12/10/2013

pumpkin time...

 
 
 


 
 


pumpkin risotto 
this plate will remind me of the sunny summer days with its deep orange color

  

 1 cup of pumpkin purée
2 cups chicken stock
2 tablespoons olive oil
1 onion, diced
2 cloves garlic,smashed
 1 tablespoon chopped fresh sage
1 cup arborio rice
1/4 cup dry white wine
1 tablespoon butter
salt and black pepper, to taste
1/2 cup grated parmesan cheese
1/4 cup pinenuts,toasted 2-3 minutes in oliveoil
 fresh sage leaves,fried in oliveoil until crisp (30 seconds)
balsamic glaze
 

 warm chicken stock in a small saucepan over low heat,and set aside
heat olive oil in a heavy-bottomed saucepan over medium heat
add onions and garlic and sauté until softened and fragrant
add chopped sage,and rice,and sauté for 2 or 3 minutes
add wine and stir the wine has completely absorbed
then add one-third of the stock,reduce heat to medium,and cook,
stirring until rice absorbs the broth
continue to add stock,cooking and stirring, allowing the rice to absorb the liquid
 between each addition
 continue with this cooking process for 15 minutes
stir in pumpkin purée and continue to cook until rice is creamy but still al dente,
for another 2-3 minutes
season with salt and pepper
finish with butter and parmesan cheese
 top with pinenuts,and crisp fried sage leaves and a drizzle of balsamic glaze
 when serving…



 


 
balkabaklı risotto
malzeme sonbaharı çağrıştırsa da,
tabaklarda ışıldayan kızgın turuncu,bana güneşli yaz günlerini unutturmuyor…

 

1 cup balkabağı püresi
2 cup tavuk suyu
2 kaşık zeytinyağı
1 soğan,ince kıyılmış
2 diş sarımsak,hafifçe ezilmiş
1 kaşık taze adaçayı,kıyılmış
1 cup arborio pirinci
1/4 cup beyaz şarap
1 kaşık tereyağı
tuz,karabiber
1/2 cup parmesan peyniri,rendelenmiş
1/4 cup çamfıstık,zeytinyağında 2 dakika kavrulmuş
taze adaçayı,zeytinyağında yarım dakika kavrulmuş
balzamik şurubu
 
kısık ateş üstünde,tavuksuyunu sıcak tutun bir kenarda…
zeytinyağını geniş bir tavada ısıtın,
soğanları ve sarımsağı ekleyip yumuşayana dek soteleyin
kıyılmış adaçayı ve pirinci ekleyip 2-3 dakika çevirin
şarabı ekleyin ve tamamıyla buharlaşana dek pişirin
artık azar azar tavuksuyunu ekleyerek,risotto’yu pişirme sürecini başlatabiliriz
ateşi orta-kısık ayarlayın
yaklaşık 15 dakika ,az tavuksuyundan ekleyin,karıştırarak suyunu çektirin…tekrar ekleyin,…
süreç sonunda balkabağı püresini ekleyip,
risottomuz kremamsı yoğun bir dokuya sahip oluncaya dek,
ancak hala dişe gelir kıvamda olacak şekilde pişirin, 2-3 dakika yeterli olur…
tuz ve biber ile tatlandırın
son adım,tereyağ ve peyniri eklemek…
ve sonra tabaklara sunuma,çamfıstıkları,adaçayı ve az balzamik şurup ile süsleyerek…
 
 
 

 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...