  10. İnanmıyorum!!!
    Muhteşem bir güzellik olağanüstü,
    Tebrikler:)

    ReplyDelete
  11. Yorumuma ekleme yapıyorum.
    Sizi izlemeye alıyorum tarifleriniz birbirinden yaratıcı ve çok güzel.
    Sizi de beklerim, Pırıl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pırıl,çok sağol... yüreklendiren yorumların için,ve de takipte olduğun için... :)

      Delete
  12. Sevgili Gül merhabalar,
    Tekrar ben geldim. Tartı yapmayı istiyorum da...
    Armutlu tartın orijinal adresine giremiyorum. Adresi açık yazabilir misin?
    Teşekkürler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selam :)) http://foodsofourlives.com/2011/09/pear-and-custard-tart/
      sayfamdan girilmiyor mu,yoksa :( check edicem şimdi ...
      hadi kolay gelsin !!

      Delete
  13. Gül merhabalar,
    Sonunda verdiğin adresten sayende orijinal adrese girdim:))
    Bütün basamakları sırasıyla uyguladım ve bu muhteşem görünümlü armutlu tartı yaptım.
    Custard miktarı benim kalıbıma biraz fazla geldi ve küçük bir kasede fazla olanı da tart ile birlikte pişirdim. Hatta kasedeki önce pişti, fırından aldım, ılıkken yedim. Katılığı ve kıvamı iyiydi. Tartı üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirmeye devam ettim.
    Tartın hamuru un helvası gibi bir lezzette oluyor. Armutlar tarçınla mükemmel lezzetliydi.Custarddaki unu 1 kaşık fazla eklediğim halde yine de tartın içi biraz sıvı halde kaldı. Acaba armutlar mı su bırakıyor, yoksa özelliği mi?
    İlgine çok teşekkürler:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba, çok sevindim iyi netice aldığına... aslında zahmetli ya da zor bir tarif değil,sadece biraz uzun... bende de custard miktarı fazla gelmişti,üstelik ben ilk yapış heyecanı ile hepsini tarta boşaltmıştım ve dolayısıyla armutlarım daha batık kaldılar... ancak custard kıvamı zaten biraz kremamsı kalıyor... bu armutların su bırakması ile ilgili değil,zira onları önceden pişirdiğimiz için bu olasılık ortadan kalkıyor... custard zaten kıvam olarak kremamsı kalır,pişirsen de hiçbir zaman cheesecake kreması ya da jelatinli kremalar gibi olmayacaktır... ki kesince de orta kısma doğru , o çok hafif akışkanlık hem tat olarak hem de görüntü olarak hoşluk katıyor bu tarta ;)) tebriklerrrrrr

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...