22/06/2013

switch on !




 

all greens,in my plate...


tüm yeşiller tabağımda...
 
 


 
 
 
I realize now that the only ingredient missing in my risotto is asparagus...
too late :(
 
 
biraz geç farkına vardım ki bu leziz,sağlıklı,ve taptaze mevsim sebzelerimin arasında kuşkonmaz unutulmuş :(
 
 
 
 
 
 
Green risotto with poached eggs
 
(4-5 servings)
3 cups chicken broth
4 eggs,poached in simmering salted water*
4-5 tablespoons oliveoil
3-4 scallions,chopped
1-2 stems leeks,chopped in rounds
½ fennel bulb,chopped
2 cups risotto rice (carnaroli,arborio)
1 cup white wine
1 cup fresh fava beans,peeled off their outer shells,
and cooked in boiling water for 5-7 minutes
1 cup fresh green peas,cooked in boiling water for 10-12 minutes
small bunch of spinach leaves
Salt
Pepper
1 tablespoon of butter
parmesan,grated
chives to decorate
 
 
 
 
 bring the chicken broth to a simmer and keep it warm…
 
---
 
*poaching eggs : heat a pan of salted water,adding 2 tablespoons of vinegar.
Crack 1 egg at a time in a small bowl
 and carefully slide into the simmering water
 and cook for 2-2,5 minutes until whites are cooked
 and yolks are runny
with a slotted spoon transfer them into ice water to stop the cooking process…
---
Heat oliveoil in a large pan.
Add leeks, fennel, and scallions and cook till tender,for 4 minutes.
Add rice and stir to coat, about 2 minutes.
Then add wine and cook, stirring occasionally, until evaporated, about 4 minutes.  
 
Let’s start our cooking process of “risotto”,
by adding ½ cup of broth,and stirring until broth is almost absorbed.
Then add another ½ cup, allowing broth to be absorbed before adding more,stirring often…
(the whole duration of cooking risotto will take about 18 minutes,
where the rice is tender but still firm to the bite and mixture is creamy)
During this process,at around 10th minute-halftime,
I added the fava beans and green peas
and towards the end of the time,add the spinach leaves…
---
 at this moment reheat poached eggs in simmering water for 1 minute
---
 remove risotto pan from heat
add ½ cup of grated parmesan,butter
season with salt and pepper
Serve risotto on plates,
topping with poached eggs,and decorated with parmesan,and chives…
 
 
 
 
 








yemyeşil bir risotto


(4-5 kişilik)

3 cup tavuk suyu/et suyu
4 yumurta,poşe edilmiş*
4-5 kaşık zeytinyağ
3-4 yeşil soğan,ince doğranmış
1-2 sap pırasa,halka doğranmış
½ rezene soğanı,doğranmış
2 cup risotto pirinci (carnaroli,arborio)
1 cup beyaz şarap
1 cup taze iç bakla,dış zarlarını soyun,5-7 dakika kaynayan suda haşlayın...
1 cup taze bezelye,10-12 dakika kaynayan suda haşlayın...
bir tutam körpe ıspanak yaprağı
tuz
karabiber
1 kaşık tereyağ
parmezan,rendelenmiş
frenk soğanı,sunum için
 
 
 
 
 
 
tavuk suyunu kaynatarak sıcak tutun
---
*yumurtaları poşe etmek için,kaynayan tuzlu suya,1-2 kaşık sirke ilave edip,
tek tek yumurtaları yavaşça içine kırın...
2-2,5 dakika pişirdikten sonra,buzlu su dolu kaba kevgirle alın
böylece pişme işlemi sonlanacak,ve yumurtaların akları pişmiş,
sarıları ise akışkan kalmış olacaklar...
 
---

Zeytinyağını büyük bir tavada ısıtın.
pırasa,rezene ve yeşil soğanları ekleyip 4 dakika pişirin.
pirinci ekleyip,altüst karıştırarak 2 dakika kavurun
şarabı ekleyerek,ve karıştırarak 4 dakika alkolün tamamen uçmasını bekleyin
 
geldik "risotto"muzu pişirme sürecimize...
her defasında ½ şar cup tavuk suyundan ekleyerek,ve karıştırarak,
pirincin suyu tamamen emmesini bekleyin,diğer bir ½ cup tavuk suyu eklemeden evvel!
(tüm bu pişirme süreci,yaklaşık 18 dakika alıyor...
pirinçler diri ama pişmiş,kaygan bir kıvam...)
işte bu sürecin yarısında,yani 10. dakikada,ben taze bakla ve bezelyeleri de kattım
ve sürecin sonuna doğru da,ıspanak yapraklarını...
 
---

bu arada,poşe yumurtaları bir kere daha kaynayan suda 1 dakika tutup,
ısıtmış olun...

---

risotto'nun altını kapatıp,
½ cup rende parmezan ile tereyağını ekleyin,karıştırın
tuz,karabiber ile tatlandırıp,
tabaklara,üstlerine birer poşe yumurta oturtarak servis yapın
parmezan ve frenk soğanı sunumun son rötuşları…
 

 
 
 

2 comments:

  1. Yeniden başlamak güzel.
    Harika!

    ReplyDelete
    Replies
    1. gerçekten öyle... ben de farklı tatlarını beklemedeyim Sare'cim :) hadi...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...