05/02/2013

vino al sapore,pane all'odore!




no meal tonight! 
just the freshly baked loafs,virgin olive oil,and red wine!


bu akşama yemek yok, 
ammaaaa ziyadesi var:
mis kokulu fırından çıkmış somun ekmeklerim,sızma zeytinyağım ve kırmızı şarabım!

  
loaf 1: cornmeal bread
1/4 cup cornmeal
1/2 cup boiling water
1/2 teaspoon salt
Pour the cornmeal into a pot with the boiling water.
Add the salt and stir vigorously until thick, about 3-4 minutes.
Transfer the mixture to a large mixing bowl to cool.
1/2 pack of fresh yeast (18 gms)
1/4 cup warm water
1/2 tablespoon granulated sugar
In a small bowl, combine the yeast, sugar and water.
Allow the mixture to set for 5 minutes, until frothy. 

Pour the yeast mixture into the mixing bowl with the cooled cornmeal.
Mix well. Add:
1/2 cup warm milk
2 teaspoons salt
1 tablespoon dark brown sugar
and
2 cups+1 tablespoon  all-purpose flour,
adding 1 cup at a time, mixing well after each addition.
 When well blended, turn out on a lightly floured surface.
Knead until smooth and elastic, about ten minutes.
Butter a large bowl and place the dough inside.
Cover and set in a warm place to double in bulk, about an hour. 

Preheat the oven to 218C.
Punch the dough down and shape into a loaf and place into the cooking dish,
cover and let rise again until almost doubled in bulk.
Bake for 10 minutes,
then lower the temperature to 175 C continue baking for 25 minutes,
until the bread is nicely browned.Cool on racks before slicing…




loaf 1: mısırunlu ekmek 
1/4 cup ince mısır unu
1/2 cup kaynamış su
1/2 çaykaşık tuz
Mısırununu,kaynayan suda,tuzu da ekleyip 3-4 dakika karıştırarak pişiriyoruz
Ve soğumaya bırakıyoruz… 

1/2 paket yaş maya
1/4 cup ılık su
1/2 kaşık şeker
Bir bardakda hepsini karıştırıp,5 dakika köpürene dek bekletiyoruz 

Mayalı karışımı,pişmiş mısırununa ekleyip karıştırıyoruz.
Ve şunları da ekliyoruz:
1/2 cup ılık süt
2 çaykaşık tuz
1 kaşık esmer şeker
Ve sonrasında da
2 cups+1 kaşık unu,
azar azar,karışıma yedirerek ekliyoruz…
hamuru pürüzsüz ve elastik hal alana dek,8-10 dakika yoğuruyoruz.
Yağlı bir kapta iki misli kabarana dek,
yaklaşık bir saat bekletiyoruz.

Bu arada fırını 218 C ısıtıyoruz.
Hamuru söndürüp,tekrar şekle sokarak,pişireceğimiz kaba yerleştiriyoruz,
üstü örtülü kabarması için bekletiyoruz…
fırında once 10 dakika pişirip,
fırının derecesini 175 C indirip,25 dakika daha pişiriyoruz…
soğuyunca dilimlemeye hazır!




loaf 2: PPR=potato+pecorino+rosemary bread
1 cup cooked potatoes,cooled
cook with rosemary sprigs and reserve 1/2 cup of cooking water
combine this reserved cooking water (warm) 15 gms fresh yeast
1 teaspoon sugar
and allow to stand for 5 minutes until frothy… 

In a separate bowl, combine the potatoes with:
1/4 cup butter, melted
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons sugar
1 egg
1 teaspoon salt
1 tablespoon freshly chopped rosemary
1/2 cup finely grated Pecorino cheese
and mix well…
add
2 or 2,5 cups flour,one cup at a time and mix until you have a soft dough.
Turn the dough out onto a floured surface and knead for 6-7 minutes
 until the dough is smooth.
Place the dough on your baking sheet lined with parchement paper dusted with flour,
cover with a cloth and allow to rise for 1-2 hours.
Pre-heat the oven to 180°C.
bake for 30-35 minutes until the loaf is golden brown,and crusty...






loaf 2:PPB=patates+pecorino+biberiye ekmeğim

1 cup pişmiş püre patates,
birkaç biberiye dalı ile pişirdim ve 1/2 pişme suyunu ayırdım,
bu ılık suyu 15 gm taze maya
1 çaykaşık şeker
ile karıştırıp,5 dakika köpürene dek beklettim… 

diğer kapta,patateslerime şunları ekledim:
1/4 cup eritilmiş tereyağ
1 kaşık zeytinyağı
2 kaşık şeker
1 yumurta
1 çaykaşık tuz
1 kaşık taze kıyılmış biberiye
1/2 cup ince rendelenmiş Pecorino peyniri
Ve hepsini karıştırıp,azar azar
2 ya da 2,5 cup unu ekledim.
Yumuşak ve düzgün bir hamur elde edene dek yoğurdum…
Hafif un serpiştirilmiş yağlı kağıt döşeli fırın tepsime,
hamuru yerleştirip,üstü örtülü kabarana dek,
1-2 saat beklettim.
180°C ısıtılmış fırında,30-35 dakika pişirdim.
işte sonuç:



  
Loaf 3 : oat bread

1 1/2 cups oat flour
1/4 cup oat bran
1/4 cup steel cut oats
1 1/2 cups all-purpose flour
3/4 cup whole wheat flour
2 tsp baking soda
1 1/2 tsp sea salt
1 cup water
3/4 cup buttermilk

Preheat the oven to 200 C.
In a large bowl, mix all dry ingredients.
Make a well in the center and add the liquids.
Knead the dough until it comes together in a ball…
Knead for 3-4 minutes and shape into a flat loaf…
Brush the surface with some buttermilk and dust with extra-flour.
Using a very sharp knife, cut the surface of the bread
Bake for 40 minutes, or until the crust is golden brown…



Loaf 3: yulaflı ekmek
1 1/2 cup yulaf unu
1/4 cup yulaf kepeği
1/4 cup kırık yulaf tanesi (ben bir avuç dolusunu kahve öğütücüde kırdım)
1 1/2 cup kekun
3/4 cup tam buğday unu
2 çaykaşık karbonat
1 1/2 çaykaşık tuz
1 cup su
3/4 cup yayıkaltı süt (1 kaşık limon suyunun üstünü 1 cup’a dolduracak kadar süt ekle,
 5 dakika beklet…tamamdır…)
Fırını 200 C ısıt...
Bir kapta tüm kuru malzemeyi karıştır,
ortasını açıp sıvı malzemeleri boşalt…
ve pürüzsüz yumuşak bir hamur elde edene dek yoğur!
Şekil verip,üstünü biraz hazırladığın süt ile fırçala,hafif un serp,çizikler at
Veeeee
40 dakika pişir






3 comments:

  1. ekùmek guzellemesi olmus bu :)

    ReplyDelete
  2. Beautiful! I would like to know how to make pretty panes!

    ReplyDelete
    Replies
    1. all are easy to make & bake! start with the last one ,no yeast needed!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...