2 cups flour
2 teaspoons baking powder
2 tablespoons sugar
¼ teaspoon salt
2 eggs
3 tablespoons butter, melted
1 tablespoon vanilla extract and rind of
1 lemon
1 cup plain yogurt
1 cup milk (better if you use unsweetened
almond milk)
combine together all dry ingredients and
whisk
in another bowl, combine together the
eggs,butter,vanilla and yogurt
whisk well until creamy and smooth
add the milk, and mix until combined
add the lemon zest
pour this yoghurt mix over the dry
ingredients and stir gently with a wooden spoon
until batter is just combined
it will be thick and a little lumpy
heat your pan,add a few drops of cooking
oil,
use a ladle and pour batter onto pan to
make your pancakes
spread it out a little with the back of
your spoon to shape them
cook them for about 3-4 minutes,check the
underside
if golden, flip and cook for a further
2-3 minutes
assemble layering with fresh fruit
(strawberries in my case!),
mascarpone or strained yogurt sweetened
with some powdered sugar,or custard,or honey,
nuts,seeds and homemade syrups/jams
kahvaltılık krepler:
2 cup un
2 çaykaşık kabartma tozu
2 kaşık şeker
¼ çaykaşık tuz
2 yumurta
3 kaşık erimiş tereyağı
1 kaşık vanilya ekstresi ve bir limon
kabuğu rendesi
1 cup yoğurt
1 cup süt (varsa badem sütü !)
bütün kuru malzemeyi karıştırıp eleyin
diğer tarafta yumurtaları,tereyağ,vanilya
ve yoğurt ile karıştırın
pürüzsüz olana dek karıştırdıktan sonra
sütü ekleyin
limon kabuğunu ekleyin
bu yoğurtlu karışımı,kuru malzemeye
ekleyip,
tahta kaşık ya da spatula ile birbirine
yedirinceye kadar hafifçe karıştırın
yoğun ve hafif pütürlü bir kıvam olacak
tavanızı ısıtıp,az sıvı yağ ile yağlayın
kepçe ile hamurdan parçalar döküp,kaşık
arkası ile yayarak yuvarlaklar hazırlayın
3-4 dakika bir tarafı,kızarınca 2-3
dakika da diğer taraflarını kızartın
taze meyveler ile sunabilirsiniz (ben
çilekle kullandım)
tabi aralara,pudra şekeri ile
tatlandırılmış mascarpone ya da süzme yoğurt,
ya da pasta kreması,ya da bal,
üstüne kuruyemişler,tohumlar,ev yapımı
şurup/reçeller …
No comments:
Post a Comment