02/04/2015

bomba!









at last, here is our recipe for “Jim Lahey’s No-Knead Bread”,
practised zillion times throughout  the year...



2.5 cup organic whole wheat flour
2.5 cup organic wheat flour
1.5 teaspoon instant dry yeast
1 teaspoon salt
in a large bowl combine all above.
add 2.5 cups water (at room temperature),
and stir until blended
cover the bowl with stretch film and wrap with a kitchen towel
leave to rest at room temperature (20-22 degrees)
for at least 12 hours
heat your oven to 275 C with your heavy cast iron pot with lid
in the last 30 minutes of this heating period
drop your dough on to your work surface,
lightly dusted with flour
fold it over on itself four times
prepare another bowl,lined with a cotton napkin and generously coated with wheat bran or cornmeal
transfer the dough,seam side down on the napkin
dust with more bran or cornmeal
cover over with napkin
and let rest for 30 minutes
when your iron pot is heated enough
slide your dough into the pot,upside down,
just turning over after sliding your hand under the napkin
you may distribute the dough evenly in the pot
by shaking it slightly
cover the lid and bake 35 minutes at 250 C
then remove the lid and bake another 12-13 minutes,
until beautifully browned
cool on a rack ,while the crust is growing crispy!
this is it!




Jim Lahey ‘in yoğrulmayan ekmek reçetesi uygulana uygulana bu hale geldi sonunda!



2.5 cup tam organik buğday unu,
2.5 cup organik buğday unu
1.5 çay kaşığı instant kuru maya
1 çay kaşığı tuz
büyükçe cam veya seramik bir kapta karıştırıyoruz
üzerine 2.5 cup oda sıcaklığında su ilave edip,
yoğurmaksızın sadece hamur haline getirip kabın üstünü önce strech filmle kapatıp,
büyükçe mutfak bezi ile kabın her tarafını sarmalayıp,
20-22 derece oda sıcaklığında en az 12 saat (18 saate kadar bekletilebilir) bekletiyoruz
dökme demir kapaklı tenceremizi boş olarak fırına koyup 275 derecede kızdırıyoruz
tencerenin fırında bekleme süresinin son 30 dakikasında,
mayalanmış hamuru kabından unlanmış tezgaha aktarıp,
4 tarafından sırayla tutarak zarf gibi katlıyoruz
bir diğer cam kabın içine bez peçete serip (hamurun yapışmaması için )
üzerine kepek unu serpiştiriyoruz…
katlayıp bıraktığınız topak haldeki hamuru tezgahta duruş şekliyle,
üst kısmı alta gelecek şekilde diğer kaptaki peçete üzerine alıyoruz
ve üstüne kepek unu serpiştirip,peçeteyi üstüne zarf gibi katlıyoruz
bir süre de böyle bekletiyoruz (30 dakika)
tencerenizin tamamen kızdığına emin olunca,
peçetenin yardımı ile hamuru kızgın tencereye aktarıyoruz
(üst kısmı tencerenin dibine gelecek şekilde)
hamur tencereye şekilsiz girdiği takdirde tencereyi hafifçe sallayarak hamuru oturtabilirsiniz
tencerenin kapağı kapalı olarak ,250 derecede 35 dakika pişmeye bırakıyoruz
süre sonunda kapağını alıp yaklaşık 12-13 dakika
veya üzeri iyice kızarana dek pişirmeye devam ediyoruz
ekmek pişince yüksek bir ızgara üzerine alıp,
soğumaya ve dış kabuğunun sertleşmesi için bekletiyoruz
budur !



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...