19/06/2014

“Claufir” , then bake , then dive…


 
 
 

another sister recipe , thanks to Lale’cim ,
originally calls for cherries to justify the traditional French dessert of the Limousin region,”clafoutis”, said to come from the Occitan dialect word claufir meaning to cover/fill …
in fact,the cherries are covered in a light batter and then baked in the oven
 to make this rustic looking dessert
you may use blackberries, blueberries as I have done here,
or  raspberries, apples, plums, peaches, pears, cranberries, nectarines with this recipe…
which will convert the dessert to be called “a flaugnarde”
just keep in mind to adjust your measurement of sugar,
depending on the sweetness of the fruit used

 



300 gms blueberries
1/2 cup milk
1/2 cup cream
5 tablespoons flour
3 eggs
1/2 cup sugar
3 tablespoons melted butter
2-3 teaspoons of lemon or orange rind
1 teaspoon of vanilla extract
 
preheat the oven to 180C
grease your baking dish,and lightly dust with sugar,layer with bluberries
sift the flour,and mix with sugar
whisk in the eggs, milk, cream and melted butter, until you have a smooth batter
stir in the vanilla extract and zests
pour this batter into prepared baking dish and bake for  35 minutes
best served lukewarm with a dusting of icing sugar
and maybe a small dollop of creme fraiche,or vanilla ice cream

 
 

bu tarif de, Lale’den,
hem özel, hem güzel
orjinalinde,vişnelerle yaptığı bu tarif,Fransa’da Limousin bölgesine has, geleneksel
clafoutis” tatlısının hakkını veriyor
bu arada , tatlının isminin kaynağının Occitan lehçesinde kullanılan claufir,yani doldurmak,üstünü örtmek fiilinden geldiği söyleniyor
tatlı da aynen vişneleri , ince bir sulu hamur ile örterek,fırına vermekten oluşuyor
arzuya göre,siz de benim burada yaptığım gibi vişne yerine yaban mersini,
ya da diğer orman meyveleri,elma,erik,şeftali,kayısı,armut gibi meyveler kullanabilirsiniz
ancak o zaman tatlının adı  “ flaugnarde” a dönüşüyor!
kullanılan meyveye gore şekerin dozunu ayarlamaya dikkat!
 

 

300 gm yaban mersini
1/2 cup süt
1/2 cup krema
5 kaşık un
3 yumurta
1/2 cup şeker
3 kaşık eritilmiş tereyağı
2-3 çaykaşık limon veya portakal kabuğu rendesi
1 çaykaşık vanilya ekstresi
 
fırını  180C ye ısıtın
pyrex bir tart kalıbını yağlayıp,hafifçe tozşeker ile kaplayın
meyvenizi yerleştirin
diğer tarafta,elenmiş unu,şekerle karıştırın
yumurta,süt,krema ve eritilmiş tereyağını sırasıyla kuru malzeme ile çırpın
pürüzsüz akışkan bir hamur elde edene dek karıştırın
vanilya ekstresi ve limon(portakal) kabuğu rendelerini ekleyip
hazır tart kalıbınıza dökün
35 dakika pişecek
ılık olarak,pudra şekeri serpip,servis edin
krema ya da vanilyalı dondurma da eşlik edebilir!


 

6 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...