20/07/2014

18:30 ... snack time...

 
 
 
 


 
 
Cheezy bits
with no cheese!
 
2 tablesp. caju nuts,grinded in blender
1 teasp sea salt
1/8 teaspoon turmeric
1/2 cup unbleached all purpose flour  + 2 tablesp. whole wheat flour
1/4 cup oat flour
3 tablesp. corn meal
3 tablesp. olive oil
2-4 tablesp. cold water
 
mix all dry ingredients ,then add olive oil and mix until crumbly
add cold water 1 tablesp at a time until it forms a loose dough
form into a ball,cover with strechfilm and refrigerate for couple of hours
roll 2-3 mm thickness on a lightly floured surface
cut into squares,dot centers with a fork
arrange on parchment lined baking sheets
and bake at 175 C oven for 13-14 minutes!
 
 
Tuzlu kraker
peynir yok içinde !
 
2 kaşık öğütülmüş halde çiğ kaju fıstığı
1 çaykaşık tuz
1/8 çaykaşık zerdeçal
1/2 cup kekun + 2 kaşık tam buğday unu
1/4 cup yulaf kepeği , ince un gibi çekilmiş
3 kaşık irmik unu
3 kaşık zeytinyağ
2-4 kaşık soğuk su
 
önce kuru malzemeyi karıştır,sonra yağı ve az miktar suyu...
parmak uçları ile yedir,irmik gibi pütür pütür olacak...
suyun kalanını azar ilave ederek hamuru toparla,
yoğrulmayacak...sadece düzgün top gibi bir hamur olunca, stretch filme sarıp buzdolabına...
beklet 2-3 saat…
hafif unlu tezgahda 2-3 mm kalınlıkta aç,
kare kare kes... çatal batır,delikler için...
yağlı kağıt serili fırın tepsisinde doğruu fırına
175 C de 13-14 dakika pişir !
 
 
 


No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...