13/08/2012

weird but exceptional


Exceptional galette

A good substitute for a dessert,with a very distinctive and rich flavour...
weird taste of combinations likewise in chocolate with seasalt or chocolate with chili peppers;)



I prepared the strawberries and the dough a day ahead:
let half a kilo of strawberries and 2 spoonful of balsamic vinegar and 4 spoonful of honey
 rest in a pan in the fridge...
whisk  2 ½ cup of flour + ½ teaspoon salt +  ½ teaspoon white pepper
and add 225 gms of butter cut into cubes
start rubbing the butter with fingertips until the mixture is like breadcrumbs.
Stream in one or two spoons of cold water slowly
to bring the mixture together into a ball
and then into the fridge…

Next day,roll out the pastry into two circles
 (I have placed one of them on a baking paper,
the other inside an iron skillet pan that is suitable to put in the oven)…
spread this mixture on the dough :
1 teaspoon of flour+1 teaspoon of sugar+1 teaspoon of grounded almonds…
then a sliced disk of brie,
then the strawberries drained off their juice,
few sliced almonds…
curl up the edges of the pastry over
(more ragged,more rustic looking)
and brush with eggwash…
bake at 190 C for 45 minutes…
meanwhile reduce the juices left from the strawberries
into a syrupy consistency over high heat,
and use over the galette when served…



Galette ama farklı bir versiyon

tatlı niyetine...
bi de içindeki sıradışı tatlar lezzetini hem çok özel
 hem de zengin kılıyor...
 hani şu deniztuzlu ya da acı kırmızı biberli gurmelik bitter çikolatalar var ya,
onun gibi bi deneyim!!


çilekleri ve hamuru bir gece evvel hazırladım :
 yaklaşık yarım kilo çileği dilimleyip
 2 kaşık balsamic sirke ve 4 kaşık bal ile karıştırarak beklemeye buzdolabına...
2 ½ cup un (tam buğday unu) ½ çaykaşık tuz ½ çaykaşık öğütülmüş biber (beyazı daha iyi olur) beraber eledim,
içine 225 gm parça parça tereyağı
 parmak uçları ile ufalayarak karıştırdım ...
1 ya da 2 kaşık soğuk suyu azar azar katarak hamur haline getirdim...
 iki parça yuvarlak halinde
beklemeye buzdolabına....

   ertesi gün hamurları yuvarlak açıp
 (ben denemek için birini yağlı kağıt üstünde,
 birini de fırına girebilecek döküm tavada) yerleştirdim..
hamurların ortasına
 hepsi birer  1 çaykaşık olmak üzere un+şeker+bademunu karışımndan yaydım...
üstüne birer disk brie peyniri ,
sonra süzerek aldığım çilekler,
biraz file badem, offf offf...
hamurun kenarlarını kıvırarak üstüne doğru kapattım ...
 (kenarlar ne kadar düzensizse o kadar rustik bir görüntü oluyor, ki bence çok hoş!!)
 hamurların üstüne egg wash sürdüm ... (sulandırılmış yumurta sarısı!)
190 derecede 45 dakika...
 bu esnada çileklerin süzüldükten kalan suyunu harlı ateşte çektirerek sos kıvamına getirdim...
galetteleri servis yaparken
 bu sosdan ince ince hamura çevresine akıttım,
arzuya göre yine biber ya da pudra şekeri de serpiştirilebilir....
çok da güzel olur!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...