28/11/2012

icecream with no machine !






 
 
 
that is my lucious homemade icecream with autumn flavors...
pumpkin,coconut,spices,nuts...
whatelse you ask for?

 
işte sonbaharın lezzetleri ile oluşan ev yapımı dondurmam...
balkabağı,hindistancevizi,baharatlar,kuru yemişler...
daha ne olsun?
 
 
the method is simple and ensures a smooth,creamy texture...

 
Whisk 4 egg yolks with ½ cup brown sugar, 1 teaspoon of vanilla extract,

and a pinch of salt until pale yellow, about 5-6 minutes.

Add  3/4 teaspoon ground cinnamon,1/2 teaspoon ground ginger,

1/8 teaspoon ground nutmeg,1/8 teaspoon ground cloves,mix and set aside.

In a saucepan,heat 1 can coconut milk with 1 cup pumpkin puree  ,

stirring constantly, until it comes to a simmer.

 Slowly add this hot milky mix into the egg mixture,

 whisking constantly, until fully incorporated.

Transfer the mixture on stovetop and heat,to 70 C,whisking all the time

 (it should become thick and custardy,do not overheat!!)

Then leave to cool completely.

Whip 1 cup heavy cream with whisk until doubled in volume.

 Add whipped cream to egg mixture and fold until no lumps remain.

 Pour mixture into ice cube trays (use the smallest ones you have)

and freeze for 4 hours, or until solid.

 

 

Combine frozen cubes of ice cream and 1 cup of cream

 in food processor and process until smooth.

At this point add any of your favorite toppings:

 chopped crystallized ginger,crushed ginger snaps,

chopped  pecans, walnuts,chestnuts

 or whitechocolate chunks…

 Transfer mixture to a plastic container,

 and freeze for at least 4 more hours before serving.
 

işlem basit,ve tadabileceğiniz en kremamsı,pürüzsüz kıvamı garanti ediyor...
 
 
4 yumurta sarısını,1/2 cup esmer şeker,1 çaykaşık vanilya ekstresi,azcık tuz ile
 yaklaşık 5-6 dakika pürüzsüz ipeksi bir kıvama gelene dek çırpın.
İçine 3/4 çaykaşık toz tarçın,1/2 çaykaşık toz zencefil,1/8 çaykaşık toz muskat,
1/8 çaykaşık toz karanfil ekleyip karıştırın…
Diğer taraftan,tencerede,1 kutu hindistan cevizi sütü ve 1 cup balkabağı püresi 'ni ,
devamlı karıştırarak kaynama noktasına ısıtın…
ve bu sütlü karışımı azar azar yumurtalı karışıma yedirerek ilave edin…
Ocağın üstüne alıp 70 C ye kadar ısıtın,
 sürekli karıştırmanız gerekli ve muhallebi kıvamını bulana dek ısıtın,
kaynama derecesine gelmemeli…ve soğumaya bırakın
(kaymak tutmasın diye ben üstünü stretch film ile kapladım)
Bu arada 1 cup çırpılmış kremayı
(ben Dr. Oetker toz karışım kullandım) soğuyan karışıma ekledim ve iyice karıştırdım…
ve buzluk kaplarına döktüm (kalıplar ne kadar küçük hazneli olursa,o kadar iyi!!)
4 saat kadar dondurucuya…
 
Sonrasında donmuş küpleri, 1 cup krema (bunu da normal taze kremadan kullandım)
 ile blender’a atıp,krem haline gelinceye dek çalıştırdım…
bu aşamada favori lezzetlerinizi katabilirsiniz:
 doğranmış zencefil şekerlemesi,zencefilli bisküvi parçaları,
ceviz ya da kestane şekeri parçaları,
ya da beyaz çikolata parçaları…
karışımı plastik bir kaba boşaltıp,dondurucuda 4 saat bekletin…
 
 

öncesinde...

ve sonrasında


6 comments:

  1. Oh yum, your ice cream looks delicious!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks. Rosie, it tasted delicious as well ... and not so demanding for the preparation ;)

      Delete
  2. i would love to try this! unfortunately i don't have an ice cube tray..i know they're inexpensive, but is there any way i could do without one? could i just freeze the puree in a bag and break them up when i blend them?

    ReplyDelete
    Replies
    1. never tried,but come across some recipes applying this method as well...
      The bag method is simple, but could be messy though...You need to fill a large plastic bag with ice and salt, and then put a smaller bag inside with your ice cream mix. After some agitation, the mix in the inner bag will get cold enough to freeze into ice cream! check this link for detailed instructions : http://www.thekitchn.com/how-to-make-ice-26055
      :)))

      Delete
  3. this looks so tasty and fun! thanks for the great tips!

    ReplyDelete
    Replies
    1. so glad that you liked this recipe... enjoy !

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...